Neofolk a Dunakanyarból – Sajba albumpremier

2021. 06. 01.

A Dalok.hu terjesztésében jelenik meg az ethno-techno zenekar debütáló lemeze. Tagjai nem kezdők, magabiztosan fuzionálják a stílusokat, az eredmény slágergyanús.
 
A Dalok.hu hírlevelében nemrég debütált klipjuk kapcsán ezt írtuk:

 
Mostanában, ha Dunakanyar felől érkezik egy új művészi produktum, érdemes rá figyelni. Őszintébb, tisztább megnyilvánulásokat hallunk / látunk onnan, egyre nagyobb számban. Nem csoda: egyre több művész költözik a Kanyarba és táplálkozik a művészethez elengedhetetlen forrásokból – természet, lassulás, kevesebb külső inger.
 

A Sajba formáció tradicionális és elektronikus hangszereket használó, népi és modern zenei motívumokból építkező, ethno-techno, avagy gépi-népi trió a Dunakanyarból.
Hangzásukban régi az újjal, zsigeri a gépivel, teremtett az építettel ölelkezik: elektronikus hangszőnyegek, effektek, pszichedelikus varázs, autentikus népi hangszerek kortalan elevensége, és határtalan, benső tájakat festő vokálok.
A tagok távolinak tűnő zenei világokból érkeztek. Heinczinger Mika (ének, saz, kaval, fulyara, klarinét, doromb, kecskeduda) a népzenei hagyományainkból saját stílust építő, versmegzenésítő Misztrál együttesben, Néder Lackó (szintetizátorok, programozás, buzuki, gitár, oszcillátorok) a legigényesebb fajta élő elektronikát képviselő The Amygdalában, Orosz Marci (dobok, torokének, didgeridoo) pedig a két effektezett csellóra és dobra épülő, szintén egyedi világot képviselő Vanmocsellóban muzsikál. 
Háromféle zenei világ találkozik itt, ahogy a szövegekben is épp úgy helyet kapnak népi költemények és magyar költők versei, mint saját szerzemények.
A Sajba zenéjének minden egyes hangját emberek játsszák hangszereken, az elektronikus és népi hangszerek megszólalása élőben és felvételen is egyedi és megismételhetetlen.
Sajbát hallgatni ünnep, világnyitó utazás.
A sajba kismarosi sváberedetű szó: fakorongot jelent, amit a legények meggyújtottak, és az égnek hajítottak. A sajbázás nagyböjt idején volt szokásban, a falu legényei három tüzes korongot röpítettek föl: az elsőt Istennek, a másodikat édesanyjuknak, a harmadikat kedvesüknek ajánlották, akinek hangosan el is kurjantották a nevét.
A sajba tehát köszöntő, hálaadó, áldáskérő, szakrális tárgy, valamint a szerelmi varázslás eszköze.
A Sajba zenekar muzsikájából is ez a szellemiség sugárzik.
 
ITT töltheted le veszteségmentes formátumban is az albumot.

ITT pedig megtalálod az ismert platformokon.

 


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 07. 05.
A pályázat célja az, hogy fiatal művészeket és klasszikus zenei szakembereket ösztönözzön újszerű, innovatív, a kor megváltozott igényeire reflektáló projektek megalkotására, valamint a fiatal korosztályt megcélzó újszerű kommunikáció alkalmazására.
2024. 06. 25.
Jubileumi koncertjük után a Halott Pénz a bejövős fesztiválon lép fel. A fesztivál jellege is extra, nem klasszikus „ottalvós”, mint a legtöbb fesztivál, hanem könnyű megközelíthetősége miatt bejárós, azaz „bejövős” fesztivál.
2024. 06. 25.
Gőzerővel zajlanak a klasszikus, nyers rock and roll és a modernebb, dalközpontú garázsrock sajátos keverékét játszó The Trousers hetedik albumának előkészületei.
2024. 06. 21.
Több mint 1000 jelentkezés, ebből 33 dal került a válogatásra, amelyek a szivárvány minden árnyalatában, sőt, még annál többen is megmutatják, hogy van élet a kereskedelmi rádiók szűkös kínálatán túl is.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink