Rockra hangszerelt magyar irredenta dalok

2022. 11. 28.

A 12 legszebb magyar irredenta dalt korszerű zenei alapokon, szimfonikus zenekarra hangszerelve, kiváló előadóművészek előadásában adta ki a várpalotai Trianon Múzeum.

A húszas-harmincas éveket megidéző Lesz, lesz, lesz című album dalai Varga Miklós, Pataki Attila, Kardos-Horváth János, Vadkerti Imre, Sárdy Barbara, Varga Viktor, Kalapács József, Géczy Erika, Kautzky Armand, Szacsvay László, és Heit Lóránd előadásában szólalnak meg, közreműködik a MÁV Szimfonikus zenekar, a Magyar Állami Operaház gyermekkara és a kisvárdai Szent László gyermekkar. A hangszerelés Faragó Sándor és Harmati Máté, a zenei rendezés Harmati Máté munkája. A hanganyagot külön nyomtatott kotta kíséri, a dalok karaoke változatának videóit is elérhetővé teszi a kiadó.

A Trianon Múzeum a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, mely az első világháborút követő békeszerződéssel és napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik, és intézményes keretek között mutatja be a trianoni országvesztés gazdag és megrázó tárgyi, szellemi hagyatékát. A magyar emlékezetpolitika egyedülálló intézménye az irredenta dalok kiadásával nem csak az idősebb generációt szeretné elérni, ennél is nagyobb célja, hogy a mai kor zenei stílusában megjelenítve, a fiatal nemzedékkel is megismertesse a 20. század első felének sajátosan magyar dalait.

Az irredenta muzsika egy egész nemzetet sújtó, érthetetlen tragédiára adott, ösztönös, lelki gyógyulást kereső válasz. A dalok szövegét az elveszett Magyarország visszaszerzésére irányuló vágyak kifejezésre juttatása, zenéjét pedig a könnyen énekelhetőség, a fülbemászó, gyakran indulószerű dallam jellemezte.

A Trianon Múzeum a teljesség igényével próbálja megidézni a két világháború között Magyarországon kialakult erős szellemi irányzat megnyilvánulásának minden színterét. A haza egyesítésének gondolata nem csak a politikai közéletben, az úri kaszinók folyosóin volt napirendi téma, hanem a művészet és a kultúra valamennyi műfajában képviseltette magát, így a zenei életben is. Trianon fájdalma jelen volt mind a könnyű, mind a komolyzenei életben is. Szinte alig volt olyan előadótér, ahol ne jelent volna meg valamilyen formában Nagy-Magyarország idilli gondolata.
Ezt a miliőt kívánja megeleveníteni a megújulás alatt álló múzeum zeneszobája, melynek segítségével a látogatók egy századeleji polgári enteriőrbe léphetnek be. A szobabelsőben a jellegzetes bútorok és tárgyak mellett az irredenta zenei mozgalomhoz kapcsolódó relikviák is láthatók. A szobában kiállított fúvós és ütős hangszerek mellett néhány korabeli kiadású kottaritkaság is megtekinthető. A korszakra jellemző grafikai elemekkel tarkított kottakép mellett látványos ízelítőt adnak a kor grafikai stílusából azok a plakátok, melyek a korszak zenei és színpadi előadásait, bemutatóit adják hírül.

A rockzenei alapokra helyezett, és az ország kiváló előadóművészei tolmácsolásában elhangzó 12 legszebb magyar irredenta dalt tartalmazó CD a múzeum ezen törekvését igyekszik kiegészíteni. 
A CD-n hallható dalok:
1.    Igazságot Magyarországnak! - Varga Miklós
2.    Ott, ahol zúg az a négy folyó - Pataky Attila
3.    Mindent vissza! - Kardos-Horváth János
4.    Páros csillag nincsen többé az égen - Vadkerti Imre
5.    Legyen úgy, mint régen volt! - Kautzky Armand
6.    Lesz, lesz, lesz - Közös dal
7.    Árpád apánk ne féltsd ősi nemzeted - Varga Viktor
8.    Volt ez rosszabbul is, lesz még jobban is - Sárdy Barbara
9.    Kis Komárom, nagy Komárom - Szacsvay László
10.    Erdély induló - Kalapács József
11.    Bácska induló - Heit Lóránd
12.    Adj Uramisten - Géczy Erika

Az albumot ITT tudod letölteni.
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 01. 09.
 „A fiatal hazai popzenész-generáció egyik legnagyobb hangja” (Recorder) új albumát ajánljuk. „Bandi vagyok, és olyan zenét csinálok ahol az Alter/Indie műfaját keverem elektronikus elemekkel.”
2023. 01. 20.
Kollár-Klemencz László, Péterfy Bori, Sena Dagadu, Sárik Péter, Tarján Zsófi (Honeybeast), Révész Sándor (Piramis), Endrei Dávid (BRAINS / Tudósok), Bohemian Betyars, VENI, Volkova Krisztina (Muzsik és Volkova / Napfonat) és mások mesélnek.
2023. 01. 20.
Átható szenvedély, nyüzsgő hangzásvilág, élénk fantázia és lágy derű jellemzi a Gueule de Boa című albumot, amelyet végigkísér a dzsungel képe. A nemzetközileg elismert BMC Records új kiadványát mutatjuk be.
2023. 01. 10.
Megjelent a Fish! zenekar "Csipsz és kóla” című kislemeze és videó klipje. A "Csipsz és kóla" címet viselő fülbemászó szerzemény a punk rock-banda jövő tavasszal érkező, „Régen minden jobb volt” című új nagy lemezének az első beharangozója.
2023. 01. 08.
Siketfajd így határozza meg magát: nem célzottan performatív orientál avantrock, valahol az elsővonalas régi hardcore és a sűrű, sodró gitárzene között, a sztyeppe közepén.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink