Török Ádám és a Mini: 25 év rock - legendák koncerten

2023. 11. 13.

Török Ádám 1965-ben – gimnáziumi évei alatt – kezdett el zenélni zenekarban. Pár évvel később, 1968-ban, a Dogs együttes énekese lett, majd ugyanebben az évben megalapította a progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest. 1974-ben Závodi János kilépett a zenekarból, és helyére Tátrai Tibor került a Syriusból. Ettől kezdve a Mini jazz-rockot játszott, számtalan hazai és külföldi helyszínen, de közben folyamatosan cserélődtek a tagok.

1976-tól rendszeresen felléptek az Ifjúsági Parkban a P. Mobillal, majd az 1980-as évek elejétől megszűnt a Mini, s megalapította a Mini RC-t (Robot Company) és a Tátrai-Török Tandemet. 1987-től 1990-ig szólókarrierbe kezdett, s fellépett Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1990-ben fellépett a philadelphiai Freedom fesztiválon a svájci Jammin együttessel, majd egy évre rá megalapította a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) nevű zenekart Závodi Jánossal.

1993-ban nosztalgia Mini-koncertet szervezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol az együttes valamennyi korábbi tagja is szerepelt. Ez a koncertfelvétel, Pakson, a 25 éves jubileumi nagykoncertjük főpróbáján készült. Török Ádám zenekarvezető oldalán a Mini legtöbb fontos szerepet betöltő zenésze részt vett a koncerten, így hallhatjuk Papp Gyula, Tátrai Tibor, Závodi János, Németh Alajos, Kunu László, Németh „Nemecsek” Tamás és Balogh „Szivacs” Jenő játékát.

Ezzel a magyar rockzene legerősebb szakaszának az élő lenyomatát hallhatjuk.

Ádám pár hónapja távozott el. Egy idei interjúban még így írt le egy napját:

– Korán kelő vagyok, már hétkor kukorékolok. A feleségem csinál egy csodálatos cappuccinót, aztán indul dolgozni, újságíró. Aztán mindig van valami, most élem életem egyik legcsodálatosabb korszakát. Sok koncert szerencsére, de emellett nyugi van, szeretjük egymást, elvisel. Gyógyszerekből is csak annyit veszek be, amennyit én gondolok. Volt egy ismerősöm, fül-orr-gégész, aki azt mondta: „Ádám, csak orvosok kezére ne adja magát!”  Papageno.hu

A Dalok.hu terjesztésében megjelent albumot ITT tudod letölteni, ITT pedig meghallgathatod a streaming platformokon.

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 05. 12.
Április 8-a és 18-a között került sor harmadik kalkuttai tanulmányutamra, most kifejezetten a baul fakír zene tanulmányozásával voltam elfoglalva. Közben felvettük ezt a Rabindranath Tagore szerzeményt.
2024. 04. 30.
"Nincs vissza" címmel új dallal, és hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt...
2024. 04. 30.
Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.
2024. 04. 29.
Május 23-a és 28-a között turnézik a Djabe Chieli Minucci amerikai gitárossal, aki olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Celine Dion, Lou Reed és Jennifer Lopez. Új Djabe album is jön.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink