Két magyar döntős a nemzetközi dalszerzői versenyen

2007. 02. 11.
Az évente megrendezett dalszerzői versenyen összesen 18 kategóriában indulhattak a résztvevők, akik között profi zenész ugyanúgy lehet, mint amatőr hálószobazseni. A pénzben megnyerhető díjak meghaladják a 150 ezer dollárt, de a verseny díjazottjainak járó egyéb promóciók több mint 20 ezer dollár értékben kerülnek kiosztásra. Ám nem is ez adja a verseny igazi rangját, hanem az, hogy a zsűriben számos zenésznagyság is helyet kapott.
Az impozáns névsorban így megtalálható Brian Wilson (Beach Boys), Robert Smith (The Cure), Tom Waits, Tiesto vagy Sean Paul is,  és mindezeken túl a résztvevőknek alkalmuk nyílik bemutatkozni a nemzetközi zenei piac legjelentősebb fórumain, hiszen zenészek mellett a zeneipar döntéshozói is képviseltetik magukat.
Idén két magyar versenyző is bejutott a döntőbe, melynek a mezőnyét most hirdették ki: Sárik Péter a jazz, a Fabula Rasa duó pedig a world music kategóriában került a legjobb 15, illetve 14 közé. Sárik Péter - aki idén Stream című szerzeményével lett döntős - már a verseny 2004-es, illetve 2005-ös kiírásában is döntős volt, leginkább talán a Jazzpression zenekar zongoristájaként ismerheti a közönség.
A világzenei kategóriában az öttagú, kecskeméti Fabula Rasa zenekar lett döntős, Szirtes Edina és Varga Kornél Tricky című szerzeménye révén. A saját stílusát kortárs népzeneként definiáló együttes egyébként cigány, magyar, kelta, zsidó és balkáni népzenék ötvözésével alakította ki saját zenei világát.
A verseny győzteseit márciusban a zsűri döntései alapján hirdetik majd ki, de lesz közönségdíj is, ezért a honlapon szavazni is lehet. A zsűritagok között egyébként a fent említettek mellett még megtalálható John Mayall, Jerry Lee Lewis, Frank Black (Pixies), Peter Hook (New Order), Cassandra Wilson, Isaac Brock (Modest Mouse), Darryl McDaniels (Rund-DMC) és Macy Gray is, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy egyes kategóriákban már az is megtiszteltetés, hogy a zsűri meghallgatja valakinek a szerzeményét.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink