Interjú Fogarasi Jánossal

2006. 07. 28.
Dalok.hu: Ha az 50-es évek Magyarországára gondolunk, nem a jazz az első, ami eszünkbe jut. Hogyan kezdődött el nálad akkoriban a jazzhez való vonzalom?
FJ: Természetesen akkoriban nem lehetett jazzt hallani, legfeljebb a rádióban. Én a rádióban hallottam, emlékszem hogy villámcsapásként hatott rám, attól kezdve én a jazz megszállottja lettem. 1955-ben megjelent az első szalagos magnó, amit üzletekben lehetett kapni. Vettem egyet, azzal fel tudtam venni a rádióból a nekem tetsző számokat és ismételten meghallgatni.
Dalok.hu: Tehát a rádióban hallott zenék hatására kezdtél zenélni. Voltak a zenélésben társaid, volt hol fellépni?
FJ: Ez ugye még suhanc koromban kezdődött és akkor még saját hangszerem sem volt. Egyik nyáron, 16 éves voltam, elmentem vagonokból szenet lapátolni, így összeszedtem annyi pénzt, hogy vegyek egy zongorát. Fellépésről akkoriban szó sem volt.
Dalok.hu: Tudnál mesélni az első felvételeidről, amiket most teszünk fel a Dalok.hu-ra? (Válogatás 1958-1966).
FJ: 58-ban már leszerelt katona voltam, megvolt a már említett szalagos magnó. Szereztem egy kristály mikrofont, amit azt hiszem már múzeumban sem nagyon lehet látni. Volt egy barátom, aki akkor kapott bőgőt és egy másik, aki érdeklődött az elektromos dolgok iránt és dobolt. Összejöttünk és csináltunk egy felvételt. Ennek folytatásai a 61-es és a 62-es felvételek, amelyek már koncerten készültek. Akkoriban nyílt az első jazzklub Budapesten, Dáliának hívták. Tele volt, 200-300-an mindig eljöttek. Popzene még nem nagyon volt, a Beatles sem volt még híres. Négy-öt zenekar létezett, akik ott eljátszottak. 

A folytatás a www.dalok.hu/fogarasijanos címen található.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink