Égből, Fényből… - a Napfonat karácsonyi lemeze

2023. 12. 10.

A 2018-ban alakult Napfonat az utóbbi években több ízben is bizonyította, hogy nem csak a világzenei színtéren, de a könnyűzenei palettán is megállja a helyét. Az öt női frontember találkozásából született, ütőshangszerekkel kiegészített a cappella együttes saját szerzeményeket, valamint magyar és más kultúrák népdalait dolgozza fel polifonikus hangzásba öltöztetve.

A zenekar 2023-ban már jelentkezett egy nagylemezzel - a Harmatcseppben él a világ bennem című album a Fonó gondozásában jelent meg, és a négy őselem tematikáját járja körül, amelyen nagyrészt saját szerzeményeket hallhatunk. A lemez 2023 decemberében felkerült a WMCE nemzetközi világzenei toplistájára.

A zenekar 2022-ben bejutott a DAL döntőjébe a Mint a Zápor c. dalukkal, több ízben dolgoztak együtt Palya Beával és Sena Dagaduval, akivel 2021-ben Ferenc pápa zárómiséje előtt is felléptek a Hősök terén. Rendszeres fellépői a magyar fesztiváloknak, valamint többször turnéztak Európában (Csehországban, Lengyelországban, Észtországban és Finnországban).

 

Az Égből, Fényből… egy különleges ünnepi lemez. A Napfonat a népdalok és akár sokszor hallott karácsonyi énekek ősi szépségét olyan újszerű köntösbe öltözteti, amely igazán egyedi hangulatot varázsol a karácsonyfa alá. A lányok az eddigi zenei útjukhoz méltóan újító szellemben, mégis a hagyományokat megtartva az ünnep meghitt, leheletfinom élményére helyezik a hangsúlyt, helyet adva a felszabadult örömnek is. 

"A Napfonat új lemezétől annak is ünnepi hangulatba burkolózik a szíve, akinek amúgy már elege van a karácsonyi dalokból." - írta a WMN.hu

Az albumot ITT tudod letölteni, december 17-én pedig láthatod a lemezbemutató koncertet a Fonóban.

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink