MOHAING – A szabadság foka 

2022. 10. 31.

A tavalyi életrajzi kötet megjelenése után sem dől hátra Mohai Tamás, idén új albummal jelentkezett. „A szabadság foka” névre keresztelt anyag november 10-én debütált az Analog Music Hall nagytermében, természetesen óriási sikerrel. A Mohai Tamás Band, azaz Jud Harmony énekesnő, Török Péter gitáros, Mohai Szabolcs dobos és Kiss G László basszeros, a lemez mind a 12 dalát eljátszotta a koncerten a főhős, Mohai Tamás vezényletével.

Az anyag legrégebbi dala 40 éves születésnapot ünnepel, hiszen a Karnevált Mohai első zenekara, a Faxni vitte sikerre a nyolcvanas-kilencvenes években, mely ezúttal modern maskarában szólal meg. Ezen kívül szinte csupa „ötven pluszos” nótát hallhatunk, ahogy a gitároszeneszerző-énekes emlegeti az elmúlt években írt szerzeményeit. Talán még emlékszik a közönség Mohai Tamás ötvenedik születésnapi triplalemezére, melyen 50 új és régi dalban összegezte pályafutását olyan egykori zenekarok oldalán, mint a KFT, a Boom Boom, a Faxni, a Török Ádám és a R.A.B.B., a Háború, a Tomistars, Muckshow, Almási Enikő és a Zenekar, az E.N.E.R.D. vagy a Posthumus. Az akkoriban használt MOHAIN művésznévhez azóta egy G betű lett hozzávarrva, ami az angol nyelvtan folyamatos jelen idejére utal, hiszen az alkotói tevékenység napjainkban is zajlik. „A szabadság fokát nem a borítón feltűnő szimbólumok: gibabájtok, köbméterek vagy dollármilliók jelentik, amit lassan fűtésre fogunk fizetni. Nem ragadhatsz bele a hétköznapokba, mert azok drámaiak. Csak szállj mindenek felett – erről szól az album.”

Az elmúlt hónapokban néhány dalt már megismerhettünk. A „Politikusok” és a „Valami kell még buli előtt/után” parádés „csináldmagad” klipek formájában, míg a kislemeznek is felfogható, „Hazafelé éppen” és a „Folytatni még” hanganyagként kerültek fel a YouTube-ra. Utóbbi jelentőségét és fogadtatását Mohai a „Mára nincs több kérdés” átütő erejéhez hasonlítja.

A dalokat 2021 augusztusa és 2022 májusa között rögzítette a kvintett az Organic Sound stúdióban Kremán Patrick hangmérnök segítségével. Először kétszámos kislemeznek indult, de aztán elhúzódott a munkafolyamat és album lett belőle. „Talán a Faxni Tizedik történetének rögzítéséhez tudnám hasonlítani a mostanit, azt is tíz nap alatt vettük fel, csak akkor egyben. Ugyanannyi idő állt rendelkezésünkre, és ugyanúgy végig együtt lógtunk a stúdióban, de több ízben jártunk vissza. Az utolsó pillanatban összeállt az »Elveszett szavazat« c. dal, ami öt ember realtime játékát őrzi, Jud Harmony monológjával fűszerezve. Zseniális lett” – lelkendezik Mohai.

A november 10-i koncert nemcsak amiatt volt érdekes , mert a teljes anyagot hallhattuk élőben, hanem azért is, mert felcsendültek olyan rég nem hallott Faxni-slágerek is, mint a „Mellettem mögöttem”, a „Benne vagyunk” és az „Inkább jó éjszakát”. A húsz számos műsorban Nagy Ádám gitáros is feltűnik majd néhány dal erejéig, valamint tanítványa, Mohai harmadik gyermeke, a 14 éves Syl Mohai, aki ráadásul még egy fél órás gitáros szettel is készül egyedül, a Mohai Tamás Band koncertje előtt. „A szabadság foka” album Palotai Péter jóvoltából fizikai formában is megjelenik, melyet a koncert napján lehetett megvásárolni az Analog Music Hall-ban.


MEGOSZTÁS

További hírek

2022. 10. 10.
A Moiras Records elfelejtett vagy éppen soha közre nem adott értékes, régi felvételek gondozását vállalt fel. Most egy újabb kincs kerül ki, a Dalok.hu pedig eljuttatja a fő zenei platformokra.
2022. 11. 28.
A 12 legszebb magyar irredenta dalt korszerű zenei alapokon, szimfonikus zenekarra hangszerelve, kiváló előadóművészek előadásában adta ki a várpalotai Trianon Múzeum.
2022. 11. 27.
Énekes, gitáros, de emellett főként dalszerző, és szövegíró angol és magyar nyelven. Játszik gitáron, basszusgitáron, csellón, és egyéb húros hangszereken. Jelenleg két állandó zenekara van...
2022. 11. 22.
Ez a bejegyzés a zenészeknek szól. Itt megosztunk Veletek néhány tapasztalatot és ajánlást ebben a témában, hogy a ti új felvételeitek biztosan akkor és úgy kerüljenek piacra, ahogyan ti szeretnétek.
2022. 11. 21.
Hallgatom a lemezt és mondom a feleségemnek: „Mókuci! Ő az a fickó, akinek a 70. szülinapját ünnepeltük tegnap.” Nem akarja elhinni. Szentül meg van győződve, hogy ebben a korban az embernek már nincs ilyen hangja. Pedig van! 
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink