ANI - Aspects

2023. 02. 23.

A zalaegerszegi születésű énekes-dalíró-szövegíró ANI-t (Varga Ani) gyermekkora óta lenyűgözi a zene világa, hisz ez az a nyelv, amit a legtöbben értünk és érzünk. Egy-egy dal emlékeket ébreszthet, táncra perdíthet,  megváltoztathatja érzelmeinket, bármilyen műfajról is legyen szó. ANI magyar-német családban nőtt fel, gyermek- és fiatalkorát Magyarországon töltötte, aktívan részt vett az iskolai kórusokban, verseket írt, autodidakta módon tanulgatta a zongorázást. A 90-es évek végén, az egerszegi „Cause of Joy“ rockzenekar alkalmi háttérénekeseként és billentyüseként alkalma nyílt betekinteni a fellépések világába. 

A budapesti főiskolás évek alatt, a 2000-es évek elején, az „Angelus“ női metálzenekar zeneíró-ritmusgitárosaként, énekeseként kezdett aktívan dalokat írni. 2003-ban ANI belső hívásra, kalandvágyból Németországba költözött. Izgalmas, nagyszerű, de egyben kihívásokkal teli időszak következett, amely a magyar gyökereivel együtt megalapozta életigenlő gondolkodásmódját és kivirágoztatta mostani művészi lelki világát.

A zenészi szálakat 2015-ben vette fel újra és 2 év zongora-, 4 év énekoktatás és jónéhány hangképző workshop után új dalok írásába kezdett. 2020-ban újra felfedezte az elektromos gitár iránti szenvedélyét - a mai napig gitártanárhoz jár, hogy fejlessze tudását és minél több eszköz álljon rendelkezésére a zenei önkifejezéshez. 2021 - 2022-ben a frankfurti „Minetallica Metallica“ cover együttes fronténekesnői szerepét töltötte be - igen, a női James Hetfield gitár nélkül-, így is színesítve előadói és énekesi palettáját. 

A most megjelenő debütáló EP-jének „ASPECTS“ címe tudatos választás volt. Amellett, hogy minden ember más és más szemszögből tekint a világra, ANI a személyiségéből adódóan szereti a dolgokat több oldalról is megvilágítani, megérteni, mielőtt eldönti, hogy melyik nézőpont adja számára a legautentikusabb érzést. A dalokon keresztül közvetíti a nagyvilág felé saját személyes aspektusát egy-egy életérzéssel vagy élettémával kapcsolatban. Az EP borítóján ANI látható gitározás közben arc nélkül, ezzel is a zenét, a gitárt helyezve a figyelem központjába, egyben pedig sejtetve, hogy ki áll a dalok mögött. A dalszövegei saját tapasztalatokból, lelkéből merítenek, kifejezve ANI egyedi valóságát, ugyanakkor a zeneszámok azzal a vízióval is születtek, hogy ezek a dallamok, szövegek másoknak is adjanak valamiféle kikapcsolódást, akár egy bizonyos hangulatot, életbölcsességet vagy zenei élményt. Az EP-n található 3 dallal úgy érzi, egy évezredeken át tartó karmikus ciklus fejeződött be számára, ebben az életében pedig egy fejezet zárult le, tele sok-sok tanítással, lelki fejlődéssel, élményekkel, tapasztalatokkal és sorsszerű találkozásokkal, melyekre szeretettel, hálával tekint vissza. Dalait átáramolja a minden nehézséget leküzdő pozitív hozzáállás és a bizakodó, az életet mindennél nagyobb ajándéknak tekintő érzés.

A dalok első lépésben zongorán, akusztikus verzióban íródtak, többnyire magyar nyelven, majd pedig ANI belső sugallatra, valamint annak érdekében, hogy a dalok hangulatát és a saját zenei identitását önazonosabban tükrözze az egész világra, kialakította az „ASPECTS“ EP-n hallható dalok stílusát és áttért az angol nyelvre. Célja a rockos gitárhangzás dallamos, női vokállal és blues & néhol pop elemekkel való ötvözése, így álmodta meg a zenét, a hangszereket és a dalszövegeket is. Időközben megtanult zenei felvételeket készíteni; az EP-n hallható gitár, zongora és ukulele témákat (egy rövi outro erejéig ezt a hangszert is elsajátította), illetve az összes éneket ANI adja elő. A basszusgitár felvételekben és a MIDI dobtémákban zenész barátai segítettek. A felvételek home stúdió körülmények között történtek, miközben a mixet és a masteringet a budapesti B1 music stúdió készítette el.

Az alkotás, a kreatív folyamat öröme a legélvezetessebb számára, ugyanakkor értékes üzenetet, maradandó zenei élményt szándékozik adni a hallgatóknak minden egyes művel. Az EP megjelenítésével egyhuzamban belevetette magát a videó editálás világába, a dalokhoz szöveges videókat készített, ezek a Youtube-on megtekinthetők. A jövőre nézve ANI tele van tervekkel, jónéhány dalt megírt már az első nagylemezre, „csak“ a felvételek és a publikálás van hátra. Az „ASPECTS“ EP számai közül legalább egyre videó klipet akar készíteni, melyhez éppen a megfelelő partnert keresi. Tervben van az EP-n található számok akusztikus előadása is, ehhez keres további zenésztársakat is, akiknek kedvük van és a dalok hatására ihletést éreznek csatlakozni ehhez az utazáshoz, vízióhoz.
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink