Városi népzenészek

2007. 12. 09.
Mindig is érdekelt, miért neveznek el egy rockzenekart, amelytől hallgatósága mégiscsak azt várja, hogy "berúgja az ajtót", kétrészes női fürdőruháról. Hacsak azért nem, mert a ruhadarab éppen a Bikini-szigeteken végrehajtott hidrogénbomba-robbantás idején vált divatossá, és a szigetekről kapta a nevét.
- A névválasztással állást foglaltunk az esemény ellen, de létezik ennél prózaibb ok is: az együttes a Beatrice jogutódjaként indult, ezért olyan szót kerestünk a szótárban, amelyik B-vel kezdődik, és háromtagú, tehát jól lehet skandálni - mondja Németh Alajos, az együttes vezetője, egyben alapítója.
A Közgáz aulájában más alternatív zenekarokkal, többek között a Bizottsággal fellépő Bikini együttes a nyolcvanas évek végén már rendszeresen koncertezett, és megjelent jó néhány albuma is.
A rendszerváltás után a Bikini félig illegalitásban táncoló szövegei nem voltak már anynyira érdekesek. A csalódottság, no meg gazdasági okok miatt az együttes megszűnt, majd öt év pihenő után új tagokkal kibővülve ismét összeállt. - Hiányzott az a bizonyos fórum, ahol az ember kiáll egy dobogóra, mint a Hyde Parkban. Nekünk ez a zenélés. Ebben az időben kezdődött a "bölcs lázadás", amely aztán a Bikini védjegye lett. A népdal az etalon. Próbálunk olyan zenét szerezni, amely valamilyen közösség életformáját adja vissza, amelyben a hallgató megtalálja magát. Ha úgy tetszik, népdalokat írunk rock and roll formában - városi népzenét - mondja Németh Alajos, aki arra a kérdésre, vajon a fiatalok csak a retró jegyében buliznak-e Bikini-számokra, azt válaszolja: sok fiatal azért énekli, mert ők maguk nem tudják tisztán megfogalmazni a világról alkotott képüket, de megtalálják a Bikini-dalokban. A zenekarvezető szerint ma egy rockzenésznek esélye sincs címlapra kerülni, ha nem engedi be a bulvársajtót a konyhájába, vagy nem fotóztatja a tetoválásait. A Bikini közönsége azonban hűséges. Ezt bizonyítja, hogy az idén megjelent Őrzöm a lángot című album négy hónap alatt aranylemez lett. 

Népszabadság • Matkovich Ilona   • 2007. december 7.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink