Kritikus Pont - Tollainkat tépkedő kétkedő törzsek

2021. 04. 26.

A Kritikus Pont 1993-ban alakult Nagykanizsán, a 80-as évek második felében kibontakozó punkmozgalom utózöngéjeként. Kezdetben a szilaj punkos lendület inkább a 80-as évek alternatív zenei nagyjainak zenéjére emlékeztető dallamvilággal egészült ki, de a felállás véglegessé válását követően a dinamikát és a gyorsaságot megtartva egyre hosszabb és komplexebb tételek születnek. A dalszerkezetek jellegzetes összetevője a veszélyesen robogó, de gyakran kiállásokkal és dinamikai csavarokkal operáló sűrű ritmusszekció játéka, melyet a gitárok hol uniszónóval, hol disszonáns zajokkal vagy éppen visszafogott dallamokkal támogatnak meg. A túlnyomó részben instrumentális zenét Vajda Dóra éneke és szövegmondása teszi teljessé, de első és egyetlen nagylemezükön felbukkan a trombita és a fuvola is. A fúvósok néha jazzes improvizációkkal, máskor a folk zenére jellemző dallamvezetéssel díszítik a szerzeményeket. A zenekar közel 4 éves működése során egy demo anyagot (Halak a Hálóban, 1996) és egy lemezt (Tollainkat tépkedő kétkedő törzsek, 1996) adott ki, de rövid pályafutása ellenére mégis a Dunántúl egyik meghatározó underground zenekarává nőtte ki magát. A Kritikus Pont néhány kortárs magyar underground zenekarhoz hasonlóan pont attól volt punk, hogy olyan meglepő, szokatlan zenét játszott, amilyen korábban még nem volt…

Korabeli Metal Hammer kritika:

“…A zenekar nem is tagadja, hogy pl. a Trottel hatott rájuk, meg még sok egyéb újító szándékú együttes, akik pont attól punkok, hogy olyan meglepõ, szokatlan zenét játszanak, amilyen korábban még nem volt…. A Kritikus Pont baromi érdekes zenét játszik, amit sokszor kell meghallgatni…” 

A 90-es évek korlenyomatát viselő anyag a Trottel Records gondozásában jelent meg, 1996-ban kazettán, most online.


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2021. 04. 29.
4 millió beadott oltás után az alábbi jogszabályok lesznek érvényesek mindannyiunkra: Jegy megváltásával létszám korlátozás nélkül MEGTARTHATÓ:
2021. 05. 06.
A Los Angeles Film Awards legjobb videó klip kategóriában díjazta Curtis és Szabó Ádám remekét, az „Ez vagyok én”-t.
2021. 05. 04.
Lezárult Magyarország eddigi egyik legnagyobb dalszöveg-versenye. A Fontos a szöveg elnevezésű pályázatra közel 300 szerző küldött be szerzeményeket.
2021. 05. 03.
Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy csökkenjen a szakadék a zenészek és a szakmai szervezetek, illetve az állami intézmények között. A magyar társadalom nem ismeri el a zenészt, mint szakembert, illetve a zenészséget, mint "valamirevaló" szakmát.
2021. 05. 03.
Major Eszter neve nem csak a szülőknek lehet ismerős, akik leporellóit rongyosra forgatták az esti altatásnál, hanem bizony mindenkinek, hiszen Eszter megannyi dalt írt a hazai zenészvilág krémjének.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink