Az etno kitörése

2007. 02. 14.

A dzsessz különböző irányzatai mellett mindenféle igényes muzsikát, például etno- és világzenét is tanítanak majd a Kodolányi János Főiskolán ősszel induló dzsessz tanszék hangszer és ének szakán.

- Már évekkel ezelőtt elgondolkodtunk, hogyan is lehetne intézményes keretek között, színvonalasan dzsesszt tanítani - mondja Mits Gergely tanszékvezető. - Úgy gondoljuk, ma már nincsenek elkülönítve az egyes műfajok, egy zenésznek ismernie kell mindegyik stílust, és meg kell tudnia különböztetni az igényes zenét az igénytelentől. Ez a fajta nyitottság feltétlenül szükséges, ezért tartjuk fontosnak, hogy hallgatóinkat megismertessük például a világzenével, az etnóval. Azt szeretnénk, ha a három év alatt az elméleti tudás mellett a hazai és külföldi zenészektől, vendégelőadóktól azt is megtanulnák, hogyan álljanak helyt egy-egy más műfajban alkotó együttesben, ha épp meghívják őket.
- Nem meglepő, hogy egy dzsessz tanszéken világzenét is oktatnak, mert szinte mindenre mondhatjuk, hogy világzene, amelyben eltérő stílusok, műfajok, értelmezések találkoznak. A világzenét átjárhatóság, befogadás jellemzi, tulajdonképpen egy olvasztótégely, amely világtájakat köt és műfajokat kever össze - mondja Végső Zoltán zenész, zenekritikus. - Persze ne feledjük, hogy a világzene mindig csak a jelennek szól, amit mi most világzenének nevezünk, azt száz év múlva valószínűleg népzeneként fogják hallgatni.
H. Magyar Kornél zenész, szakíró szerint sincs abban meglepő, hogy világzenét is oktatnak a dzsessz tanszéken, hiszen a világzene művészfüggő műfaj: egy tehetséges, nyitott egyéniség képes az őt ért sokféle hatást valami új minőséggé gyúrni. Ez a fajta hozzáállás, szemlélet tanítható, de szinte csak mester-tanítvány viszonyban. Szerinte igazi világzenész például Lantos Zoltán hegedűművész, aki kortárs improvizatív zenének nevezi muzsikáját: nemcsak a kilenc, az indiai klasszikus zene tanulmányozásával Delhiben eltöltött év hatott rá, hanem az a számtalan művész is a világ minden tájáról, akivel gyakran játszik együtt.
Végső Zoltán szerint is sok tehetséges művész dolgozik Magyarországon. - Amíg olyan előadóink vannak, mint Balogh Kálmán, Herczku Ágnes, Szalóki Ágnes vagy Palya Bea, akik európai színvonalon alkotnak és folyamatosan képesek a megújulásra, addig nincs miért keseregnünk.
H. Magyar Kornél szerint azonban a közönség nem elég nyitott. - Vannak koncerttermek, klubok, telt házasak is az előadások, de legtöbbször a hallgatók mintha nem lennének tisztában azzal, hogy a világzene (és ezalatt nem a menedzserek által népszerűsített, egy-két lemezes, populáris előadók munkáját értem) egy akár több ezer éves hagyomány eszszenciája, amely igazán mély élményt adhat, ha hagyjuk.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink