Megjelent a Petőfi Zenei Díj nyertes Katona Petra első albuma

2023. 05. 30.

Ahogy azt már korábbi zenei anyagaiban megszokhattuk, ismét sokszínű, többrétű anyaggal jelentkezett Katona Petra. A fiatal előadó a "Színező" albumra 11 magyar szerzeménnyel készült, melynek felvételeire a Petőfi Kulturális Ügynökség első Nagylemez programjának keretein belül került sor, Gerendás Dani mentorálásával és produceri közreműködésével. Petra a dalokon keresztül olyan témákkal foglalkozik, mint a természetben való kikapcsolódás, a kilátástalan románcokban való megrekedés, az emberiség jelene-jövője, az internetes zaklatás, vagy éppen a gyász feldolgozása.

„Szerettem volna, ha különböző világokba repítenék a hallgatókat ezek a számok, úgy érzem, sok árnyalata van a lemeznek, ezért is lett a neve Színező. Hatalmas tanulási folyamat volt számomra a megírása, elkészítése, sokat fejlődtem közben. Az eddig megjelenéseimnél általában hónapokat ültünk egy-egy dal felett, csiszolgattuk a szöveget, kísérletezgettünk a hangszereléssel, hangzással. Rá kellett jönnöm, hogy 11 dal esetében erre nincs idő, szóval muszáj volt sokkal jobban bíznom magamban és az alkotótársaimban, jobban kellett hallgatnom a belső iránytűmre. A tavalyi évem telis-tele volt érzelmi hullámvasútakkal, de visszatekintve, még ha egy nehéz időszak is volt, úgy érzem, hogy sokat épültem, haladtam a lemezkészítés közben, talán pont ettől lett hiteles és emberi. Csak remélni tudom, hogy másoknak is adni tudnak majd ezek a dalok!” - mondta el. 

Petra az eddigi megjelenéseihez hasonlóan ismét csapatban dolgozhatott. „A dalokat Kovács Danival együtt szereztük, a hangszereléséket pedig Gerendás Danival hármasban készítettük el, ami azért volt nagy kihívás, mert tavaly végig külön országokban éltünk, így a rengeteg online session-ön túl egy Los Angeles-i „kiruccanás” is része lett az alkotói folyamatoknak…” - tette hozzá.


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink