Török Ádám és a RABB: Rabbocska

2022. 11. 07.

Felújított minőségben, digitálisan, a Dalok.hu terjesztésében ismét elérhetővé válnak azok a dalok, amelyeket a Nagy Generáció egyik kiemelkedően tehetséges tagjának, Török Ádám RABB nevű formációjának köszönhetünk. De mi is ez a RABB?
 
Török Ádám Máté Péter-díjas magyar fuvolista, énekes és dalszövegíró,  a jazz-rockot játszó és leginkább a 70-es években aktív Mini együttes alapítója és frontembere.

A Mini az 1980-as évek elején szűnt meg, Ádám ekkor alapította meg a Mini RC-t (Robot Company) és a Tátrai-Török Tandemet. 1987-től 1990-ig Török elsősorban szólókarrierjére koncentrált, fellépett Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában is. 1991-ben alapította meg a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) nevű zenekart Závodi Jánossal.

Ádámot alapvetően a nyugaton épp reneszánszát élő bluesmuzsika inspirálta. A dobok mögött Köves Miklós „Pinyóval”, Zsoldos Tamás basszusgitárossal, Muck Ferenc szaxofonossal, valamint Závodi János gitárossal 1991 tavaszától voltak aktívak. Működésük nyolc esztendeje alatt a műfaj egyik legnépszerűbb koncertprodukciójának számítottak. Az elkerülhetetlen tagcserék mellett – Zsoldos Tamást Kerékgyártó „Füles” István váltotta, Závodi helyett pedig Mohai Tamás érkezett – 1993 és 1996 között három saját stúdióalbumot rögzítettek: RABB, Nekünk csak ennyi kell, és Üres a ház nélküled Baby, majd 1998 elején feloszlottak. A most megjelenő kiadvány a zenekar legnépszerűbb, digitálisan felújított számaiból válogat. 

A lemezt ITT tudod letölteni, ITT  pedig eléred a főbb streaming platformokon. 

Az analóg minőség szerelmesei vinylen is meghallgathatják az anyagot, ha megkeresik a kiadót. A Moiras Kiadó többnyire régi, már nem elérhető felvételek felkutatásával foglalkozik, azokat felújítja és kiadja vinylen,valamint digitálisan.  

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink