Hat határon túli helyszínen is indulnak a Peron Music Tehetségkutató Fesztiválok

2021. 09. 03.

Magyarország legrégebbi könnyűzenei tehetségkutatóját, a Peron Music Tehetségkutató Fesztivált idén összesen hat helyszínen, Erdélyben, a Felvidéken, a Vajdaságban, Kárpátalján és itthon, Tatabányán rendezik meg. A győztes zenekarok továbbjutnak az Öröm a Zene Kárpát-medencei Tehetségkutató Program budapesti, országos döntőjébe. A korábbi években a Peron Tehetségkutató Fesztiválon győzött Szatmári Juli és a Margaret Island is. 

A Peron Music Alapítvány 1993-ban alakult meg azzal a céllal, hogy támogassa a hazai amatőr könnyűzene kibontakozását. Victor Máté és Berki Tamás ösztönzésére Cserteg István hozta létre az alapítványt, mert szükség volt olyan tehetségkutató versenyre, ahol szakmai szempontok és értékelőrendszer alapján, szakmai zsűri választja ki a legjobbakat. Így született meg Magyarország első könnyűzenei tehetségkutató versenye, a tatabányai Peron Music Tehetségkutató Fesztivál, amely 1993 óta töretlenül működik, így idén szeptemberben már a 26. ilyen rendezvényre kerül sor. 

Az első kétnapos tehetségkutatót Komárom-Esztergom megyei rendezvényként hirdették meg, ami nagyon gyorsan országossá vált, hiszen 1993-ban nem volt más könnyűzenei tehetségkutató Magyarországon. Az új évezredben a Peron szervezői határontúli tehetségkutatókkal bővítették a lehetőségeket. Ekkor ismerkedtek össze a későbbi partnereikkel Székelyföldön. Így indult el 2012-ben Székelyudvarhelyen is a Peron Music Tehetségkutató Fesztivál, amit Erdélyben még két településen, Marosvásárhelyen és Kolozsváron követett hasonló rendezvény. Erdély után az alapítvány az Öröm a Zene program segítségével terjeszkedni kezdett, így hamarosan elindultak a Peron Music Tehetségkutató Fesztiválok a Felvidéken, a Vajdaságban és tavaly Kárpátalján is. Az Öröm a Zene program segítségével a helyi győztesek továbbjutnak a budapesti, országos döntőbe. 

Jó példa Szatmári Juli, aki 2013-ban először megnyerte a Peron Tehetségkutató Fesztivált, majd az Öröm a Zene (akkor még Hangfoglaló Magyarország)-program országos döntőjét is és komoly lehetőségeket kapott. Előzenekarként bemutatkozhatott a Kiscsillag, a Honeybeast és Szabó Balázs Bandája társaságában, önálló klubkoncerteket is adott a zenekarával, valamint több fesztiválon, például a Művészetek Völgyében és a VOLT-on is fellépett. Mivel egy tehetségkutatós nyereménynek köszönhetően profi stúdiókörülmények között rögzíthetett néhány szerzeményt, a rádiók is elkezdték játszani a dalait. A Hadd legyek című dala például a Petőfi Rádió hallgatóinak egyik kedvence lett, így 2014 végén felkerült a Top 100-as listára és Juli meghívást kapott az Akusztik című műsorba is. Ilyen előzmények után Szatmári Juli bekerült az akkor még Cseh Tamásról elnevezett programba, és 2016-ban megjelent az első nagylemeze.