iTunes és a DRM

2006. 06. 26.
Európában egyre több országban kerül a fogyasztói jogok képviselői és a hatóságok célkeresztjébe az Apple rendkívül sikeres internetes zeneboltja. A héten Norvégia és Svédország fogalmazta meg aggályait amiatt, hogy az iTunesban vásárolt dalok kizárólag a szintén az amerikai vállalat által forgalmazott iPodokon játszhatók le. Szakértők szerint a támadások valójában a digitális jogvédő (DRM) technológiák ellen irányulnak.

A fogyasztói jogokért felelős norvég ombudsman szerint az a gyakorlat, hogy az Apple által kínált zeneszámok kizárólag egyetlen gyártó – történetesen szintén az Apple – lejátszóin szólaltathatók meg, ellenkezik az ország törvényeivel. Svédországban hasonló tartalmú panaszt fogalmaztak meg a jogvédők, és Dániában is ez várható. A norvég panaszokra az Apple-nek június 21-ig kell válaszolnia, ha ezt elmulasztja, bírságra számíthat.

A skandináv támadással egy időben a britek is elővették a vállalatot. A múlt héten a szigetország hanglemezipari szövetsége egy parlamenti bizottság előtt azt követelte, hogy az iTunest kompatibilissé kell tenni más zenelejátszókkal is. Közel másfél évvel ezelőtt az EU szintén a brit hatóságok kérésére kezdett el vizsgálódni a zenebolt sajátos árazási gyakorlata kapcsán. A felhasználók ugyanis nem értették, miért kell nekik 79 pennyt (nagyjából 300 forint) fizetni a dalok java részéért, miközben más európai országokban csupán 99 eurócentbe (nagyjából 257 forint) kerülnek a számok.

Mindez nem sokkal azután történt, hogy márciusban a francia nemzetgyűlés elfogadta a DRM megoldások együttműködővé tételéről szóló törvényjavaslatot. Ez – ha törvényerőre emelkedne, ami még korántsem biztos – előírná a gyártóknak és az online boltoknak a kapható lejátszókkal kompatibilis tartalmak árusítását. A javaslat szerint azt sem tilthatnák meg, hogy a felhasználók az online megvásárolt tartalmakat más formátumra konvertálják át, és más gyártók készülékein játsszák le.
"Ez a kezdeményezés, amelyet reményeink szerint az Európai Unió többi országa is átvesz majd, segíthet megelőzni, hogy kulturális monopóliumok alakuljanak ki" – olvasható Richard Cazenave és Bernard Carayon, a kormányzó UMP képviselőinek a döntést üdvözlő nyilatkozatában.
Forrás: IT.news

Két hete Amerikában tüntetések zajlottak az iTunes boltjai előtt. A tüntetők a DRM technológia alkalmazása ellen tiltakoztak.
Dalok.hu nem alkalmaz DRM védelmet, vagyis a megvásárolt zenei fájl tetszőleges formátumokba konvertálható és más lejátszókra is másolható. A zenefájlba épített vízjel viszont segíti azonosítani azt, ha nem kívánatos helyen bukkan fel.
MEGOSZTÁS

További hírek

2022. 10. 10.
A Moiras Records elfelejtett vagy éppen soha közre nem adott értékes, régi felvételek gondozását vállalt fel. Most egy újabb kincs kerül ki, a Dalok.hu pedig eljuttatja a fő zenei platformokra.
2022. 11. 27.
Énekes, gitáros, de emellett főként dalszerző, és szövegíró angol és magyar nyelven. Játszik gitáron, basszusgitáron, csellón, és egyéb húros hangszereken. Jelenleg két állandó zenekara van...
2022. 11. 22.
Ez a bejegyzés a zenészeknek szól. Itt megosztunk Veletek néhány tapasztalatot és ajánlást ebben a témában, hogy a ti új felvételeitek biztosan akkor és úgy kerüljenek piacra, ahogyan ti szeretnétek.
2022. 11. 21.
Hallgatom a lemezt és mondom a feleségemnek: „Mókuci! Ő az a fickó, akinek a 70. szülinapját ünnepeltük tegnap.” Nem akarja elhinni. Szentül meg van győződve, hogy ebben a korban az embernek már nincs ilyen hangja. Pedig van! 
2022. 11. 16.
A Lemming több-mint-tehetségkutató közösségépítő Program a Dalok.hu közreműködésével jön létre minden évben. Most invitálunk titeket egy fotókiállításra, ahol az utóbbi alkalom zenekarait láthatjátok akcióban.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink