Pannon Gyermekkar - Bartók párbeszéde az utókorral

2021. 10. 19.

A Pannon Gyermekkar újabb, a Dalok.hu terjesztésében megjelenő művét mutatjuk be, az átdolgozó / kiadó Schóber Tamás ajánlásával.

Bartók párbeszéde az utókorral…
 
"Bartók zenéjének hatása nemcsak az általa megírt zenékben jelentkezik, hanem az időben őt követő zeneszerző generációkra is hatással van!

Van aki eltávolodik tőle, de van aki vonzódik ehhez a különleges zenei világhoz. Kevesen vannak, akikre úgy hat a bartóki zene, hogy valamilyen irányban tovább gondolják és a szerzőkre jellemző különleges vetületben új műveket hoznak létre. Schóber Tamás ezek közé a szerzők közé tartozik. Művészetében tetten érhető egy új jelenség, egy új hangsor, mely a bartóki zenéből gyökerezve valósítja meg a szerző újszerű zenei világát.

A bartóki tengelyrendszer különös nézőpontból történő újragondolása tette lehetővé a hangok sorának újszerű alkalmazását. Ebben a műben ennek az eszenciája található meg, mintegy párbeszédes formában vonultatja fel a szerző az új zenei nyelvezet kézzel nem megfogható anyagát.

Zenei szakemberek könnyedén megfejthetik az új hangsor lényegét, de az oda vezető út, a kialakítás logikai menete sajátos és  a szerző nem is magyarázza ennek  zeneelmélet vetületét.

Egyszerre izgalmas és érthetetlen, jól hallgathatóan ellentmondásos, ugyanakkor mindenki érezheti a fejlődés megállíthatatlan erejét!

Keveseknek adatik meg a bartóki zene ilyetén való megközelítése, még kevesebbeknek adatik meg az, hogy ehhez a zenei ösvényhez értéket hozzáadva tudjanak a XXI. század kihívásainak szerzői szempontból megfelelni.

Schóber Tamás kompozíciója állja a versenyt, habár avatatlan fülek biztosan negatív kritikával illetik, de a hozzáértő felkészültséggel rendelkezők megtapasztalhatják az innovatív, előre mutató zenei szövetben a különlegességet, a szerző sajátos, újszerű hangját.

A mű hallgatása során nem juthat más eszünkbe, mint azt konstatálni, hogy ez a méltó akusztikai élmény nem más, mint "Bartók párbeszéde az utókorral”.

Érdemes elgondolkodni a szöveg üzenetén is, sőt a mű prozódiai csemegét is tartogat a hallgató számára, amit sokan prozódiai hibának titulálnak, ám mindenkinek saját magának kell erre a jelenségre a választ megtalálnia.
Rengeteg kérdőjel, furcsa megoldás jellemzi ezt az alkotást, ami a magyar zeneművek egyik mérföldkövévé válhat az idő múlásával! Várjunk türelmesen, hallgassuk, próbáljuk megérteni ezt a különleges zenei világot és engedjünk magunknak pár percet a szabad gondolkodáshoz vezető úton!"
A kiadó

Schóber Tamásról és egyik korábbi Bartók átiratáról ITT írtunk bővebben.

A művet ITT tudod letölteni.
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink