Tycs – kalózrapbe bújtatott mondanivaló

2021. 08. 21.

A Dalok.hu által terjesztett Coldlife Records alapítója már nem érzi szükségét az élő fellépéseknek, az online térben viszont nagyon is aktív. Bemutatjuk a Tycs nevű projektjét.

Át is adjuk a szót Kópis Dávidnak.

„Már 2000 és 2004 között is fogalkoztatot a szövegírás kis gyerek fejjel. A legelején még dalok szövegeit próbáltam átírni paródia jellegűen, a már akkoriban is hatalmas népszerűségnek örvendő Irigyhónalj Mirigy hatására. Ez később átment rap szövegek írásába, vagyis annak próbálkozásába. 2006 óta pedig aktívan rappelek, de egészen a 2017-es év végéig Dave néven készítettem el a zenéim. Kezdetben zenei alapokat is csináltam, de aztán felhagytam vele és végül a rappelés maradt, meg a zenei utómunka. 2017. december 26-án pedig egy nagyobb dologra szántam el magam. Úgy éreztem ideje nevet váltani Dave-ről Tycs-re. A Tycs egyébként Edward Teach (Feketeszakáll) nevéből ered. A 2019-ben megjelent 1717 című lemezem előfutára, az Ágyútűz című track pedig már ezen a néven jelent meg. Innentől a szövegeimben meghatározó szerepet játszanak a kalózos témák és közjátékok, ezek mögé rejtem a mélyebb vagy inspiráló mondanivalómat. Az ezt megelőző időszakban is gyakoriak voltak a tengerre vagy a hajókra tett utalásaim, de nem ezek jellemezték a dalaimat.

2013 és 2014 környéként gyakran hívtak kisebb-nagyobb rendezvényekre fellépni, de ezekkel nem sokszor éltem, éltünk az akkori csapataimmal (Lázállapot, FanatiCru). Mára teljesen ki is kopott a vágy belőlem a fellépések iránt. Számomra már elég az online térben való jelenlét a zenében. Mára szívesebben segítek másoknak a rap zenei dolgokban, ezért is alapítottam meg idén a Coldlife Records kiadót”.

Tycs - Üres világ
Ez a dal leginkább a hiphop műfajból kikopott mondanivaló hiányát hivatott "szóvá tenni". Az Üres világ cím is erre utal. Én régen pontosan azért szerettem meg a rap zenét mert társadalmi problémákról, mély érzelmekről és a kemény valóságról szólt főként. Nem szeretem a pár szavas, ismételgetős rap dalokat, bár szerintem ezek igazán nem is rap zenék már.

Tycs - 1717 album
Ezzel a lemezzel egy kis kalóz feelinget szerettem volna hozni, ha már a nevem is ehhez köthető. A témák az akkoriban aktuális problémákról szóltak. Szerencsére rengeteg pozitív visszajelzést kaptam és nagyon tetszett a közönségnek ez az irány. Legismertebb dalok a lemezről a Soha, Tartsd az irányt és az Ágyútűz. A Boom Bap című dalt pedig külön kiemelném, mert abban egy amerikai rapperel közreműködőm, Jay Kinserrel. Egy igazi magyar-amerikai kollabb lett.

Tycs zenéjét megtaláljátok az ismert digitális platformokon is.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink