Sziget 2023. augusztus 10-16.

2023. 07. 18.

"Számos területen megújulás jellemzi az idei Szigetet, így a látványvilág, a vendéglátás, a fenntarthatóság terén vagy a kényelmi szolgáltatások sorában. Néhány programhelyszín helyet vált, néhány új köntöst kap. Ami marad, az a kihagyhatatlan Sziget-feeling és a programok változatossága, a műfaji sokszínűség jegyében." E sorokkal nyit a szezonális Sziget-sajtótájékoztató, s a továbbiakban megannyi érdekes, izgalmas információt ad a tudtunkra.

Kiderül a dalok.hu  számára talán legfontosabb tény: jócskán vannak magyar fellépői a 30 évvel ezelőtt  (akkor még  alig látható)  kapuit előszor megnyió  fesztiválnak. (Azóta már a jó ideje a  legnagyobb nemzetközi fesztiválok között számontartott szabadtéri kulturális zenei rendezvény.) Nekünk még  mindig, minden  évben  "Kell egy  hét együttlét!" a  "hajógyárin", s a magyar dalszerzők és -előadók sincsenek kihagyva a buliból tovabbra sem. Emlékszünk még (nem csak Sopronban, de az ország középső zónájában) indult hódító útjára a máig létező augusztusi happening: "Diáksziget, EuroWoodstock,Pepsi-sziget, ...Sziget Köztársaság..."

A  fesztivál evolúciója a sajtó által  alaposan dokumentált, önmagában is  érdekes, figyelemre  méltó  anyaggá duzzadt az évtizedek alatt. Generációk nőttekek fel (s bizonyára fogantak is a Szigeten) ezen hosszú  évek  során -  az egykori  fiatal felnőtt korúak  ma már akár unokájukat is kísérhetik e rendezvényre, de a  korabeli tinik a  gyermeküket szinte biztosan. Mert a Sziget még  mindig  áll, s  a Köztársaság megdönthetetlennek bizonyul, a vezetőség és tulajdonos  váltások mellett a (szakszóval) dinamikus növekedésnek csak  az  alapterület jelent korlátokat, felfelé a  határ végtelennek tűnik. 

Nota bene:  ez utóbbit sokan már az  árak  láttán állapítják meg; persze nem másokra irigyen nézve, azokra, akik magasabb életszínvonaluknak köszönhetően könnyebben engedhetik meg maguknak a (ki)költekezést.  Mikozben:  "ha nem  is így,  mint azt sokan tehetik,  de "  1 éven át  következetes  gyűjtögetéssel, extra  diákmunka vállalással  akár  össze  is  hozható a belépőre való"- jegyzi  meg a témában lefuttatott gyors  interjúmban megkérdezettek egyike. (16  éves videki lány).

 

Nos, igen, a Sziget  bizony a mai tinik  közt is alap fogalom, pont mint  már az ezredfordulón is   hagyományosnak tekintett fesztivál  látogatói körében. Igen, az árakra akkor is volt  panasz, hiszen az érdeklődési intenzitás akkor sem volt arányos a háztartások anyagi erőforrásával, sajnos. "Ügyes magyar" módjára a találékonyság  már  az első szigetes években kialakult, s bevált bejutási  hack-eket  produkált, ami nem szükségszerűen  a kalózokra  negativ,  inkabb a  fesztivál renoméjának mértékére  pozitiv  fényt  vet.   Mert  "a Szigeten ott KELL  lenni!" - vagy  így, vagy  úgy!

Külön cikket érdemelhetnek a trükkös  bejutások, amelyekről sokan  hallhattak  az  évtizedek alatt, hisz maguk  a trükközők sztoriztak  ugyanezen  korszakban. Ez azóta mar történelem.
Valóban  nagy  kalandok  részesei, "létrehozói" voltak ők, s megalapozottan mondhatjuk, hogy messze  kevesebbet  ártottak a rendezvény büdzsének  mint amennyit  a  Sziget-sztorihoz és ázsiójához  tettek hozzá ily módon. EZ IS a  Sziget, s ezek is  MI vagyunk, itt, az egykori  "legvidámabb  barakk"  lakói es leszármazottai. A mai napig és minden szinten  (nem,ne legyünk álszentek, se  álnaiv hülyék),  ez  jellemzi a nemzetünket, mint alapállás, amúgy "okosban".

Természetes, hogy vannak kivételek, alkatilag, moralisan hi,perfejlett mindezt mellőző egyedek, tehát  ha  valaki  most gyorsan meg akar sértődni  a fentebbi megállapításon, helyette nyugodtan  helyezze magát az  utóbbi  kisebbség körébe. De azt jobb ha tudja:  ebben  az országban  mostanság  nem életbiztosítás  kisebbséghez  tartozni. (Sem a  "buliból" kimaradóként, sem  a  "normális"-tól  eltérőként.)  Egy  viszont szinte  biztos: a Szigeten mindenki otthont és elfogadást találhat magának, még a korrekt és becsületes, másokat  tisztelni képes embernek sem  kell megvetéstöl  tartania. "ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI" jó.

Most  pedig  szemlét  tartandó a  Sziget  2023  átfogó és  sok részletet  feltáró  sajtó anyagából első körben az alábbiakat ajánljuk  az  olvasó  figyelmébe: A Nagyszínpadon olyan hazai fellépőknek adnak helyet, melyek egyedi, máshol nem látható produkciókkal készülnek a Szigetre, akár lökést adva ezzel a zenészek nemzetközi karrierjének is. Ennek jegyében idén a Nagyszínpadon lép fel a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsudló. A  hazai zenei fellépők természetesen nagy számban ott lesznek a Sziget több helyszínén is. Csak az úgynevezett „nagy” helyszíneken – a Nagyszínpad mellett az Arénában, a Colosseumban, a Freedome-ban - majd’ félszáz hazai zenei formációnak biztosít a Sziget fellépési lehetőséget, nem beszélve a további helyszíneinkről.

A Global Village színpadára ezúttal is a világzene legjobbjai kaptak meghívást a Balkántól Dél-Amerikáig, Malitól Koreáig és Indiától a Közel-Keletig. A programban helyi sajátosságok, egyedi ritmusok, nyelvek és hangszerek sokasága található meg, miközben a zenei stílusok sora a hagyományos hangzásvilágtól egészen az elektronikus zenéig terjed. Napközben zenei workshopok várják a látogatókat, de természetesen a koncertek sem maradnak el, így bármely napszakban lehet játszani, zenélni és táncolni. A budapesti Stéfania Allstars salsa órájával indul a bemelegítés, majd kalipszó zenére lehet tovább táncolni a Kanadában élő trinidadi Kobo Town, a mexikói cumbia punk stílust képviselő Band Son Rompe Pera, illetve a magyar fiatalok kedvence, a Bohemian Betyars folk-ska-punk slágereire. 

A Global Village programja világkörüli utazásra csábít. Az odesszai Kommuna Lux és a kanadai székhelyű ukrán Balaklava Blues projekt szabad dallamaival, Norvégiából a feltörekvő progresszív folk banda, a Gangar, míg Szlovákiából Varkocs hív etno-punk dorombjával felfedezőútra. Marcela cigány énekesnő párizsi együttese, a német Lakvar multikulti bandája, valamint a francia-görög Deli Teli zenei koktélja, amely ötvözi a 60-as évek rock’n’rollját és a hagyományos görög tsiftetelit, mutatja be a nemzetek diverzitását. Az örömteli belga fúvószenekar, az Orchestre International du Vetex is szeretettel várja majd az érdeklődőket. Ha pedig Vinicio Capossela neve elsőre nem lenne ismerős, elég hinni az olasz fesztiválozóknak, akik biztosan nem fogják kihagyni a fellépését. Több művészi együttműködés is megvalósul a Szigeten, ilyen például a francia Alright Mela kollaborációja a pakisztáni qawwali énekessel, Shahzad Santoo Khannal, vagy az Al-Qasar amerikai-francia-libanoni-örmény kollektívája, akik visszatérve a gyökereikhez “arab fuzzt” játszanak. Közel-Keletről érkezik a Besh o droM-on felnövekvő új izraeli balkán-klezmer banda, a Pulkes-t, akárcsak a jól ismert anna RF keleti elektro-etnikai reggae dallamaival. A hazai fellépők közül a Manaky reggae zenekara és MORDÁI etno-dark-rock bandája látogat el a fesztiválra. Többféle afrikai zenei stílust is hallgathatnak a látogatók, a Madalitso Band roots duó Malawiba kalauzol, Bamako forró éjszakáit idézi a táncos Bamba Wassoulou Groove, de nem szabad megfeledkezni a Maliból érkező Djely Tapa díváról sem, aki egy karizmatikus fellépéssel lep meg mindenkit. Lass, az „új Youssou N’Dour” Szenegálba repíti a látogatókat, a BCUC segítségével pedig Dél-Afrikába kirándulhatnak az érdeklődők. 

A Tribute Színpad idén is a megszokott formájában tér vissza, és minden este tizenegy órától két produkcióval várja az örökzöld slágerek rajongóit. A legnagyobb kedvenceket ebben az évben a Nirvana by Lugosi Dani & Takács Vilkó, az ACid/DC (ACDC tribute), a Blue Cold Jalapenos (Red Hot Chilli Peppers tribute), a Foo Lighters (Foo Fighters tribute), az olasz Eurosmith  (Aerosmith tribute), a holland Bald As Love (Jimmy Hendrix tribute), és a Small Things (Blink 182 tribute) szolgáltatják, de színpadra lép a Peter Andorai & The Graceband (Elvis tribute), a Don’t Stop The Queen (Queen tribute), az MJ HiStory (Michael Jackson tribute) Hollandiából, valamint a töretlen sikert arató ABBA Tribute Show is. Szombaton hagyományteremtő módon egész este a jövő generációja képviselteti magát, ugyanis ekkor csap a húrok közé a hazai Street Sixteen. 

A Sztereo Színpad - a sokféleképpen hívott, volt Retro Színpad - idén megújul, új néven, új helyszínen, nagyobb tánctérrel és szélesebb programkínálattal várja a fesztiválozókat. Délutánonként az érdeklődők K-POP és egyéb tánc workshopokon sajátíthatják el a salsa, a brazil szamba, a funky, a testdobolás, a boogie-woogie és a bachata alapjait. Este pedig a már megszokott örökzöld slágerek legnagyobb hazai előadói mellett aktuális kedvencek is színpadra lépnek, szombaton pedig a német Bellini eleveníti fel a ‘90-es évek latin pop slágereit többek között a ‘Samba de Janeiro’ című számmal.