Az egér mosolya és más csemegék...

2007. 07. 24.
Pozsár Eszter „Az egér mosolya” című lemezbemutató koncertjével kezdődik július 31-én kedden, a hagyományos Belvárosi Sambosi Nyári Jazzfesztivál, amelynek keretében – neves külföldi zenészek közreműködésével szinte a teljes magyar romajazz-szcéne megmutatja tudományát. Tony Lakatos, Szakcsi Lakatos Béla, Roby Lakatos, Szabó Dániel, Pecek Lakatos András, Oláh Tzumo Árpád,  Binder Károly, Borbély Mihály, Oláh Kálmán, Berki Tamás  a messze nem teljes  névsor. A külföldi  vendégek sorában lesz Roberto Magris (zongora), Juliana Da Silva (ének), Zélia Fonseca (gitár), Angela Frontera (ütősök), Paulo Cardoso (akutsztikus bőgő), Felicia Flora K. (zongora). A koncertsorozat hat napon át tart, augusztus 9-én Roby Lakatos új formációjával zár. 
A szaxofonista Pozsár Eszter zenekara 2005 júliusában alakult, s a jazz világában szokatlan hangszer-összeállítás jellemzi, aminek a különleges hangzás az eredménye. A ritmus-szekciót gitár, bund-nélküli basszusgitár és percussion alkotja, amihez társul a fuvola illetve a szoprán szaxofon. A kvartett Eichinger Tibor szerzeményeit szólaltatja meg, aki más formációk számára is készít kompozíciókat; egyedi zenei világába már számos albumon is betekintést nyerhettünk. Ez a formáció újabb színeket varázsol zenéjébe, újabb utakon indítja el.
Pályafutásuk során a játékosok mindegyike tett már kitérőt sok más zenei stílus felé. Ezeket a tapasztalatokat, irányzatokat, érzéseket az együttes tagjai egy különleges zenei szövetté alakítják - transzformálják, melyet a TRANS-FORMATION név fémjelez.
A nyitókoncert második részében Szabó Dániel zongoraművész triója lép a színpadra: Szandai Mátyás bőgőssel és Mohay András, dobossal.
Szabóról tudni illik hogy 2001-ben felvételt és teljes körű ösztöndíjat nyer a Los Angeles-i „Henry Mancini Institute”-ba, ahol olyan hírességekkel játszhatott együtt, mint Randy Brecker, Christian McBride, Roy Hargrove, Vince Mendoza, Bob Belden, Patti Austin, Dave Carpenter vagy Peter Erskine.
2003-ban elnyerte a Fulbright-ösztöndíjat, amelynek köszönhetően megkezdte posztgraduális tanulmányait a világhírű New England Conservatory-n Bostonban. Itt 2005 májusában szerzett diplomát (MA). A Bostonban töltött, produktív évek alatt két fantasztikus mestere volt: Bob Brookmeyer, akitől zeneszerzést és hangszerelést, illetve Danilo Perez (Wayne Shorter Quartet), akitől jazz-zongorát tanult. Más kiváló művész-tanárok is oktatták, például Jerry Bergonzi, Steve Lacy, George Garzone, Michael Cain, Marty Ehrlich, Allan Chase vagy Ken Schaphorst. Játszott Maria Schneider-rel, Joe Lovano-val, George Russell-lel, Harvey Mason-nal, Herb Pomeroy-jal, George Garzone-nal, Frank Tiberi-vel és Tim Hagans-szel, és aktív részese volt Boston sokszínű zenei életének. Sikeres koncerteket adott New York-ban is.
A fiatal zongorista-zeneszerző „Quick Fix” című trió-darabját a „Thelonious Monk International BMI Jazz Composers Competition” zsűrije több száz jelentkező művéből a legjobb 3 kompozíció közé válogatja 2006 augusztusában.  Szabó Dániel első helyezett és a „Párizsi Nagydíj” nyertese volt a „Martial Solal Nemzetközi Jazz-Zongoraversenyen” 2006 októberében.
A Szabó Dániel Trió új lemeze 2007 tavaszán jelent meg Kurt Rosenwinkel közreműködésével.
A Sambosi koncerten a trió vendége lesz Bacsó Kristóf (szaxofon), és Korb Attila (harsona).
A koncert este nyolckor kezdődik. Jegyek elővételben többek között itt rendelhetők.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink