Sziget 2023. augusztus 10-16.

2023. 07. 18.

"Számos területen megújulás jellemzi az idei Szigetet, így a látványvilág, a vendéglátás, a fenntarthatóság terén vagy a kényelmi szolgáltatások sorában. Néhány programhelyszín helyet vált, néhány új köntöst kap. Ami marad, az a kihagyhatatlan Sziget-feeling és a programok változatossága, a műfaji sokszínűség jegyében." E sorokkal nyit a szezonális Sziget-sajtótájékoztató, s a továbbiakban megannyi érdekes, izgalmas információt ad a tudtunkra.

Kiderül a dalok.hu  számára talán legfontosabb tény: jócskán vannak magyar fellépői a 30 évvel ezelőtt  (akkor még  alig látható)  kapuit előszor megnyió  fesztiválnak. (Azóta már a jó ideje a  legnagyobb nemzetközi fesztiválok között számontartott szabadtéri kulturális zenei rendezvény.) Nekünk még  mindig, minden  évben  "Kell egy  hét együttlét!" a  "hajógyárin", s a magyar dalszerzők és -előadók sincsenek kihagyva a buliból tovabbra sem. Emlékszünk még (nem csak Sopronban, de az ország középső zónájában) indult hódító útjára a máig létező augusztusi happening: "Diáksziget, EuroWoodstock,Pepsi-sziget, ...Sziget Köztársaság..."

A  fesztivál evolúciója a sajtó által  alaposan dokumentált, önmagában is  érdekes, figyelemre  méltó  anyaggá duzzadt az évtizedek alatt. Generációk nőttekek fel (s bizonyára fogantak is a Szigeten) ezen hosszú  évek  során -  az egykori  fiatal felnőtt korúak  ma már akár unokájukat is kísérhetik e rendezvényre, de a  korabeli tinik a  gyermeküket szinte biztosan. Mert a Sziget még  mindig  áll, s  a Köztársaság megdönthetetlennek bizonyul, a vezetőség és tulajdonos  váltások mellett a (szakszóval) dinamikus növekedésnek csak  az  alapterület jelent korlátokat, felfelé a  határ végtelennek tűnik. 

Nota bene:  ez utóbbit sokan már az  árak  láttán állapítják meg; persze nem másokra irigyen nézve, azokra, akik magasabb életszínvonaluknak köszönhetően könnyebben engedhetik meg maguknak a (ki)költekezést.  Mikozben:  "ha nem  is így,  mint azt sokan tehetik,  de "  1 éven át  következetes  gyűjtögetéssel, extra  diákmunka vállalással  akár  össze  is  hozható a belépőre való"- jegyzi  meg a témában lefuttatott gyors  interjúmban megkérdezettek egyike. (16  éves videki lány).

 

Nos, igen, a Sziget  bizony a mai tinik  közt is alap fogalom, pont mint  már az ezredfordulón is   hagyományosnak tekintett fesztivál  látogatói körében. Igen, az árakra akkor is volt  panasz, hiszen az érdeklődési intenzitás akkor sem volt arányos a háztartások anyagi erőforrásával, sajnos. "Ügyes magyar" módjára a találékonyság  már  az első szigetes években kialakult, s bevált bejutási  hack-eket  produkált, ami nem szükségszerűen  a kalózokra  negativ,  inkabb a  fesztivál renoméjának mértékére  pozitiv  fényt  vet.   Mert  "a Szigeten ott KELL  lenni!" - vagy  így, vagy  úgy!

Külön cikket érdemelhetnek a trükkös  bejutások, amelyekről sokan  hallhattak  az  évtizedek alatt, hisz maguk  a trükközők sztoriztak  ugyanezen  korszakban. Ez azóta mar történelem.
Valóban  nagy  kalandok  részesei, "létrehozói" voltak ők, s megalapozottan mondhatjuk, hogy messze  kevesebbet  ártottak a rendezvény büdzsének  mint amennyit  a  Sziget-sztorihoz és ázsiójához  tettek hozzá ily módon. EZ IS a  Sziget, s ezek is  MI vagyunk, itt, az egykori  "legvidámabb  barakk"  lakói es leszármazottai. A mai napig és minden szinten  (nem,ne legyünk álszentek, se  álnaiv hülyék),  ez  jellemzi a nemzetünket, mint alapállás, amúgy "okosban".

Természetes, hogy vannak kivételek, alkatilag, moralisan hi,perfejlett mindezt mellőző egyedek, tehát  ha  valaki  most gyorsan meg akar sértődni  a fentebbi megállapításon, helyette nyugodtan  helyezze magát az  utóbbi  kisebbség körébe. De azt jobb ha tudja:  ebben  az országban  mostanság  nem életbiztosítás  kisebbséghez  tartozni. (Sem a  "buliból" kimaradóként, sem  a  "normális"-tól  eltérőként.)  Egy  viszont szinte  biztos: a Szigeten mindenki otthont és elfogadást találhat magának, még a korrekt és becsületes, másokat  tisztelni képes embernek sem  kell megvetéstöl  tartania. "ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI" jó.

Most  pedig  szemlét  tartandó a  Sziget  2023  átfogó és  sok részletet  feltáró  sajtó anyagából első körben az alábbiakat ajánljuk  az  olvasó  figyelmébe: A Nagyszínpadon olyan hazai fellépőknek adnak helyet, melyek egyedi, máshol nem látható produkciókkal készülnek a Szigetre, akár lökést adva ezzel a zenészek nemzetközi karrierjének is. Ennek jegyében idén a Nagyszínpadon lép fel a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsudló. A  hazai zenei fellépők természetesen nagy számban ott lesznek a Sziget több helyszínén is. Csak az úgynevezett „nagy” helyszíneken – a Nagyszínpad mellett az Arénában, a Colosseumban, a Freedome-ban - majd’ félszáz hazai zenei formációnak biztosít a Sziget fellépési lehetőséget, nem beszélve a további helyszíneinkről.

A Global Village színpadára ezúttal is a világzene legjobbjai kaptak meghívást a Balkántól Dél-Amerikáig, Malitól Koreáig és Indiától a Közel-Keletig. A programban helyi sajátosságok, egyedi ritmusok, nyelvek és hangszerek sokasága található meg, miközben a zenei stílusok sora a hagyományos hangzásvilágtól egészen az elektronikus zenéig terjed. Napközben zenei workshopok várják a látogatókat, de természetesen a koncertek sem maradnak el, így bármely napszakban lehet játszani, zenélni és táncolni. A budapesti Stéfania Allstars salsa órájával indul a bemelegítés, majd kalipszó zenére lehet tovább táncolni a Kanadában élő trinidadi Kobo Town, a mexikói cumbia punk stílust képviselő Band Son Rompe Pera, illetve a magyar fiatalok kedvence, a Bohemian Betyars folk-ska-punk slágereire. 

A Global Village programja világkörüli utazásra csábít. Az odesszai Kommuna Lux és a kanadai székhelyű ukrán Balaklava Blues projekt szabad dallamaival, Norvégiából a feltörekvő progresszív folk banda, a Gangar, míg Szlovákiából Varkocs hív etno-punk dorombjával felfedezőútra. Marcela cigány énekesnő párizsi együttese, a német Lakvar multikulti bandája, valamint a francia-görög Deli Teli zenei koktélja, amely ötvözi a 60-as évek rock’n’rollját és a hagyományos görög tsiftetelit, mutatja be a nemzetek diverzitását. Az örömteli belga fúvószenekar, az Orchestre International du Vetex is szeretettel várja majd az érdeklődőket. Ha pedig Vinicio Capossela neve elsőre nem lenne ismerős, elég hinni az olasz fesztiválozóknak, akik biztosan nem fogják kihagyni a fellépését. Több művészi együttműködés is megvalósul a Szigeten, ilyen például a francia Alright Mela kollaborációja a pakisztáni qawwali énekessel, Shahzad Santoo Khannal, vagy az Al-Qasar amerikai-francia-libanoni-örmény kollektívája, akik visszatérve a gyökereikhez “arab fuzzt” játszanak. Közel-Keletről érkezik a Besh o droM-on felnövekvő új izraeli balkán-klezmer banda, a Pulkes-t, akárcsak a jól ismert anna RF keleti elektro-etnikai reggae dallamaival. A hazai fellépők közül a Manaky reggae zenekara és MORDÁI etno-dark-rock bandája látogat el a fesztiválra. Többféle afrikai zenei stílust is hallgathatnak a látogatók, a Madalitso Band roots duó Malawiba kalauzol, Bamako forró éjszakáit idézi a táncos Bamba Wassoulou Groove, de nem szabad megfeledkezni a Maliból érkező Djely Tapa díváról sem, aki egy karizmatikus fellépéssel lep meg mindenkit. Lass, az „új Youssou N’Dour” Szenegálba repíti a látogatókat, a BCUC segítségével pedig Dél-Afrikába kirándulhatnak az érdeklődők. 

A Tribute Színpad idén is a megszokott formájában tér vissza, és minden este tizenegy órától két produkcióval várja az örökzöld slágerek rajongóit. A legnagyobb kedvenceket ebben az évben a Nirvana by Lugosi Dani & Takács Vilkó, az ACid/DC (ACDC tribute), a Blue Cold Jalapenos (Red Hot Chilli Peppers tribute), a Foo Lighters (Foo Fighters tribute), az olasz Eurosmith  (Aerosmith tribute), a holland Bald As Love (Jimmy Hendrix tribute), és a Small Things (Blink 182 tribute) szolgáltatják, de színpadra lép a Peter Andorai & The Graceband (Elvis tribute), a Don’t Stop The Queen (Queen tribute), az MJ HiStory (Michael Jackson tribute) Hollandiából, valamint a töretlen sikert arató ABBA Tribute Show is. Szombaton hagyományteremtő módon egész este a jövő generációja képviselteti magát, ugyanis ekkor csap a húrok közé a hazai Street Sixteen. 

A Sztereo Színpad - a sokféleképpen hívott, volt Retro Színpad - idén megújul, új néven, új helyszínen, nagyobb tánctérrel és szélesebb programkínálattal várja a fesztiválozókat. Délutánonként az érdeklődők K-POP és egyéb tánc workshopokon sajátíthatják el a salsa, a brazil szamba, a funky, a testdobolás, a boogie-woogie és a bachata alapjait. Este pedig a már megszokott örökzöld slágerek legnagyobb hazai előadói mellett aktuális kedvencek is színpadra lépnek, szombaton pedig a német Bellini eleveníti fel a ‘90-es évek latin pop slágereit többek között a ‘Samba de Janeiro’ című számmal.

A hazai vonalat az Animal Cannibals, a Bon-Bon, Varga Viktor, Csordás Tibi, Krisz Rudi és L.L. Junior képviseli, az ikonikus hazai női előadók közül pedig Szandi és Zoltán Erika buzdítja táncra a közönséget. A látogatók meghallgathatják a televízióból megismert előadók számait is, fellép például az X-Faktorban bemutatkozó Kiss Kevin, Alee, Nemazalány-Sofi, AK26 és a legutóbbi győztes, Berni-Sólyom Bernadett is. Az idén nagy sikert arató, Zámbó Jimmy kultuszát feldolgozó sorozat filmzenéjét éneklő Peter Šrámek is színesíti a programot, de nem hiányozhat a felsorolásból a NECC Party sem, melyen ezúttal is a múlt legnagyobb slágerei csendülnek fel.

Az ArtZone-on belül kap helyet a Music Box színpada, mely délután fél három és este fél nyolc között várja a singer-songwriter műfaj kedvelőit. A hazai vonalat erősíti többek közt Cz.K. Sebő, Boebeck, Kolibri, Vavra Bence, O’Sullivan és Henri Gonzo, csakúgy, mint a Margaret Island ritkán látott akusztikus formációja. Nóvé Soma, aki nevéhez számos zenekar fűződik, ezúttal rendhagyó akusztikus koncerttel készül kedvenc népdalaiból válogatva. De fellép még itt Sallai Laci, Juhász Zoli, valamint a Kikeltető tehetségkutató verseny egyik díjazottja is. További részletek: https://szigetfestival.com/hu/

A zenei vonatkozású információk ezen áradata mellett fontosnak tartjuk tovább adni a sajtótájékoztatón elhengzott egyéb, értékes tudnivalókat: „A Sziget a kezdetek óta folyamatosan szépült, fejlődött, évről évre különböző területeken hozott újításokat. Azonban - a két év kihagyás után - tavaly már annak is örültünk, hogy sikerült túlélni a - sokakat el is lehetetlenítő, több fronton támadó nehézségeket” – meseli Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője.  „Idén azonban újra fejlődési pályára állunk, ami számos területen markánsan érzékelhető lesz"

Lényegesen látványosabb lesz a Sziget, több helyszín új dizájnt kap, és a hang- és fénytechnikájuk is fejlődik. Visszatér a rendkívül népszerű és nemzetközi szinten is egyedi Art Of Freedom, lenyűgöző alkotásaival, látványos térinstallációk vizuális erejével színesítve a Sziget izgalmas világát. A Sziget immár ikonikusnak számító K- hídján 2022-ben felújítási munkákat végeztek, így idén már remélhetőleg lehetséges lesz, hogy a fővárossal egyeztetve, újra díszbe boruljon a Szabadság Szigetére vezető híd. Jelentős fejlesztés idén, hogy a vendégterekből eltűnnek a mobil WC-k, helyüket vízöblítéses konténerblokkok veszik át. Ezek a blokkok nem csupán funkciójukban nyújtanak magasabb szintű kényelmi szolgáltatást, de látványvilágukban is illeszkednek a Sziget színes forgatagába.

A Sziget a vendéglátás terén is új arcát mutatja az idén. Kádár elmondta, hogy a fesztivál területén kialakított blokkokban, ú.n. food courtokban nagy hangsúlyt fektetnek a kényelmi szolgáltatásokra is. A gazdag hazai kínálat mellett – a hagyományos „fesztiválételeken” túl - a Sziget partnerei lesznek ismert és kedvelt éttermek és büfék is - bővül a nemzetközi kínálat, és a speciális étrendet követők is elérhetik a nekik megfelelő ételeket. A főszervező elmondta: úgy határozták meg az árakat, hogy a fesztivál nem lehet drágább a fővárosban megtalálható hasonló kínálatnál. „Mindemellett minden vendéglátóhelynek a kínálatában lennie kell minimum egy ú.n. „budget food”-nak, aminek maximalizált ára 2.500 Ft lesz” – mondta a főszervező. A food courtok üzemeltetésében kiemelt szempont a fenntarthatóság is: a vendéglátósok ennek megfelelően használhatnak étkészletet, csomagolóanyagot, alapanyagot és nagy figyelmet fordítanak az energiatakarékos megoldásokra és a hulladékgyűjtés módjára is.

Tovább folyik a fesztivál „zöldítése” más területeken is. Egyrészt minimalizálják a robbanómotoros közlekedési eszközök használatát, a legszükségesebb ilyen járműveken kívül a Szigeten dolgozók is csak elektromos vagy emberi erővel hajtott járművel közlekedhetnek. „Alapvetésünk, hogy a különböző járművek a lehető legkisebb mértékben zavarják a fesztiválozókat” – tette hozzá Kádár Tamás, ennek érdekében idén egy új közlekedési tervet is készítettek a Sziget idejére. A környezetvédelemhez tartozik, hogy a III. kerülettel határos galériaerdő melletti részt - az ott lévő védett flóra miatt - idén is lezárják, igazodva a főváros és a WWF által végrehajtott természetvédelmi területté való átminősítéshez.

A fesztiválélmény javítása érdekében a tavalyi, szokatlan szárazság miatti szállópornak is „hadat üzen” a Sziget szervezőcsapata. Egyrészt már korábban visszazöldítették a Szigetet, a folyamatos locsolást „szürkevízzel”, azaz a Duna vizével oldják meg, és egy új pormentesítő kezelést alkalmaznak a fesztivál teljes területén, melynek lényege, hogy az eljárás a levegő páratartalmát felhasználva enyhén nedves réteget képez a talajon – ezzel megakadályozva, hogy por kerüljön a levegőbe. (Ezt a törekvést kiemelten üdvözöljük! A tavalyi sajnálatos állapot  drasztikus megoldásért kiáltott. -a szek.)

Az öszefoglalót folytatván: "Bevezettek egy hét pontból álló fenntarthatósági kritériumrendszert is, amiből legalább két kritériumnak minden vendéglátósnak meg kell felelnie. Tavaly a fesztivál teljes hulladékának 42 százalékát hasznosították újra, az idei cél, hogy ez a mennyiség legalább 50% legyen. Tovább folyik a munka a kempingezés hulladéktermelésének visszaszorításáért. Gyűjtik a fesztiválozók ezzel kapcsolatos videóüzenetben tett ígéreteit; sőt idén már külön kempingrészt is biztosítanak azoknak, akik hulladékmentes környezetben szeretnék tölteni az időt, és ezért vállalják az elköteleződést. 
Három új, nagykapacitású ivóvíz állomást telepítenek a fesztiválon, ahol hűtött csapvizet tölthetnek a kulacsaikba a látogatók, ezzel is csökkentve a PET palackok számát, a DRINKiQ támogatásával. A Diageo és a Sziget idén is közösen hívja fel a figyelmet a tudatos, felelős alkoholfogyasztás fontosságára a DRINKiQ alkoholedukációs programmal, amelynek üzeneteivel a Sziget alkalmazásában, a Fesztivál Túlélési Kalauzban, továbbá a helyszínen hat különböző dizájnnal, üzenettel ellátott re-poharakon, és már az ívóvízpontokon is találkozhatnak a bulizók." Elmondható tehát, hogy valódi kormányzás történik a létező Köztársaságban, felelős vezetés, átfogó gondolkodás jellemzi a "potentátokat". Feltéve és megengedve gondolható, hogy a jövőben kidolgozásra kerülhet olyan irányú rendszer, melyben megoldás születhet s hazai, korlátozott anyagi helyzetben lévők fesztiválozókká segítésére, több híján pár napos részvétel erejéig.  (Ahogy pl. a diák kedvezmény ma már létező árképzési elem.)  Nem elvarást, hanem reményt fogalmaz meg e gondolat.
A rendezvény  3 hét múlva nyitja a kapuit, jegyek, bérletek korlátozott számban még elérhetőek:


https://szigetfestival.com/hu/jegyek/list/

(kép&szöveg@Ruthner Oszkár)
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink