Zenegyógyszer

2007. 03. 18.
  Törvényszerű, hogy mára a muzsika is elfoglalta méltó helyét a gyógyításban. Ha egyszer az emberíség háromnegyede renedszeresen zenét hallgat, javítja pszihcés státusát, miért ne kötnék össsze a kellemeset a hasznossal?
   Mozert születésének tavalyi 250. évfordulóját a maguk módján a tudósok is megünnepelték. Ausztriában például Mozart és tudomány címmel tartottak konferenciát. Itt hangzott el többek között Vera Brandes előadása. A salzburgi egyetem kutatójának, nyolchetes, napi kétszeri zenehallgatása mellék-, sőt főhatásként a hipertóniás betegei 80 százalékánál sikerült jelentősen csökkenteni a vérnyomást.
   Jelentek már meg tudományos közlemények a zene alvászavart szüntető, depressziót csökkentő, sőt szívritmuszavart kivédő hatásáról is. Még fájdalmat is csillapítottak zeneszóval: dr. Valérie Piguet genfi kutató kisérleti alanyai tovább bírták jeges vízben tartani a kezüket, amikor fájdalomtűrő képességüket muzsikával erősítették.
    Nem mindegy persze mit hallgat az ember. Zentner pszichológus professzor a Harvardon évek óta nemcsak azt vizsgálja, hogy milyen zene milyen érzelmeket vált ki, de konkrét klasszikus darabokat is tesztelt. A hatás igen sokrétű, és bizony nem egyszerűen megnyugtatóvolt. Max Bruchs Kol nidréje például szomorúságot, Johann Strauss Polkája örömet, Igor Str4avinszkij Sacre de printemps-e ( Tavaszi áldozat) egyenesen dühöt váltott ki. Ez utóbbi ősbemutatóján 1913-ban - nem vicc! - a zene hatására még ölre is ment az úri közönség!
    Ennek ellenére a zene az egyik legkevesebb mellékhatással járó gyógymód. Recepet nélkül kapható. 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 02.
Válogatás albummal ünnepli 15. születésnapját a kiadó. Kínálatuk az a ritka eset, amikor az igényes és a hallgatható, mindenki számára befogadható zene egy és ugyanaz.
2023. 11. 16.
A jubileumi koncert a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz megtartva december 8-án. Közreműködik: Petrás Mária, Balogh Kálmán, Farkas Zoltán Batyu – Tóth Ildikó Fecske.
2023. 11. 14.
Bakelit formájában jelent meg a Belmondo legújabb zenei anyaga, „Királyok kutyái” címmel, amelyen az utóbbi 2-3 év Czutor szerzeményei és négy vadonatúj dal hallható.
2023. 11. 13.
Ferenczi György, Mark & Jason (Mörk), Ágoston Béla (Zuboly), Ripoff Raskolnikov, Szabó Tamás, Szekeres X Barbaró, Pribojszki Mátyás + Takáts Eszter egy exklúzív koncerten. Megisméthetetlen élmény lesz!
2023. 11. 13.
Egy 1993-ban rögzített koncertet hallgathatunk meg most, ahol Török Ádám mellett Papp Gyula, Tátrai Tibor, Závodi János, Németh Alajos, Kunu László, Németh „Nemecsek” Tamás és Balogh „Szivacs” Jenő álltak a színpadon.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink