Tycs – kalózrapbe bújtatott mondanivaló

2021. 08. 21.

A Dalok.hu által terjesztett Coldlife Records alapítója már nem érzi szükségét az élő fellépéseknek, az online térben viszont nagyon is aktív. Bemutatjuk a Tycs nevű projektjét.

Át is adjuk a szót Kópis Dávidnak.

„Már 2000 és 2004 között is fogalkoztatot a szövegírás kis gyerek fejjel. A legelején még dalok szövegeit próbáltam átírni paródia jellegűen, a már akkoriban is hatalmas népszerűségnek örvendő Irigyhónalj Mirigy hatására. Ez később átment rap szövegek írásába, vagyis annak próbálkozásába. 2006 óta pedig aktívan rappelek, de egészen a 2017-es év végéig Dave néven készítettem el a zenéim. Kezdetben zenei alapokat is csináltam, de aztán felhagytam vele és végül a rappelés maradt, meg a zenei utómunka. 2017. december 26-án pedig egy nagyobb dologra szántam el magam. Úgy éreztem ideje nevet váltani Dave-ről Tycs-re. A Tycs egyébként Edward Teach (Feketeszakáll) nevéből ered. A 2019-ben megjelent 1717 című lemezem előfutára, az Ágyútűz című track pedig már ezen a néven jelent meg. Innentől a szövegeimben meghatározó szerepet játszanak a kalózos témák és közjátékok, ezek mögé rejtem a mélyebb vagy inspiráló mondanivalómat. Az ezt megelőző időszakban is gyakoriak voltak a tengerre vagy a hajókra tett utalásaim, de nem ezek jellemezték a dalaimat.

2013 és 2014 környéként gyakran hívtak kisebb-nagyobb rendezvényekre fellépni, de ezekkel nem sokszor éltem, éltünk az akkori csapataimmal (Lázállapot, FanatiCru). Mára teljesen ki is kopott a vágy belőlem a fellépések iránt. Számomra már elég az online térben való jelenlét a zenében. Mára szívesebben segítek másoknak a rap zenei dolgokban, ezért is alapítottam meg idén a Coldlife Records kiadót”.

Tycs - Üres világ
Ez a dal leginkább a hiphop műfajból kikopott mondanivaló hiányát hivatott "szóvá tenni". Az Üres világ cím is erre utal. Én régen pontosan azért szerettem meg a rap zenét mert társadalmi problémákról, mély érzelmekről és a kemény valóságról szólt főként. Nem szeretem a pár szavas, ismételgetős rap dalokat, bár szerintem ezek igazán nem is rap zenék már.

Tycs - 1717 album
Ezzel a lemezzel egy kis kalóz feelinget szerettem volna hozni, ha már a nevem is ehhez köthető. A témák az akkoriban aktuális problémákról szóltak. Szerencsére rengeteg pozitív visszajelzést kaptam és nagyon tetszett a közönségnek ez az irány. Legismertebb dalok a lemezről a Soha, Tartsd az irányt és az Ágyútűz. A Boom Bap című dalt pedig külön kiemelném, mert abban egy amerikai rapperel közreműködőm, Jay Kinserrel. Egy igazi magyar-amerikai kollabb lett.

Tycs zenéjét megtaláljátok az ismert digitális platformokon is.

MEGOSZTÁS

További hírek

2021. 08. 24.
Az „Anxious” Keck Mária flamenco táncos/énekes és Jaxhe kolumbiai zeneszerző művészi találkozásából jött létre. A sok nemzetiségű részvevő gárda maradandót alkotott, zenében és látványban egyaránt.
2021. 10. 18.
A „NoPiPiNoPie” májusban debütált egy újragondolt gyermekdallal az “ABC 2021”-el. Most megjelent második daluk is.
2021. 10. 12.
A Curtis-diszkográfia hamarosan egy vadonatúj EP-vel gyarapodik: a népszerű rapper egy igazán ütős gengszterközegben használatos kifejezésre, a ’Spíler’-re keresztelte az érkező korongot.
2021. 10. 06.
Megjelent Szabadi Andrea, a Kaan Luum zenekar egyik alapítója, énekes és handpan művész nyolc darabból álló meditációs lemez kollekciója.
2021. 10. 05.
A lemezről bővebben is mesél Ricsipí és Qka MC október 14-én a B32 Galéria és Kultúrtérben, ahol az albumot meghallgathatja a közönség a két rapperrel.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink