Kálmán Tamás - KÁTÉ

2022. 11. 27.

Énekes, gitáros, de emellett főként dalszerző, és szövegíró angol és magyar nyelven. Játszik gitáron, basszusgitáron, csellón, és egyéb húros hangszereken. Jelenleg két állandó zenekara van, az egyik Geszti Péter nagyprodukciója, ahol nemcsak zenekari tag, hanem az elmúlt pár év összes dalának zeneszerzője is egyben: pl. Noé (Fonogram-díj jelölés 2021-ben), Ne vitatkozzál hülyékkel”,  „Miamiba mentem”, „Nyugi van”, „Így is jó vagy”, „Ma ne”. Ezen a ponton ponton meg kell jegyezni, hogy Erdélyi Péter a másik zeneszerzője a zenekarnak, és a „Gringo Sztár” korszak dalait ő jegyzi! (pl. „Pálinka Sunrise”, vagy a „Van még”…). 

A másik zenei formáció Farkasházi Réka gyerek zenekara mely csapat „Farkasházi Réka és a Tintanyúl” címen szórakoztatja a zenére fogékony piciket és nagyokat, mellyel több Fonogram-díj jelölésük is volt, amiből kettőt díjra is váltottak. Ebben a produkcióban számos dal szerzője (pl.: „Gödör az ég”, „Varázsnagymama”, „Társasjáték”, „Igazi karácsony”, stb.).

A műfaji sokszínűség, ami a szerzeményeit jellemzi szinte korlátlan, aminek a hátterében Kálmán Tamás komolyzenei és könnyűzenei alapképzettsége, különböző húros és fúvós hangszerek kiválló használata húzódik meg, autentikus alapot adva KÁTÉ zenei sokszínűségének. Klasszikus kórus zeneszerzőként több ismertebb népdalfeldolgozása is megjelent az elmúlt években (pl. „Túl a vízen” címmel), valamint saját acapella misét is szerzett már, melynek „Gloria” c. tételét a New Yorki Liszt Ferenc Intézet felkérésére az Új Liszt Ferenc Kamarakórus adta elő a karantén időszaka alatt. 2021-ben első díjat nyert egy Janus Pannonius munkásságát feldolgozó zenei pályázaton egyik kórusművével.

Popzenei munkássága mellett továbbá Jazz előadóknak írt szép számmal dalokat: (Pl. Váczi Eszter, Gereben Zita), valamint Django-pop műfajban, a Pankastic! zenei világát álmodta meg, illetve a 2017-es FINA Vizes Világbajnokság hivatalos himnuszának is KÁTÉ volt a zeneszerzője.

KÁTÉ jazz acapella dalokat is készített már színes alkotói pályafutás során, mint például a legutóbbi „Ketten egy párnán” című népdalfeldolgozása Sapszon Orsolya közreműködésével.

Káté néven 2022-ban kezdett saját dalokat kiadni, és nem is aprózta el, mert célul tűzte ki, hogy mindegy egyes hónapban új saját dallal jelentkezik. Így eddig 10 dal jelent meg a dalok.hu felületén Káté név alatt.  A dalok sajátos stílusban készültek, a mainstream zenei vonulattól néhol jócskán eltávolodva. Ennek főként az az oka, hogy felvállaltan útkereső szerzőről van szó, ráadásul hangszerelésben és hangzásvilág kialakításában is teljesen önjáró, tanulási folyamat közben lévő dalokról beszélünk. Ami a dalokra általánosan jellemző, hogy nem kifejezetten magyar mentalítású és ízlésvilágú dalszerkezetekkel, zenei megoldásokkal operálnak, hiszen Tamás gyerekkora óta külföldi popzenén nevelkedett, így mai napig is ez a fő inspiráció, valamint a komolyzenei gyökerei néha bonyolultabb zenei nyelvezetet eredményez.

A saját, 2022-es zenei challenge-től azt várja, hogy zenei nyelvezete egyszerűsödik, fejlődik mixelés, mastering terén, de legfőképpen azt, hogy zenei repertoárja elérhető legyen bárki számára, aki bármennyire is érdeklődést mutatna zenei munkássága iránt.
Minden egyéb, további infó a honlapomon megtalálható - kalmantamas.hu (koncert dátumok, egyéb kiadványok)
 
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 01. 09.
 „A fiatal hazai popzenész-generáció egyik legnagyobb hangja” (Recorder) új albumát ajánljuk. „Bandi vagyok, és olyan zenét csinálok ahol az Alter/Indie műfaját keverem elektronikus elemekkel.”
2023. 01. 20.
Kollár-Klemencz László, Péterfy Bori, Sena Dagadu, Sárik Péter, Tarján Zsófi (Honeybeast), Révész Sándor (Piramis), Endrei Dávid (BRAINS / Tudósok), Bohemian Betyars, VENI, Volkova Krisztina (Muzsik és Volkova / Napfonat) és mások mesélnek.
2023. 01. 20.
Átható szenvedély, nyüzsgő hangzásvilág, élénk fantázia és lágy derű jellemzi a Gueule de Boa című albumot, amelyet végigkísér a dzsungel képe. A nemzetközileg elismert BMC Records új kiadványát mutatjuk be.
2023. 01. 10.
Megjelent a Fish! zenekar "Csipsz és kóla” című kislemeze és videó klipje. A "Csipsz és kóla" címet viselő fülbemászó szerzemény a punk rock-banda jövő tavasszal érkező, „Régen minden jobb volt” című új nagy lemezének az első beharangozója.
2023. 01. 08.
Siketfajd így határozza meg magát: nem célzottan performatív orientál avantrock, valahol az elsővonalas régi hardcore és a sűrű, sodró gitárzene között, a sztyeppe közepén.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink