A tájban rejlő zeneiség - Észak-Turkesztán epikus hangképe LP

2021. 11. 15.

A Trottel Records 1998-ban kazettán jelentette meg szibériai sorozatának első részeit. A sorozat 20 év múlva, vinylen éled újra, új felvételekkel és tematikával. A Szibériai sámán hangképek után következik az Észak-Turkesztáni epikus hangképek LP. Digitálisan ma jelent meg az album a Dalok.hu terjesztésében.

Ez a lemez Észak-Turkesztánt járja be Baskirföldtől Kazaksztánon át, Karakalpasztán, Taskent és Észak-Kirgizsztán vidékét.

„2017 és 2019 közt folytatott utazásaink alkalmával a magyarokkal és kunokkal rokon népeket kerestünk fel északnyugat-délkeleti irányban átszelve azt a térséget, mely az Ural-hegység déli részétől az Aral-tó és Turáni-alföld érintésével a Tien-san északi részéig terjed. Utazásaink egyik célja, az itt élő népcsoportok (a baskírok, karakalpakok, orosz óhitűek, özbekek, kazakok és kirgizek) zenei kultúrájába betekintést adni.”

Sántha István és Somfai Kara Dávid

Az album összeállítójával, Sántha Istvánnal beszélgettünk a legújabb podcastunkban.  

 

 

A kalandos út történetein kívül itt megtudhatod, milyen váratlan folytatása lett a gyűjtésnek minálunk. A terepmunka során forgatott filmek részleteit is láthatsod.

A lemez alapjául szolgáló gyűjtés egy kalandos út volt. Alább néhány érdekességet emelünk ki a hanglemezként is megjelenő anyag leírásából:

„A hatalmas epikus ciklus (Manasz, fia Szemetej és unokája Szejtek) a világ leghosszabb szóbeli hagyománya, a lejegyzett szövegek félmillió sornál is többet tesznek ki. A Manasz-énekes akár napokig is képes volt epizódokat énekelni az eposzból.

1999-es kirgizföldi terepmunkám során alkalmam nyílt találkozni az egyik utolsó nagy Manasz-énekessel, Sábáj Aziz-úluval (1924 vagy 1927-2004), aki az Iszik-köl tó keleti felén, Karakol közelében élt (Ücs-Kajnar falu). Sábáj kérésére juhot áldoztunk az ősök szellemének, csak ezután kezdett bele az éneklésbe egyszerű kis házában.

Sábáj a kanapén ülve hirtelen teljesen transzba esett, lehuppant a földre, majd törökülésben tovább araszolt a padlón. Mikor jó óra múlva magához tért, nem értette, hogyan került a szoba másik oldalára. Ekkor értettem meg, hogy az igazi eposz-énekesek transzba esve tudnak napokon át énekelni, és a történet saját lelki szemei előtt pereg le. Sábáj azt is elmesélte, hogyan avatták be a szellemek gyerekkorában az eposz-mesélés tudományába.

2011-ben egy film forgatása közben Kengtau városában megismerkedtem Bolatbek Erdaulettel (1947-2014). Amint dombra hangszerét pengetve énekelni kezdett, rögtön éreztem, ő különleges képességekkel rendelkezik. Összebarátkoztunk és 2012 és 2013 között terepmunkám során sikerült heteket vele töltenem. Nemcsak felvettem epikus dalait, de spirituális beavatásáról is részletesen kifaggattam.

Bolatbek a dzseti-urú törzs tabin nemzetségéből való és az Aral tó közeli Kazali vidékén nőtt fel. Őt már felnőtt korában avatták be a szellemek egy betegség során, de benne egyesült a nomádok spiritualitásának két fő pillére az eposz és a szellemidézés. Bolatbek ugyanis elárulta nekem, hogy ő szellemidézéssel és gyógyítással is foglalkozott, amolyan „muszlim” sámán volt. Szülőföldjén egy szellemhívó szertartásra is magával vitt, hol tanítványa hattyútánccal idézte a tündért, aki Edige, a nogajok egykori emírjének ősanyja volt. Ebben a szertartásban a tánccal elevenedett meg az epikus mítosz.

A lemezen két másik türk nép dalai is megjelennek. Hangos utazásunkat Ázsia és Európa határán kezdjük, ahol az Urál hegységből a Jajik (modern orosz neve Urál) folyó kiér a Kazak-pusztába. Ez a terület Baskírföld, ahol a 13. században Juliánusz barát még magyarul beszélő nomádokat talált.

Tagán Galimdzsánnak köszönhetjük a jelen zenei projekt címét is, amennyiben ő volt az, aki a bolsevik hatalomátvétel és polgárháborús időszak kaotikus viszonyai között más a baskír szuverintásért küzdő politikusokkal és hadurakkal (például Zeki Velidi) a kazakokkal és más török ajkú népekkel együtt Turkesztán keretében képzelték el nemzetük jövőjét. Ez az a keret, mely a soundscape projektünkben megjelenő népeket (zenészeket) és a régiókat összefogja.

            Kapcsolódó kutatásaink a közvetlenül érintett térségeken túl elvezettek minket Kazakföldre, Özbekisztánba, az orosz Távol-Keletre, Szahalinés Hokkaidószigetére.

Utazásaink során nemcsak a különféle térségekben kutattunk, hanem a centrumok megkerülésével tudást közvetítettünk, kérdéseket és (rokoni és baráti) érzelmeket generáltunk.

            Antropológiai, etnológiai (folklór) és nyelvészeti kutatásaink során figyelmünk mindig kiterjedt a tájban, a kultúrában rejlő zeneiségre (hang és hallgatási kultúrára) is. Az élet ritmusában helye van zene és zaj foszlányoknak, ezek helyi interpretálásának is.

Jelen lemez egyik fő rendező elve az volt, hogy olyan helyzeteket kerestünk, melyek nem álltak kapcsolatban mechanikus tanulással, vagy más szimplán színpadi művészeti értékkel. Az a szellemi korlátok által határozott kényszer, mely a zenéléshez vezette az embert.

A másik különleges zene stílus, melyet meg kell említenünk a mönäzhät (fohász) ének. Itt az énekes dalban meséli el a családját ért tragédiát, ezzel könnyítve lelkén. Két ilyen dalt sikerült rögzítenünk a baskírok körében. A másik egy anya siralma volt, aki a férjét és négy fiát hiába várta vissza a háborúból. A dalt az unoka énekelte el. Formai okai voltak, hogy nem kerülhetett a lemezre.

Mikor megérkeztünk Karakalpakföldre, már egy hónapja egy csepp eső sem esett. Az első este két fiatal zsirau adott ízelítőt művészetéből. A zsirau népi csellón, kil-kobuz-on játszik torokhangon regélve. Egyikük Edigéről is énekelt. Miután eleredt az eső, aminek házigazdáink nagyon örültek. Elmondták, hogy ha ezt a regét játssza a zsirau, feltétlenül elered az eső.”

ITT tudod letölteni az albumot, ITT pedig eléred az ismert streaming platformokon.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink