Lukács Miklós - No man's land

2022. 01. 31.

Lukács Miklós, a hazai kortárs zene egyik legsokoldalúbb szerzője új lemezén a hallgatót éteri, zaklatott, és mégis ismerős világba kalauzolja el. A „No Man’s Land” megszületéséhez a pandémia adott teret és időt, azonban koncepció, előadásmód és megszólalás tekintetében is tovább lép a művész korábbi munkáinak horizontján. A lemez készítése során Lukács Miklós társproducerei Kopcsik Márton és Moldvai Márk voltak, a felvételek a Bresaola studióban és a szerző otthonában készültek.

„A járvány és a karantén megölte a művészi én hagyományosan utolsó színterét, az élő fellépéseket. A nappalikban, hálószobákban és a magánszféra ki tudja még, hány helyszínén bármikor elérhető online koncertek során viszont a visszacsatolás a művész számára elmarad” - mondja élete első szólólemeze kapcsán a szerző. A "No Man's Land" hét összekapcsolódó kompozíciója a világzene, a kortárs zene, a free jazz, az ambient, a noise és a kísérleti elektronika talajaiban gyökerezik, amely tételek mindegyike az ellenpólusokat kutatja: ego és egonélküliség, digitális és analóg, elektronikus és akusztikus, remény és reménytelenség kölcsönhatásait mutatják be."

“Kihűlt világ ez, senki földje.S mint tetejébe hajitott ócskavasak, holtan merednek reményeink, a csillagok.”
(Pilinszky: Kihült világ -részlet)

“A földön legalább egy Felébredt álmodónak mindig kell lenni, különben a világ az éjszakában elmerülne.”
(Hamvas Béla)

Fotó: Bodnár Dávid

"Amikor ezeken a kompozíciókon kezdtem dolgozni, a világot éppen beborította a homály. Azóta majdnem két év telt el, de a köd csak nyomokban oszlott fel körülöttünk, és a sötétség közepén pedig úgy tűnik, mintha örökös alvajárókká lettünk volna. Mégis, ha mottót kell adnom ezeknek a daraboknak, akkor Hamvas Béla fent idézett gondolatára támaszkodom, mivel nála én csak rosszabbul tudnám szavakkal kifejezni ezt. Vajon maradt-e még Felébredt álmodó ezen a földön? Nem tudhatom, de nagyon bízom benne. Így ezt a lemezt nekik ajánlom, akárhol is legyenek ebben a pillanatban." (Lukács Miklós)
Az albumot ITT tudod letölteni veszteségmentes formátumban.
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink