Lovász Irén "Gyógyító hangok" lemezbemutató a MÜPÁ-ban

2023. 10. 01.

A Kossuth-díjas, Érdemes művész új albuma parádés zenészgárdát vonultat fel, célja - hangokkal gyógyítani. A Дevával közösen alkotott lemezt október 8-án mutatja be a MÜPÁ-ban.

Lovász Irén népdalénekesként tűnt fel a nyolcvanas években, majd Hortobágyi Lászlóval készített remek lemezeket, 1998 és 2003 között a Makám énekese volt, és miközben szólóalbumai mellett számos népzenei, világzenei projektben is részt vett, 2006-ban elindította Gyógyító hangok című lemezsorozatát, amely az Égi hang (2006), a Belső hang (2007) és a Női hang (2017) című albumok után a 2023 áprilisában megjelent Gyógyító hanggal vált teljessé. A Дevával és több más kiváló zenésszel készült anyag élőben is a közreműködő társakkal szólal meg.

A néprajzkutatóként is ismert, Kossuth-díjas, érdemes művész Lovász Irén az 1986-os Táncháztalálkozó lemezen tűnt fel, énekelt a Tékával, első lemezei pedig - Világfa (1995), Rosebuds in a Stoneyard (1996) - Hortobágyi Lászlóval készültek. Ezután szerepelt a Makám több remek CD-jén (Skanzen, 9 colinda, Szindbád), és másokkal is együttműködött (a cseh-szlovák Teagrass-szal, az e-jammel, Lőrinszky Attilával). Egyéb szólólemezei mellett 2006-ban indította nagyszabású Gyógyító hangok című albumsorozatát, amely 2023-ban ért el negyedik, záró fejezetéig. „A négyrészes lemezsorozat befejező darabja, záró tétele a Gyógyító Hang című lemez. Összefoglalása, esszenciája ez mindannak, amit a nemzeti hagyományban gyökerező, anyanyelven mondott népdaléneklés gyógyító szerepéről és kortárs felhasználásáról gondolok” - mondja a kiadványról Lovász Irén, akinek fő alkotótársa ezúttal Дeva, a fiatal, tehetséges producer-énekesnő volt. A lemezbemutató koncerten rajtuk kívül a további közreműködő, kiváló zenésztársak is ott lesznek a színpadon: Lukács Miklós, Horváth Kornél, Lantos Zoltán, Ágoston Béla, Mizsei Zoltán, Pintér Ágnes. Pazar névsor, gyógyító este várható.

A koncert Facebook eseménye.

A Dalok.hu terjesztésében megjelent lemezt ITT töltheted le, ITT pedig eléred a streaming platformokon. 
Bővebben ITT olvashatsz a lemezről.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink