PLUTO – az Ismeretlen magyar költő és a Pultos lány.

2023. 09. 19.

A sok „nekemmindenegyformánpopzene” mellett itt egy friss, egyedi megjelenés. Költői, zenei, és rólunk szól. Felismerhetőek a dalok karakterei, a zene pedig az időtlen stílusokból és nem a mai trendekből merít. 

A Pluto zenekar közel két évtizede jelen van a magyar klubéletben. Vezetője, Nemes András a 2010-es években a nagysikerű Biorobot zenekarban alkotott szerzőpárost Bérczesi Robival (Hiperkarma). 

Utóbbi időben nem hallottunk a zenekar felől és itt a meglepetés - új felállás, új hangzás és új album, amely a Dalok.hu terjesztésében kerül ki a digitális platformokra. Alternatív rockban egyedülálló, szokatlan triót alkotnak: baritonszaxofon-baritongitár-dob felállásban.

Nemes András András unokaöccse Nemes Janó szaxofonozik és vokálozik. Ő tapasztalt multi-instrumentalista, számos zenekarban megfordult, évekig volt a Hiperkarma tagja. Szirmai Pál dobol és vokálozik. 

Különleges hangzású albumuk szeptember 18-án jelent meg Ismeretlen Magyar Költő címmel. A felvételek a Tom Tom studióban készültek, a producer Dorozsmai Gergő volt. A studiómunkát az élő feeling, az egyszerre feljátszott alapok határozták meg. Az eredmény kompakt és egyedülálló hangzású nyolc dal, az alternatív rock újragondolása, az ének mellett ezúttal a bariton-szaxofoné a főszerep.

Zenéjük a rockabillys lüktetés és a ’90-es évek repetitív alternatív rockjának egyedi keveréke.  

A Morphine együttes rajongói az album első hangjainál elmosolyognak, de biztosan vonzó és nem taszító hatással lesz rájuk a hasonló hangzás. Ugyanis itt saját tartalom van, a Morphine-féle hangszerelés csak a zenei nyelv, amin ráadásul errefelé nem sokan beszélnek.  

Nemes András a lemezről: 

A dalszövegek zömének van egy különleges főhőse, akár egy novellában. Már a dalcimben is benne vannak - az Ismeretlen magyar költő, a Pultoslány, Lucifer, Bujdosó Áron – de a többi dalban is felbukkannak ezek a köztünk, járó, kívülálló nagyvárosi karakterek. Így az album egyfajta budapesti tabló lett vagány, sztorizós történetekkel.


Lemezbemutató koncertjük a Három Hollóban lesz október 7-én, az Újzenekar és a Captain Average társaságában.
A Pluto közeljövőben klubkoncertekkel és fesztiválmegjelenéssel igyekszik megmutatni izgalmas új zenei világát a közönségnek.

Az albumot ITT tudod letölteni ITT pedig meghallgathatod a digitális platformokon.


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
2024. 03. 31.
Számtalan újítással rendezik meg az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatot, és minden eddiginél nagyobb nyereményeső hullik a döntős zenekarokra.
2024. 03. 18.
"Sosem élveztem még annyira a számírást. Volt, hogy egész furcsa ötletek is jöttek, de voltam elég bátor, hogy kibontsam". Új magyar-osztrák jazz album a BMC kiadásában.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink