Kobza Vajk - Csillanás. Az orientális magyar zene

2023. 10. 27.

Kobza Vajk az orientális zene jeles hazai képviselője. Hangszerei: úd, pszaltérium, kithara, saz. Különböző formációival már évtizedek óta szinesíti a magyar zenei palettát. 

A napokban a Dalok.hu terjesztésében megjelent lemez a Csillanás címet kapta, mely mind hangzásában, mind hangulatában egyenes folytatása a 2020-ban megjelent Illanás című albumnak. Az albumcímek jelzik, hogy az előadó a mulandóság témakörét járja körbe - egyébként - magyar vonatkozású történelmi tájak érintésével: Egy éj Selmeczen, Tűnődés, Csillag hull Zágon felett, Kossuth Ada-Kalehben, Levelek hullnak. A Csillanás borítóképének címe: Csilla della Scilla. A festmény a három éve eltávozott óriás polihisztor, Kátai Mihály Munkácsy-díjas festő- és zománcművész, etruszk kutató, író alkotása. Az album kísérő szövege is Kátai: Etruszk Sugallatok c. könyvének első kötetéből idéz:  
"Amikor Szkülla sziklája varázskörétől távolodott a vonattal elhurcolt életem, úgy éreztem, mintha az istennő kiáltana utánam. A visszaút végpontján újra a szellemkő alá hullok. Visszakényszerülök a történeti létbe, a megosztottság világába, a pokollakók tömegmocsarába, ahol az éhségszörnyek zabálják föl lélekkincseimet." - Kátai Mihály.


Fotó | Roland Heidrich   


Kobza Vajk nyilatkozata:

„Ezt az idézetet nem csak azért választottam, mert a lemezborító festményét is ő készítette vagy mert jó barátságot ápoltam Mihállyal, hanem azért, mert hasonló élményekkel és nehézségekkel találkoztam az elmúlt pár esztendőben. Az ehhez a látszatvilághoz köthető idegenség-érzés, egyfajta anyagba hullás, a belső megpróbáltatások és kihívások lenyomatai mind megtalálhatóak voltak az Illanás és a most megjelenő Csillanás című lemezen is. Ez utóbbin talán még markánsabban érezhető ez az azonosulás. Hullámsírba merültem, mint Ada-Kalé szigete, mégsem mondható, hogy a hanganyag alkotása közben ne gyulladt volna bennem tűzvilág, szellemi fáklya. A nagy költőt Pilinszkyt idézve: „A tények mögül száműzött Isten időről időre átvérzi a történelem szövetét.” Az elmúlt években számtalan alkalommal kellett szembenéznem a mulandósággal, és szeretteim távozásával átvérzett bennem az örökkévalóság. A mindenben ott létező eredendő jóság bizalmat adott ahhoz, hogy az egyetemes emberi szellem kincse; a minden formától mentes végtelen tudat túlélheti földi porsátorunk letevését.” 

A Csillanásban az előadó fő hangszere az úd (arab lant), de a török eredetű, hosszúnyakú lantfélét, a baglamát is sokszor megszólaltatja. 
A lemezen közreműködött Bakai Márton hegedűn, Burns Katalin kavalon, Cziráki Melinda basszusfurulyán, Fatou Gozlan bolgár kavalon, neyen és tombakon, Major Balázs udun és ütőhangszereken, Pengő Csaba pedig nagybőgőn. 

Az albumot ITT tudod letölteni, ITT pedig eléred a streaming platformokon.
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2023. 11. 27.
Miviana (dalszerző, énekesnő) miközben a GODFATER vokalistájaként bizonyít, az idei év folyamán megtalálta saját zenei útját is. Ennek első állomása volt az „Égni kell” című dal.
2023. 11. 16.
A jubileumi koncert a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz megtartva december 8-án. Közreműködik: Petrás Mária, Balogh Kálmán, Farkas Zoltán Batyu – Tóth Ildikó Fecske.
2023. 11. 14.
Bakelit formájában jelent meg a Belmondo legújabb zenei anyaga, „Királyok kutyái” címmel, amelyen az utóbbi 2-3 év Czutor szerzeményei és négy vadonatúj dal hallható.
2023. 11. 13.
Ferenczi György, Mark & Jason (Mörk), Ágoston Béla (Zuboly), Ripoff Raskolnikov, Szabó Tamás, Szekeres X Barbaró, Pribojszki Mátyás + Takáts Eszter egy exklúzív koncerten. Megisméthetetlen élmény lesz!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink