SCHTUDIOTON Zenei Alkotóműhely - 21 gramm

2021. 04. 09.

Komoly hangvételű, ám rendkívül színes, a téma mélységét visszatükröző mű.

Műfaját, hangszerelését tekintve koncert szimfonikus mű, melyben exponált helyen teret kap egy gyermekkar is, teljesen új színt adva a szimfonikus hangzásnak.

Terjedelme 31 perc.  A mű folyamatosan, egybefüggően szólal meg, ám több részből áll. 

A tudományos kutatások szerint a 21 gramm az emberi lélek súlyának felel meg. A címből kiindulva egy nagyon változatos, mindenkit érintő, kézzel nem megfogható jelenséget tettem a zene sajátos eszközeivel hallhatóvá! Az emberi lélek sokszínűségét, kiszámíthatatlanságát-kiszámíthatóságát, színességét, fajtól, nemtől, életkortól való függetlenségét, szabadságát, pszichikai rapszodikus, árnyaltságát, mutatom be. A lélek minőségének fontosságát, sokszor elviselhetetlen csapások, örömök feldolgozásának lehetőségét fogalmazom meg ebben a műben. Erre a szimfonikus hangzás a leg autentikusabb, ugyanakkor a gyermekkar megjelenése mégis a pozitív kicsengést erősíti. A gyermekhang a jövőt, a jó lelkű emberek összetartozását szimbolizálj. A gyermekkar nem szöveges zenét énekel, hanem a nemzetközi közönséget is megcélozva hangzókkal, dúdolva, a panasz, reménység kifejezését, a kicsapongást különféle akusztikai hatásokkal támasztja alá. (lásd.: Kodály: Hegyi éjszakák I.) Megjelenik a lélek fejlődését, a lélek korát, kortalanságát, flexibilitását, az egyes életkori szakaszokhoz hozzárendelt tapasztalati benyomásokat megörökítése is. Zenei téren pedig felvonultattam a lélek fejlődéséhez hasonlóan, a zenetörténeti fejlődési irányokat, modern, kortárs, a bartóki utat tovább vivő zenei megoldásokat, hangsorokat, új ötleteket.  A lélek erejének, kiszolgáltatottságának megjelenítése rejlik ebben a műben úgy, hogy közben szemünk könnybe lábad, szánk mosolyra húzódik A lélek múlandóságának megörökítése, örök létének akusztikai ábrázolása különleges fantázián alapuló hanghatásokkal, akusztikai megoldásokkal történik. Nagyon felemelő érzés a műbe belekomponált népdal rejtett megszólalása is. 

Törekedtem arra, hogy jól hallgatható művet komponáljak, hogy minél több hallgatóhoz eljuthasson, ugyanakkor sikerült ábrázolni az emberi lélek bonyolultságát is.

A műben nagy hangsúlyt kap az összetartozás, a határokon túlmutató lelki egység művészeti alkotásokon át történő egyértelmű kimutatása, reprezentálása!

Optimista kicsengésű rész zárja a zeneművet, ahol újból a konszonancia, a befogadásra, a lélek harmóniájára alkalmas zenei szövet, téma teszi maradandóvá a zenemű egészét.
Schóber Tamás

A Dalok.hu terjesztésében megjelent albumot ITT tudod letölteni. A SCHTUDIOTON Zenei Alkotóműhely további klasszikus kiadványait is ajánljuk!

MEGOSZTÁS

További hírek

2021. 04. 29.
4 millió beadott oltás után az alábbi jogszabályok lesznek érvényesek mindannyiunkra: Jegy megváltásával létszám korlátozás nélkül MEGTARTHATÓ:
2021. 05. 03.
Major Eszter neve nem csak a szülőknek lehet ismerős, akik leporellóit rongyosra forgatták az esti altatásnál, hanem bizony mindenkinek, hiszen Eszter megannyi dalt írt a hazai zenészvilág krémjének.
2021. 04. 29.
A zene minden falat ledönt, ez derült ki Hajós András és Gyurci, a Down-szindrómás kamasz közös munkája során is. A zenész és a zenerajongó fiú a minap együtt alkottak, és a muzsikálásból egy videó is született.
2021. 04. 29.
A Das Funk tudja hogy kell felrázni egy unalmas szerda estét! Fülbemászó és ritmusos, ugyanakkor elképesztően egyedi hangzás, így lehetne a legjobban összefoglalni a Das Funk legújabb szerzeményét.
2021. 04. 28.
11.30 és 17 között az Erzsébet téren találkozhatsz Fenyvesi Marcival és az általa alapított szakszervezet más tagjaival. Kérdezhetsz, beléphetsz. Most fontos!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink