"Music Pandemic" -  Zene Pandémia

2022. 07. 20.

Az ötszörös platina lemezes világhírű lantművész Omar Bashir Magyarországon született. Édesapja (Munir Bashir elismerten a világ legjobb lantművésze volt) révén iraki származású Úd-zenészek leszármazottja. Számos hazai és nemzetközi produkcióban lépett fel: Quincy nyolcvanötödik születésnapi koncertjén vendégelőadó volt, vagy Jordi Savall felkérésre a Jerusalem című projekt keretében 36 koncertet adtak világszerte. Világ számos helyén ad koncerteket, többek között Egyiptom, Jordánia, Hollandia, Párizs, Svájc, Törökország, Tunézia legnagyobb koncerttermeinek közkedvelt művésze.

Elmúlt évek és sajnos a jelen is mindenki számára nehéz volt, melyről Omar a következőképpen vélekedik. "A bolygónk és a világunk egy csoda szép színes álom, tele érzelemmel és szeretettel. Békével és szerelemmel táplálja lelkünket, de a háborúk sajnos színtelenné teszik az életünket, megsebesítik a lelkünket, sötét alagútba visznek mindenünket és saját magunkat is. A zene a világ egyetlen és legismertebb szöveg nélküli nyelve, amit mindenki megért, mert a zene nyelvét mindenki képes beszélni. Egyben a legjobb gyógyító energia a lelkünknek és segít minket újra a fényes útra terelni és hogy a békét terjessze mindenki.”

Ezen gondolatok alapján született meg a "Music Pandemic” című kompozíció, mely dal szöveg nélküli. Ezzel is azt szerette volna Omar sugallani, hogy mind egyek vagyunk, szavak nélkül is állást tudunk foglalni a háború ellen és le tudjuk győzni a pandémiát.

Kiváló hazai és világhírű művészekkel készítette a dalt, néhány név a sorból: Nemcsak Nóra, Jazan Asso gitárművész (Sevillia), Johanny Méndez (Dominikai Köztársaság), Pedro Esparza szaxofon művész (Egyesült Államok)

 


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink