Törött üveg, hála, béke uralja Fedor Kyra új kislemezét

2024. 05. 27.

Fedor Kyra tehetségére már 1998-ban felfigyelhetett az igazán szemfüles közönség, hiszen a TV2 által sugárzott KIFUTÓ tehetségkutatójában a dobogós harmadik helyen végzett az akkor még tinilány. Kyra sok-sok éven át bizonyított a háttér énekesek, vokalisták világában, továbbá a televíziós műsorokban, majd 2016-ban sokak örömére elkezdte megformálni önálló előadóművészetét. Saját számai megalkotása során legtöbbször valóban komoly, mély témákkal foglalkozik, minőségi popot jelentő zeneisége sok stílusból építkezik, mindent igyekszik megadni, amit egy jó dal megkíván. Az előadó szeret a saját tapasztalatairól, azokról a belső harcokról írni, amelyeket nap mint nap megélnek az emberek. 


Kyra egy ideig elsősorban tartalomgyártóként volt aktív, többek között a TikTok platformján, ahol több mint 205 ezren követik figyelemmel. Az előadó azonban nemrégiben úgy döntött, hogy újra legnagyobb szenvedélyének, a zenének szenteli magát. A napokban megjelent „Üvegvilág” című kislemeze, amelyen olyan kiválóságokkal dolgozott együtt, mint Balázs Tibor Mamó (hangszerelés), Hiegl Gergő (gitár, master), Lakatos Zsolt (zongora), továbbá Kyra édesanyja is hozzátette a szükséges pluszt az anyaghoz, egy bölcsesség felmondásával.  A kislemez öt dalának szövegét, zenéjét Kyra álmodta meg, az albumborítóját pedig Szűcs András kreálta.

„Az ’Üvegvilág’ kislemezem az eddigi életem átfogója. Igyekeztem belecsempészni olyan elemeket, amelyek örök életemre elkísérnek, ilyen például az édesanyám hangja, vagy az egyik legnagyobb bölcsessége, ami mindig velem van. Az EP Introjában megjelennek kis foszlányok a ’Láthatatlan’ című dalomból, ezzel a kislemez pont úgy indul, ahogy az életem is annak idején: szomorúan, de izgalmakkal telin, majd az álmok megvalósulásával, a kiteljesedéssel, a megérkezéssel, megnyugvással.” – kezdte a kiskorong kapcsán Kyra.

„Az első dalt az ’Üvegvilág’ jelenti. Gyerekként egy üveg voltam, amin volt két nagy szem, amivel láttam a világot, de akik megbántottak, azok nem láthatták, hogy kinek, milyen szinten okoznak fájdalmat.  Ekkor is mosolyogtam, próbáltam boldog maradni... Az Üvegvilágomban éltem addig, amíg a szerelem észre nem vett. Törött üvegként, de bízott bennem, és abban, hogy nem vágom meg. És nem, őt már nem sértettem meg a szilánkokkal.” – folytatta az énekesnő. „A ’Várj’ a showbiznisz azon oldaláról szól, amikor az emberek látnak egy előadót a színpadon, de valójában nem ismerik a valódi énjét. Egyébként nem biztos, hogy feltétlenül ismerniük kell, de érdekes kettősség ez. Az ’Anya’ szerzeményt édesanyámnak írtam, mert hálás vagyok, hogy ő van nekem.  Ezzel a dallal minden csínytevésemért bocsánatot kérek tőle.

Mindig anya volt az, aki jó útra terelt, és akinek mindig, de tényleg mindig igaza van. Az ’Egyre jobban’ arról a megszokásról mesél, amikor az ember azért marad valaki mellett, mert sajnálja, vagy mert nem akar egyedül lenni, de nincs már ott benne a valódi szeretet. Hazudunk magunknak, hazudunk a másiknak, hazudunk a világnak, borzasztó állapot ez. Az ’Ez van’ arról az énemről szól, aki megérkezett az életébe, aki semmit nem bán, aki elengedi a múltja azon részét, amit el kell. A végén a hangmérnök azt mondja ironikusan, hogy „Nagyon jó… Akkor kezdjük előlről”. De mit is?” – tette még hozzá nevetve.  

 Üvegvilág a YouTube-on: https://www.youtube.com/watch?v=imcpFo7Fb9Y    
Az EP a Spotify platformján: https://open.spotify.com/album/6AxFcHH0i96rpIzI8jaUIZ    
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 07. 05.
A pályázat célja az, hogy fiatal művészeket és klasszikus zenei szakembereket ösztönözzön újszerű, innovatív, a kor megváltozott igényeire reflektáló projektek megalkotására, valamint a fiatal korosztályt megcélzó újszerű kommunikáció alkalmazására.
2024. 06. 25.
Jubileumi koncertjük után a Halott Pénz a bejövős fesztiválon lép fel. A fesztivál jellege is extra, nem klasszikus „ottalvós”, mint a legtöbb fesztivál, hanem könnyű megközelíthetősége miatt bejárós, azaz „bejövős” fesztivál.
2024. 06. 25.
Gőzerővel zajlanak a klasszikus, nyers rock and roll és a modernebb, dalközpontú garázsrock sajátos keverékét játszó The Trousers hetedik albumának előkészületei.
2024. 06. 21.
Több mint 1000 jelentkezés, ebből 33 dal került a válogatásra, amelyek a szivárvány minden árnyalatában, sőt, még annál többen is megmutatják, hogy van élet a kereskedelmi rádiók szűkös kínálatán túl is.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink