Budapest Klezmer Band - Gyere, Táncolj Velem

2021. 03. 29.

10 éve videóinterjúvoltuk Fegyát, a zenekar vezetőjét, és Rost Andreát az akkor megjelent BKB album kapcsán, amelyen a neves operaénekesnő énekelt. 
Beszélgettünk az opera és a népzene kapcsolatáról, emberek és zenei stílusok találkozásáról. Egy exkluzív dalt is kaptunk az új albumról, csak zongora kíséretében.


Most visszatérünk a zenekarhoz, amely időközben 30 éves lett. Egy magával ragadó, nemcsak a klezmer kedvelőit megcélzó lemezzel ünneplik a kerek évfordulót.

„Idén 30 évesek lettünk. A jubileumi évfordulónkra nagy terveink voltak, szerettünk volna budapesti nagykoncerten és nemzetközi fellépésen is együtt ünnepelni közönségünkkel. Bár az élet alaposan átírta a forgatókönyvünket, a klezmer zene rajongóinak és három évtizede kitartóan velünk együtt szórakozó barátainknak elkészítettük ezt az albumot. Különleges csemegét kínálunk: A lemezen szereplő dalokat eddig még sosem rögzítettük, csak koncertjeink látogatói hallhatták időnként élőben. Most örömmel gyűjtöttük össze ezeket a számunkra nagyon fontos darabokat 30 éves jubileumi ajándékként.
Jávori Ferenc „Fegya”, zenekarunk alapító vezetőjének és zeneszerzőjének szerzeményeit és átiratait jórészt olyan művésztársakkal együtt szólaltatjuk meg, akikkel az elmúlt pár évtizedben már találkozhattak a zenekarunk által képviselt, sokrétű, jellegzetesen Kárpát-medencei hangulatú klezmer világát kedvelők. Meglepetésként pedig olyan vendégművészeket is felkértünk közreműködésre, akikkel eddig még nem volt közös felvételünk.” 

A zenekarról:
A Budapest Klezmer Band zenei átiratokat játszik, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.
A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, újra és újra sokoldalúságáról tesz tanúbizonyságot. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, „Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában, amelyben élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Ezzel a produkcióval Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben, Szlovákiában, Németországban, Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel. 
2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.
Jávori Ferenc Fegya zeneszerzőt, előadóművészt, érdemes művészt, a Budapest Klezmer Band alapító zenekarvezetőjét a magyar zenei kultúra szerves részét képező klezmer stílus nemzetközi népszerűsítéséért, valamint kiemelkedő zeneszerzői és előadóművészi pályája elismeréseként, 2014. március 15-én, Kossuth-díjban részesítették. 2015-ben a zenekart, a „Magyar Zeneművészet” kategóriában, Prima díjjal tüntették ki. A „Közönség Príma Primissima 2015 díját”, a Budapest Klezmer Band nyerte el.

ITT tudod letölteni a jubileumi lemezt.

 
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink