Drum'n'bass, népzene és többszólamú női ének a Chalga új lemezén

2022. 02. 06.

Markáns stílusváltáson esett át a Chalga, és ennek szellemében jelent meg  harmadik nagylemezük, "Ezért van az" címmel. Az eddigi, akusztikus folkzenéjükben megjelent az elektromos gitár, a drum'n'bass, és a modern hiphopból kölcsönzött ritmusok. Az új anyagot február 10 én mutatják be a Fonó Budai Zeneházban.

- A zenekari stílusváltások rizikósak, esetünkben azonban elkerülhetetlen volt – magyarázta Zagyva Tamás gitáros, az együttes vezetője. -  A Chalga előző két lemeze, a Sabir és az Erdő, erdő jól illeszkedik a magyar, néhol a nemzetközi világzenei, azon belül a jellemzően akusztikus hangszeres zenébe. A balkáni/arab ütőhangszerek, akusztikus gitár elég jellegzetes, könnyen azonosítható soundot teremtettek, ugyanakkor a második lemez már egyértelművé tette, hogy be/le is zárja a zenekar lehetőségeit. A váltás egyértelmű, modern jazz-pop dobolás, elektromos gitárok, és modern, vagy már nem annyira modern, de világzenében mindenképpen ritkaságnak számító drum'n'bass, jungle, hiphop elemek jelölik az új irányt.

A zenekar ugyan szakít az új lemezen az akusztikus-folkos ritmusszekcióval, de megtartja a jellegzetes hegedű-szaxofon-ének frontvonalat. A dallamvilág emiatt kiszabadul a magyar-balkáni népzenei kötöttségekből, és bár sokszor úgy szól, mintha népzene lenne, ez a lemez tartalmazza egyértelműen a legkevesebb népzenei elemet - ez alól kivétel az Istenem című szám, amely Fekete Bori Felszállott a páva c. műsorban bemutatott moldvai népdalát dolgozza fel, filmzenei és kortárs jazz elemeket is tartalmazó módon. 

- A lemez egyik fő újdonsága a sokszólamú ének, ez három énekelni (is) kiválóan tudó női szólistával (Fekete Bori-ének, Kuczera Barbara, hegedű-ének; Horváth Móni-fúvósok, ének) eddig bűnösen és pazarlóan elhanyagolt lehetőség volt. Most igyekeztünk kihasználni, hogy mindhárman csodálatosan énekelnek. A Szakítós, az Üres ez a ház, a Tudod-e, a Révészem, az Ébren álmodom nagyon erősen épít a női hangokra – tette hozzá Tamás.
A zenekar további tagjai a modern (jazz)dobolás egyik legjelentősebb magyarországi képviselője, Szegő Dávid, a világzenei veterán Takács Szabolcs, aki bőgőn és basszusgitáron is játszik, valamint a gitáros-zeneszerző Zagyva Tamás.

A nagylemez már hallható az ismert online felületeken, illetve megjelent CD-n is. A Halmos Béla Program által támogatott album bemutatóját február 10-én tartják a Fonó Budai Zeneházban.  

A "Jön egy úr" klipje itt megtekinthető:A lemezbemutató Facebook-eseménye:
https://www.facebook.com/events/466455828416564?active_tab=about

Bővebben: 
www.chalga.hu
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink