VENI - "Being your slave" lemezajánló

2024. 08. 04.

Make some noise! Béke, nyugalom, felszabadultság a közös zajongásban. Szabó János külső szerkesztőnk újabb remek írása egy remek albumról.

VENI (Szász Veronika) nemzetközileg elismert grafikus, dalszerző-énekesnő és lapossarok-hívő rekordgyorsasággal (mindössze fél év alatt!) készítette el hetedik albumát, de ezúttal nem zárta magára a stúdió ajtaját, hanem a vendégeket is beengedte a buliba. A szintén budaörsi jazzvirtuóz gitáros Cseh Péter, Tímár Sára folkénekesnő (Dalinda) és a kórustagok: Monostori Bálint (Soharóza) Simon Dávid (Lumen Christi) , valamint Hajós Eszter, Gál Tímea, Juhász Viktória, Rajos János és Tószegi-Faggyas Katalin (az ex-Meszecsinka énekesnő Oláh Annamari Tarka kórusából) voltak a tettestársai a hirtelen felindulásból elkövetett improvizatív stúdiókoncertben.

Az album a felszabadultság és az öröm jegyében készült a műfaji korlátok és instrukciók elhagyásával, röviden és tömören: játék határok nélkül. Leginkább egy patchwork takaróhoz tudnám hasonlítani, aminek foltjai közelről nézve színben és formában ütik egymást, mégis az egész takaró kellő távolságból szemlélve harmonikus egységet alkot. Veni mérnöki precizitással darabolja fel a zenei részeket, hogy az irányított káoszban egymáshoz illesztve megmutatkozzon a sokszínűség. Komoly fejtörést okozhat ezzel a zenei kategória besorolást végző algoritmusnak, ami most feltehetőleg szoftverfrissítésért esedezik.

A Soma Mamagésa által "gyöngyszemnek" titulált zajvadász gyermekkora óta szorgalmasan gyűjti a hangfelvételeket. Nemrég Lyonban indult zsákmányszerző hangfogó körútra Veni egy professzionális Sony diktafonnal és fejhallgatóval felfegyverkezve, ahol feltehetőleg a francia drazsé Renault motorháztetőn koppanó hangját is sikerült rögzítenie.

Az album delejező záródalához "Bring us together" remekül illett volna a nyíló virágot beporzó méhzümmögés, de személyiségi jogokra hivatkozva Maja, a méhecske ehhez sajnos nem járult hozzá. A természettudományok iránt érdeklődő olvasók és a potenciális udvarlók kedvéért megjegyzem, hogy a hím kolibrik virágot adnak szívük választottjának és a pingvinek egy életen át hűségesek maradnak párjukhoz.

A kiteljesedést szolgáló igaz szerelem keresése fontos üzenete az albumnak. Önmagunk mélyebb megismerését segítheti egy őszinte, tiszta szívű társ, aki tükröt és utat mutat a szerelem labirintusában. Az "I exist" érzéki tüze kellő motivációval szolgálhat a komoly szándékú és bátor jelölteknek a lovagi tornán való részvételhez, hogy a kiállt próbák után kölcsönös szimpátia esetén közelebbről is tanulmányozhassák a női lélek rejtelmeit, hogy aztán a test-szellem-lélek egybeforrjon az alkímiai menyegzőn.

Veni ösztönös művész, aki egyre bátrabban kísérletezik. Biztosak lehetünk benne, hogy ha  egyszer arra érez késztetést, hogy mondjuk izlandi hajóséneket keresztezzen cseroki indián dalokkal flamenco táncosok kíséretében, akkor abból is újszerűt és maradandót fog alkotni.

Korlátolt gondolkodásra vall, hogy az újítás szentségtörő. Az ego megoszt, a lélek összeköt. Minden Egy! A színes virágokban, a trillázó madárfüttyben és a szép népdalokban ott rejlik a kozmikus harmónia, amitől a Mindenség szerves részének érezhetjük újra magunkat.


A "Még azt mondják" népdal érzésem szerint tiszteletadás Lajkó Félixnek. A vajdasági Paganini palicsi erdőben felvett lemeze is inspirálhatta az album születését, hiszen a legendás madárcsicsergéssel tarkított felvétel arra emlékeztet minket, hogy térjünk vissza a természetbe, ahol valódi Önvalónkra ébredve feltöltekezhetünk a mindennapok ego-harcaiban viselt álarcok nélkül.

A mantraszerűen ismétlődő sorok gyakran felbukkanak Veni dalaiban. Ne ijedjünk meg, nem akadt el a tű a lemezjátszón: a körkörösség, mint az önmagába visszatérő ösvény csupán előítéleteink mentális szűrőjének kikerülésére szolgál, hogy a mű akadálytalanul jusson el lelkünk mélyéig különféle variációkban!

Grafikusként is mesterien ötvözi Veni a régit az újjal, előadóként személyében egy finomlelkű formabontó forradalmárt ismerhetünk meg, aki interaktív játékra invitál. Kedves mosollyal osztja meg velünk építőkockáit a szeretet kreatív nagykövete.

Cseh Péter éteri hangzású gitárjátéka remekül illeszkedik a sokszínűségbe, hiszen egy igazi jazzmuzsikus minden zenei közegben feltalálja magát. Szólóival tovább erősíti az analóg szintin előadott újraformatált dübörgő elektro-effekteket, amiket Veni vagány énjének köszönhetünk.

Kiemelném a misztikus és libabőrös hangulatú "On the branch of nothing / A semmi ágán" című dalt, amitől egy ködös lápvidéki úton eltévedt autó utasának érezhetjük magunkat, aminek a rádiója önálló életre kel és vadul keresgél a rövidhullámú sávon.

Az érzelemdús dalokat Sade-ra emlékeztető tartással és visszafogott eleganciával adja elő Veni.  A természetkedvelő és versrajongó művésznő összeszedte és eklektikus elektronikus csokorba rendezte a szívének oly kedves hangokat és dallamokat. Mintha csak lakásfelújítás közben  dúdolgatna önfeledten, a felszabadultság jegyében olykor még a szerszámok és a festékes vödrök is megszólalnak. Gyermekkori emlékeibe merülve felébred az erdő, a kirándulás, és a villamos is csönget egy picit.

Szabó János   

VENI eddig megjelent lemezeit ITT töltheted le CD minőségben. A művésznő nemrég a Dalok-Galopp rádióműsorunkban is nyilatkozott, alább megtalálod a beszélgetést:

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 10. 13.
Lehet jobb, mint amikor két ember szerelméből születik új zene? És ha ez a két ember két különböző kultúra gyermeke, még izgalmasabb az eredmény.
2024. 10. 08.
2019-ben hódították meg a magyar közönséget, tavaly a Budapest Arénában adtak telt házas koncertet, idén már - közkívánatra - az MVM Dome színpadára tér vissza a Gianluca Ginoble, Piero Barone és Ignazio Boschetto alkotta Il VOLO együttes.
2024. 09. 30.
A southern rock műfajban tevékenykedő Asphalt Horsemen új albummal jelentkezett.
2024. 09. 30.
Pár napja jelent meg a Sonic Bear Punch zenekar legújabb viedó klipje "Minden visszaszáll" címmel, de év végéig még várható újabb megjelenés.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink