"Kattints rá, Nagyi", avagy netnagyik kalandjai a világhálón

2007. 03. 03.

- Mindig megkérdezték az e-mail címemet, és én azt sem tudtam, hogy mi az - meséli Kenesei Anikó, aki nyugdíjba menetele után elhatározta, hogy megtanulja a számítógép használatát. Ma már interneten keresztül kommunikál családtagjaival és barátaival.

Az Európai Unió Socrates-programja támogatásával indult el az a nemzetközi vállalkozás, melyben idős, nyugdíjas embereket vezetnek be a számítógép és az internet világába. Magyarországon három évvel ezelőtt, a Budapesti Művelődési Központban (BMK) indították el az első képzési periódust.

- A program születésekor még merész ötletnek tűnt, hogy az idősebb korosztályt megismertessük az internet világával - mondja Kiss Gábor, a program magyarországi vezetője. A "Kattints rá, Nagyi" címet viselő képzésnek a BMK adott helyet, ahol az idősek öt héten át, heti egy alkalommal ismerkedhettek a számítógép- és az internetfelhasználással.
- Manapság már nehéz eligazodni számítástechnikai ismeretek nélkül, az idősebb korosztály tudása pedig különösen hiányos e tekintetben - magyarázza a projekt indokoltságát Kiss Gábor. Sokan még a számítógépet sem tudták bekapcsolni, és az egér használata is gondot okozott, ám a képzés végeztével már rutinosan szörföznek az interneten, e-maileznek és chatelnek.
- Minden érdekel, ami az internettel kapcsolatos, legszívesebben belebújnék a számítógépbe - mondja Castelli Emmi, aki három évvel ezelőtt ismerkedett meg a számítógép és az internet rejtelmeivel. A hetvenes éveiben járó nagymama azóta szenvedélyes használóvá vált. Az alapokat, csakúgy, mint a többiek, én is a "Kattints rá, Nagyi" tanfolyamon tanultam meg, aztán elindult a lavina - meséli Emmi néni. A tanfolyamot rendszeres klubfoglalkozás egészítette ki, ahol az érdeklődők felmerülő kérdéseikre kaphattak választ. A tanfolyam résztvevői csupán ezerforintos, jelképes összeget fizetnek az oktatásért, és ingyenesen használhatják a BMK számítógépes infrastruktúráját.
A programban hat európai uniós ország vesz részt: Dánia, Finnország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország és Spanyolország. A projekt résztvevői közösen dolgozták ki azt az egységes oktatási anyagot. A "Kattints rá, Nagyi!" tanfolyamot eddig ezer nyugdíjas végezte el. Ebben az évben az ország tizennégy településén további ezer időskorú vehet részt a tanfolyamon - mondja a projektvezető. A lelkendező Emmi néni a hírportálok böngészésétől kezdve, kedvenc régi zenéinek letöltésén keresztül szinte minden információt az internetről szerez már be. - Napi nyolc órát is képes vagyok a számítógép előtt ülni - mondja szemét lesütve. Családja eleinte értetlenkedve nézett a nagymamára, most már azonban büszkék az internetet rutinosan használó netnagyira. Az aszszony aktív szervezőjévé vált a netnagyi hálózatnak, így a nemrégiben megtartott nemzetközi találkozónak is. - Tartani kell a tempót az unokákkal! - summáz Emmi néni

/Népszabadság • Lopes Elvira   • 2007. március 3./
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink