iTunes és a DRM

2006. 06. 26.
Európában egyre több országban kerül a fogyasztói jogok képviselői és a hatóságok célkeresztjébe az Apple rendkívül sikeres internetes zeneboltja. A héten Norvégia és Svédország fogalmazta meg aggályait amiatt, hogy az iTunesban vásárolt dalok kizárólag a szintén az amerikai vállalat által forgalmazott iPodokon játszhatók le. Szakértők szerint a támadások valójában a digitális jogvédő (DRM) technológiák ellen irányulnak.

A fogyasztói jogokért felelős norvég ombudsman szerint az a gyakorlat, hogy az Apple által kínált zeneszámok kizárólag egyetlen gyártó – történetesen szintén az Apple – lejátszóin szólaltathatók meg, ellenkezik az ország törvényeivel. Svédországban hasonló tartalmú panaszt fogalmaztak meg a jogvédők, és Dániában is ez várható. A norvég panaszokra az Apple-nek június 21-ig kell válaszolnia, ha ezt elmulasztja, bírságra számíthat.

A skandináv támadással egy időben a britek is elővették a vállalatot. A múlt héten a szigetország hanglemezipari szövetsége egy parlamenti bizottság előtt azt követelte, hogy az iTunest kompatibilissé kell tenni más zenelejátszókkal is. Közel másfél évvel ezelőtt az EU szintén a brit hatóságok kérésére kezdett el vizsgálódni a zenebolt sajátos árazási gyakorlata kapcsán. A felhasználók ugyanis nem értették, miért kell nekik 79 pennyt (nagyjából 300 forint) fizetni a dalok java részéért, miközben más európai országokban csupán 99 eurócentbe (nagyjából 257 forint) kerülnek a számok.

Mindez nem sokkal azután történt, hogy márciusban a francia nemzetgyűlés elfogadta a DRM megoldások együttműködővé tételéről szóló törvényjavaslatot. Ez – ha törvényerőre emelkedne, ami még korántsem biztos – előírná a gyártóknak és az online boltoknak a kapható lejátszókkal kompatibilis tartalmak árusítását. A javaslat szerint azt sem tilthatnák meg, hogy a felhasználók az online megvásárolt tartalmakat más formátumra konvertálják át, és más gyártók készülékein játsszák le.
"Ez a kezdeményezés, amelyet reményeink szerint az Európai Unió többi országa is átvesz majd, segíthet megelőzni, hogy kulturális monopóliumok alakuljanak ki" – olvasható Richard Cazenave és Bernard Carayon, a kormányzó UMP képviselőinek a döntést üdvözlő nyilatkozatában.
Forrás: IT.news

Két hete Amerikában tüntetések zajlottak az iTunes boltjai előtt. A tüntetők a DRM technológia alkalmazása ellen tiltakoztak.
Dalok.hu nem alkalmaz DRM védelmet, vagyis a megvásárolt zenei fájl tetszőleges formátumokba konvertálható és más lejátszókra is másolható. A zenefájlba épített vízjel viszont segíti azonosítani azt, ha nem kívánatos helyen bukkan fel.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink