Két új kortárszenei kiadvány a BMC Records-tól

2023. 06. 26.

A BMC Records talán a legismertebb magyar kiadó külföldön. Sok neves muzsikus az egész világról örömmel adja nevét a BMC lemezeihez. Most két magyarországi új kiadványt mutatunk be.

Vidovszky László: Le piano et ses doubles, Promenade, Blackout
 

A legendás Új Zenei Stúdió tagja, Vidovszky László legújabb lemezén az utóbbi évtized terméséből választott ki három művet, amelyek alapját korábban írt és már nyilvánosságra hozott művek részletei alkotják. A már megkomponált hangok kicserélése, az ismeretlen hangzások keresése és az improvizáció szerepe mind a zeneszerző, mind a hallgató számára újraértelmezi a kompozíció fogalmát. A majdnemhogy Debussyt idéző tételcímekkel ellátott, hétrészes Le piano et ses doubles Kocsis Zoltán 60. születésnapjára készült, a Promenade a zenei szólamok mozgásának különféle lehetséges útjait járja be, a Blackout pedig szabad improvizációra épülő szalagzene.

A lemezen feltűnő művésztársai valamennyien elévülhetetlen érdemeket szereztek a hazai és külföldi kortárszene-játékban. A Piano Sextet olyan kiemelkedő fiatal és középgenerációs zongoristákat tömörít, mint Balog József, Borbély László, Kiss Péter, Mali Emese, Palojtay János és Radnóti Róza. A lemezen közreműködő másik kisegyüttes a Rácz Zoltán és Keller András által alapított és kettejük művészeti vezetése alatt álló Ligeti Ensemble, amely Ligeti György életművének ápolása mellett előadja a zenetörténet jelenének és elmúlt bő évszázadának napjainkra klasszikussá érett remekműveit, és magas színvonalon képviseli a magyar kortárs zenét a nemzetközi színtéren.

Az albumot ITT tudod letölteni akár CD minőségben is.

Zétényi Tamás: Kodály & Ligeti Sonatas for Solo Cello / Ligeti Sonata for Viola Solo

A magyar klasszikus, kortárs és improvizatív zenei színtér fiatal nemzedékének egyik legjelesebb csellóművésze, Zétényi Tamás a 20. század legkiemelkedőbb vonós hangszerre készült szólódarabjaiból válogatott első önálló lemezéhez: az albumon Kodály és Ligeti szólószonátái szerepelnek. Két magyar szerző három művén keresztül követhetjük nyomon a Bach által alapított szóló vonós műfaj 20. századi hirtelen újjáéledését. Kodály grandiózus csellószonátája egy monológ személyességével szólal meg, a bachi előzmények mellé a népzenei ihletést és az impresszionizmus új harmóniavilágát állítva.

Kodály kétségkívül hatással volt Ligetire, aki azonban saját csellószonátájában szikárabb szerkesztési elveket és bartóki mintákat is követett. Ligeti kései, összegző jellegű műve, az új tonalitást és kárpát-medencei népi dallamokat egybegyúró brácsaszonáta pedig Zétényi Tamás saját átiratában hangzik el, amelynek nyilvánosságra hozatalát a zeneszerző özvegye és örököse, Ligeti Vera is támogatta.

A BMC Records ezzel a kiadványal köszönti a 100 éve született Ligeti Györgyöt.

Az albumot ITT töltheted le.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 29.
Május 23-a és 28-a között turnézik a Djabe Chieli Minucci amerikai gitárossal, aki olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Celine Dion, Lou Reed és Jennifer Lopez. Új Djabe album is jön.
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink