Interjú Fogarasi Jánossal

2006. 07. 28.
Dalok.hu: Ha az 50-es évek Magyarországára gondolunk, nem a jazz az első, ami eszünkbe jut. Hogyan kezdődött el nálad akkoriban a jazzhez való vonzalom?
FJ: Természetesen akkoriban nem lehetett jazzt hallani, legfeljebb a rádióban. Én a rádióban hallottam, emlékszem hogy villámcsapásként hatott rám, attól kezdve én a jazz megszállottja lettem. 1955-ben megjelent az első szalagos magnó, amit üzletekben lehetett kapni. Vettem egyet, azzal fel tudtam venni a rádióból a nekem tetsző számokat és ismételten meghallgatni.
Dalok.hu: Tehát a rádióban hallott zenék hatására kezdtél zenélni. Voltak a zenélésben társaid, volt hol fellépni?
FJ: Ez ugye még suhanc koromban kezdődött és akkor még saját hangszerem sem volt. Egyik nyáron, 16 éves voltam, elmentem vagonokból szenet lapátolni, így összeszedtem annyi pénzt, hogy vegyek egy zongorát. Fellépésről akkoriban szó sem volt.
Dalok.hu: Tudnál mesélni az első felvételeidről, amiket most teszünk fel a Dalok.hu-ra? (Válogatás 1958-1966).
FJ: 58-ban már leszerelt katona voltam, megvolt a már említett szalagos magnó. Szereztem egy kristály mikrofont, amit azt hiszem már múzeumban sem nagyon lehet látni. Volt egy barátom, aki akkor kapott bőgőt és egy másik, aki érdeklődött az elektromos dolgok iránt és dobolt. Összejöttünk és csináltunk egy felvételt. Ennek folytatásai a 61-es és a 62-es felvételek, amelyek már koncerten készültek. Akkoriban nyílt az első jazzklub Budapesten, Dáliának hívták. Tele volt, 200-300-an mindig eljöttek. Popzene még nem nagyon volt, a Beatles sem volt még híres. Négy-öt zenekar létezett, akik ott eljátszottak. 

A folytatás a www.dalok.hu/fogarasijanos címen található.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
2024. 03. 31.
Számtalan újítással rendezik meg az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatot, és minden eddiginél nagyobb nyereményeső hullik a döntős zenekarokra.
2024. 03. 18.
"Sosem élveztem még annyira a számírást. Volt, hogy egész furcsa ötletek is jöttek, de voltam elég bátor, hogy kibontsam". Új magyar-osztrák jazz album a BMC kiadásában.
2024. 03. 17.
Ágoston Béla a kalandozások kora után visszatér a kamaszkori énjéhez és gitáron írt dalokból álló lemezt ad ki. A Budapest Vinyl kiadásában és a Dalok.hu terjesztésében megjelent albumot a gyerekeinek ajánlja.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink