Két magyar döntős a nemzetközi dalszerzői versenyen

2007. 02. 11.
Az évente megrendezett dalszerzői versenyen összesen 18 kategóriában indulhattak a résztvevők, akik között profi zenész ugyanúgy lehet, mint amatőr hálószobazseni. A pénzben megnyerhető díjak meghaladják a 150 ezer dollárt, de a verseny díjazottjainak járó egyéb promóciók több mint 20 ezer dollár értékben kerülnek kiosztásra. Ám nem is ez adja a verseny igazi rangját, hanem az, hogy a zsűriben számos zenésznagyság is helyet kapott.
Az impozáns névsorban így megtalálható Brian Wilson (Beach Boys), Robert Smith (The Cure), Tom Waits, Tiesto vagy Sean Paul is,  és mindezeken túl a résztvevőknek alkalmuk nyílik bemutatkozni a nemzetközi zenei piac legjelentősebb fórumain, hiszen zenészek mellett a zeneipar döntéshozói is képviseltetik magukat.
Idén két magyar versenyző is bejutott a döntőbe, melynek a mezőnyét most hirdették ki: Sárik Péter a jazz, a Fabula Rasa duó pedig a world music kategóriában került a legjobb 15, illetve 14 közé. Sárik Péter - aki idén Stream című szerzeményével lett döntős - már a verseny 2004-es, illetve 2005-ös kiírásában is döntős volt, leginkább talán a Jazzpression zenekar zongoristájaként ismerheti a közönség.
A világzenei kategóriában az öttagú, kecskeméti Fabula Rasa zenekar lett döntős, Szirtes Edina és Varga Kornél Tricky című szerzeménye révén. A saját stílusát kortárs népzeneként definiáló együttes egyébként cigány, magyar, kelta, zsidó és balkáni népzenék ötvözésével alakította ki saját zenei világát.
A verseny győzteseit márciusban a zsűri döntései alapján hirdetik majd ki, de lesz közönségdíj is, ezért a honlapon szavazni is lehet. A zsűritagok között egyébként a fent említettek mellett még megtalálható John Mayall, Jerry Lee Lewis, Frank Black (Pixies), Peter Hook (New Order), Cassandra Wilson, Isaac Brock (Modest Mouse), Darryl McDaniels (Rund-DMC) és Macy Gray is, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy egyes kategóriákban már az is megtiszteltetés, hogy a zsűri meghallgatja valakinek a szerzeményét.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
2024. 03. 31.
Számtalan újítással rendezik meg az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatot, és minden eddiginél nagyobb nyereményeső hullik a döntős zenekarokra.
2024. 03. 18.
"Sosem élveztem még annyira a számírást. Volt, hogy egész furcsa ötletek is jöttek, de voltam elég bátor, hogy kibontsam". Új magyar-osztrák jazz album a BMC kiadásában.
2024. 03. 17.
Ágoston Béla a kalandozások kora után visszatér a kamaszkori énjéhez és gitáron írt dalokból álló lemezt ad ki. A Budapest Vinyl kiadásában és a Dalok.hu terjesztésében megjelent albumot a gyerekeinek ajánlja.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink