Eddig kiadatlan Kex és P. Box számok kerülnek nyilvánosságra a Dalok.hu terjesztésében!

2022. 04. 21.

Főleg vinil lemezek kiadásával foglalkozik a hazai Moiras Records. A 2005-ös alapítás óta közel ötven kiadvány látott napvilágot. Elsősorban elfelejtett vagy éppen soha közre nem adott értékes, régi felvételek gondozását vállalta fel a kiadó. Néhány ismert név a katalógusból a magyar rock, jazz és folk különböző zenei területeiről: Illés, Kex, Liversing, Omega, Solaris, Szabó Gábor, Mini, Barbaro, Beatrice, P. Box…, de műfaji kirándulásként elektronikus tánczenei kísérlet is napvilágot látott (Vadmadarak).
Most EP formájában ízelítő jelenik meg öt, nemsokára teljes terjedelemben is megjelenő albumról. Ajánljuk e ritkaságok letöltését veszteségmentes flac formátumban a Dalok.hu-n, hogy a vinilhez minél közelebbi élményt szerezzünk magunknak. Akik streamelni szeretnek, megtalálják ezeket a zenéket az ismert platformokon is.

P. Box: A zöld, a bíbor és a fekete EP
 
Bencsik Sándor gitáros és Cserháti István billentyűs alakították meg a Pandora’s Box-ot. A formáció a nyolcvanas évek egyik kulcsfontosságú hazai hard rock zenekara volt. Második, Kő kövön című albumukat ma is valódi klasszikusként emlegetik a rajongók. Az EP az együttes Maradj a vonalban című koncertlemezének előzetese. A felvételek 1983-ban készültek, amikor Vikidál Gyula volt a zenekar frontembere. Az amatőr archív felvételek korszerűsítve szólalnak meg, ami Sáfár József, a zenekar volt basszusgitárosa, ma pedig hangmérnök munkáját dicséri.
 
Vadmadarak: Székvárosi lassú EP
 
Jekler Z. Gábor producer álmodta meg a magyar népzene és a techno/house stílus házasítását. A népdalok feldolgozásában az egri Kovács „KaGee” Gábor személyében talált alkotótársra, aki zenei tudásával hangfelvételekbe ültette át az ötleteket. Másfél évig dolgoztak a Vadmadarak projekten, remixekkel együtt majd’ húsz átdolgozás készült el, azonban a kész számokhoz itthon nem találtak kiadót. Végül 1997 elején egy közvetítő, Haluska Imre DJ jóvoltából a felvételek egy része megjelent három olasz kiadású maxi EP-n. Ezek a lemezek az ottani DJ piacon keltek el, minimális példányszámban. Sajnos, az alkotók akkor nem tudtak tovább foglalkozni a felvételek sorsával, így a Vadmadarak igen hosszú pihenőre tértek – egészen mostanáig. Az EP a Hej, jancsika című album előzetese.
 
Kex: Tiszta szívvel EP
 
Budapest legendás pszichedelikus beategyüttese volt a Kex, amely 1968 decemberében alakult. Vezetője és alapítója Doleviczényi Miklós volt, míg frontembere és motorja Baksa-Soós János. A zenekar klasszikus felállásának tagja volt még Bianki Iván, Imre Attila és Kisfaludy András. Színpadi-zenei produkciójuk évekkel megelőzte a kort, amelyet ugyanakkor sokszínűsége miatt nehéz leírni. Szürreális vagy éppen groteszk hangvételű beat számokat klasszikus versfeldolgozások követtek, de rendszeresen visszatértek XX. század eleji műdalok, vagy épp népdalok félig ironikus feldolgozásai is. Mindezt hajlamosak voltak megszakítani némi színpadi performance kedvéért, amely tréfás és komoly egyaránt lehetett. Koncertjeikre jellemző volt az erős billentyűs hangszerelésű hangzásvilág és az állandó improvizatív készség mind a zenében, mind a színpadi megjelenésben.  Más beat előadók mellett főszerepet kaptak a Szép lányok, ne sírjatok című, Mészáros Márta rendezte filmben. A film zenéjéből tervezett nagylemez sajnos, csak több évtizedes késéssel jelenhetett meg. Baksa-Soós 1971 őszén kivált és az NSZK-ba távozott, ekkor lezárult a zenekar nagy korszaka. Doleviczényi vezetésével még egy évig új felállásban, funky-s hangvétellel játszottak, de jelentős sikereket nem tudtak elérni. Az EP a Let’s Cake című album előzetes kiadványa.
 
 
Metropol: Egyszerű dal EP
 
A Metropol Erdély legnépszerűbb magyar rockzenekara volt az 1970-80-as években. Hosszabb szünet után, a 2010-es évek elejétől ismét stabil felállásban működnek, elsősorban nagyobb erdélyi rendezvények, fesztiválok meghívottjaiként. Az EP a Permanent Standby című albumuk előzetese. Az albumon a legnépszerűbb koncertszámok lesznek hallhatóak, amelyeket 2008-2018 között rögzítettek, zömében Erdélyben megtartott fellépéseken. Így felidézik a 2008-as, negyven éves jubileumi nagyváradi koncertjüket, vagy éppen a Festum Varadinum rendezvénysorozatának koncertjét, 2015-ből.  A dalok az eredeti, magyar nyelvű szövegeikkel szólalnak meg.
 
 
Winkelmayer Brass: Dialogue EP
 
Winkelmayer József fúvós, billentyűs multi-instrumentalista 1970-ben hattagú együttest verbuvált, hogy zenei álmait megvalósítsa. Így alakult meg az első magyar jazz-rock együttes, amely remek színvonalon játszott saját számokat és feldolgozásokat is. A Winkelmayer Brass volt Jakab György, billentyűs-zeneszerző pályájának első zenekara. Két éven át itthon, majd további három évig külföldön zenéltek nagy sikerrel. Sajnos, a korabeli médiába csak kevés alkalommal jutottak el, hanglemezük akkor nem készült. Az EP az együttes életmű-válogatásának előzetese.

Az albumokat a címükre kattintva találod.

Jó hallgatást!

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink