Vedres Csaba - "Pszichogrammák". A lélek zajai.

2023. 07. 08.

Gyimóthy Gábor festőművész és Vedres Csaba kortárs zeneszerző 2009-ben mutatta be közös munkájukat, a "Pszichogrammák"-at, amely rendhagyó módon két művészeti ágat fon egybe: Gyimóthy Gábor festményei mellett Vedres Csaba 27, többségében elektromos-digitális zenei etűdje található rajta. 

Részletek a lemez fülszövegéből:

... Végül is mik a pszichogrammák? A lélek zajai. Lelkiállapotok pillanatfelvételei. Nincs mit "érteni" rajtuk, csupán azonosulni lehet velük, vagy felismerni őket. ... Itt és most engem az ember, mint minden porcikájában nyugtalan, bizalmatlan és drámai lény érdekel. S vele szemben Isten nyugalma, állandósága, irgalma. — Vedres Csaba

A történet belül kezdődik, aztán formát nyer, majd találkozik az idővel, mely megrostálja és átizzítja sorsát ... Hang és vonal, kép és zene találkozik ezen a lemezen. A szerzők egymást ihletve készítették alkotásaikat. ... Számomra a pszichogrammák az egymásra-hatás lenyomata. Alkotó kommunikáció és kommunikáló alkotás. — Gyimóthy Gábor

Vedres Csaba a Szentendre és Vidéke magazinnak adott interjút a lemez megjelenése kapcsán, abból idézünk.

– Mik azok a pszichogrammák?

– Szó szerinti fordításban lélek-képek. Képletesebben fogalmazva a lélek zajai, lelkiállapotok pillanatfelvételei. Nincs mit "érteni" rajtuk, csupán azonosulni lehet velük, vagy felismerni őket, esetleg felismerve elutasítani. Gyimóthy Gábor szavaival: hang és vonal, kép és zene találkozik bennük. A pszichogrammák az egymásra-hatás lenyomatai – az alkotó kommunikáció és a kommunikáló alkotás tanúbizonyságai.

– Mi indított titeket arra, hogy éppen most jöjjetek ki a cd-vel?

– A lemez apropóját elsősorban egy döbbenetes "csereszabatosság" adja. Minden ember, ha mélyen a lelkébe néz, lát bizonyos képeket. Amikor Gábor képeit először megláttam, leesett az állam: én ezeket a képeket látom odabent! Nem hasonlókat, hanem éppen ezeket! Ő pedig ugyanilyen hiperérzékenységgel reagált a zenéimre. A kiállítás képeit a zenémre festette. 

"A történet belül kezdődik, aztán formát nyer, majd találkozik az idővel, mely megrostálja és átizzítja sorssá. Végül a csendben minden mérlegre kerül. Hang és vonal, kép és zene találkozik ezen a lemezen. A szerzők egymást kiegészítve készítették alkotásaikat. Bár a művek több éves alkotóciklust hidalnak át, a gondolatok ismét és ismét találkoznak. A vonal és a szín, a hang és a ritmus külön univerzum. Máshogyan teremtődnek. Rejtőzködés és kinyílás körforgása.

Az oly különböző asszociációk ritkán találkoznak, most mégis. Egy apró vonás is tartalmazza az egész kép megszületésének izgalmát. Így tartalmazzák legegyszerűbb gesztusaink, érzéseink egész személyünket – rejtőzködve, mégis hatva a Másikra.

Számomra a pszichogrammák az egymásra-hatás lenyomata. Alkotó kommunikáció és kommunikáló alkotás."

Gyimóthy Gábor a lemezről.

Az album most jelent meg digitális terjesztésben a Dalok.hu jóvoltából. ITT töltheted le.
Itt pedig láthatunk néhány képet, zenei aláfestéssel:

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink