A 75 éves Darvas Ferenc színházi dalai

2022. 01. 08.

Darvas Ferenc a legtöbbet foglalkoztatott színházi zeneszerző, aki alkalmi együtteseivel sokszor előadóként is közreműködik a produkciókban. Számos filmhez, tévé- és rádiójátékhoz komponált zenét. Zongorarögtönzéseivel a némafilmek világát elevenítette meg több múltat idéző mozielőadáson.
Elismert zongorakísérő. Többek között Csákányi Eszter, Koltai Róbert és Eszenyi Enikő partnere.

A közismert zongorista, zeneszerző és színházi zenész tavaly töltötte be 75. évét. Az évfordulóhoz kapcsolódóan megkezdődtek a „Te vagy a legjobb ötletem” című album munkálatai, amelyen Darvas Ferenc Várady Szabolcs szövegeire írt színházi dalaiból hallhatunk majd egy válogatást. 

Ezek a dalok eddig még sehol sem jelentek meg, Darvas Ferenc jellegzetes zongorajátékéról is alig-alig készült igényes stúdiófelvétel, és az előadásokban szereplő színészek hangja is jobbára csak a nézők emlékezetében él.  Így a várhatóan 2022 tavaszára elkészülő album több szempontból is hiánypótló. Egyszerre verslemez, színészlemez, szerzői lemez és verseskötet – mivel a dalszövegek nyomtatásban is olvashatóak lesznek a fizikai és letölthető formátumban egyaránt megjelenő CD mellékleteként.

A dalok nagy részét színészek adják elő: Lázár Kati, Csákányi Eszter, Roszik Hella, Mácsai Pál, Katona László és Sipos György, további dalokban közreműködik maga a szerző és két fia, Darvas Benedek és Darvas Kristóf is, és hallható lesz az alternatív zenei világból ismert Ujj Zsuzsi, valamint Szakál Tamás hegedűs-énekes. A zenekar tagjai: Darvas Ferenc – zongora, Darvas Kristóf – zongora és harmonika, Takács Szabolcs – bőgő, Herboly László – dob, Petz Bálint – gitár, Szakál Tamás – hegedű. Zenei producer: Darvas Kristóf.

Most a Dalok.hu terjesztésében megjelent a „Ne nézz rám - 7 frivol színházi dal Várady Szabolcs szövegeire”. A tavaszra várható teljes album előfutára.

Nemrég nyilvánossá vált Darvas Ferenc zeneszerzői Facebook oldala is, ahol a szerkesztők folyamatosan várják a dalairól, fellépéseiről bárhol, bármikor készült fotókat, videókat. A zeneszerző Youtube csatornáján pedig láthatunk egy werk sorozatot, amelyben felelevenedik a felvételek hangulata, a résztvevők nyilatkoznak a szerzőről.
Az albumot ITT tudod letölteni.
Az ismert zenei platformokon pedig ITT találod az elérhetőségét.

Forrás: Színház Online, Wikipedia.

MEGOSZTÁS

További hírek

2021. 09. 24.
A Tárkány Művek új lemeze a napokban a Dalok.hu-n látta a napvilágot. Most hallhattok róla egy dalt egy olyan videó kíséretében, amelynek a Dalok.hu-n van a premierje.
2022. 01. 10.
A srácok utolsó közös munkája tehát a Walk Alone című kislemez. Az anyag jóval a feloszlás gondolata előtt született meg, ezért most új megvilágításba kerül.
2022. 01. 03.
"Forrongó, változó világunkban így szerettem volna letenni voksomat egy értékrend, egy kultúra mellett! Mivel ezt a művemet is gyerekeknek írtam, fontosnak érzem, az ő nevelésük szem előtt tartását is." 
2021. 12. 30.
A szilveszteri bulik hangulatához tökéletesen passzol a Mr. Alkohol című, eredetileg Szörényi Szabolcs – Bródy János által írt dal új feldolgozása, amelynek videó-premierjét az év utolsó napjaira időzítette a CSILLAGFRÖCCS zenekar.
2021. 12. 28.
Hasonlították már Norah Jones-hoz, másoknak ő a magyar Katie Melua, Emilia Torrini, Joan Baez, Erykah Badu vagy Billie Eilish. Prieger Zsolt pedig Portishead-ként magasztalta VENI-t legutóbbi koncertje után.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink