Euro-Néptánc Grand-Prix

2007. 10. 12.
2008-ban Euro-Néptánc Grand-Prix, azaz modern néptánc fesztivál és verseny megrendezéséről állapodott meg a Hagyományok Háza és az esemény lebonyolításában producer-szervező társként résztvevő Dr. Média Kft.
A rendezvény alapvető célja a néptáncnak mint a nemzeti hagyományok által megőrzött európai kulturális örökségnek korszerű formában való átörökítése a fiatal generációk számára, s ezáltal az európai tagállamok közötti kulturális párbeszéd új formában történő élénkítése. Első lépésként pályázatot hirdetnek hagyományos népzene modern átiratának elkészítésére.
A 2008. év második felére tervezett Euro-Néptánc Grand-Prix (Euro-Folkdance Grand-Prix), azaz modern néptánc fesztivál és verseny nagyszabású rendezvényének szervezését alapvetően az a célkitűzés inspirálta, mely szerint a mai kor igényeihez, stílusához való alkalmazkodás elősegítheti a hagyományos értékeknek a fiatalabb generációkkal való elfogadtatását és átörökítését, valamint ezen értékek ilyen formában való hosszú távú fennmaradását.
Az eseményt támogatásáról biztosította számos közismert és legendás hazai zeneszerző személyiség is: többek között Presser Gábor, sok, a mai napig elévülhetetlen zenemű és feledhetetlen sláger megkomponálója; Frenreisz Károly, filmzenék és egyéb slágerek szerzője; Török Ádám, az egykori Mini együttes tagja és zeneszerzője; Szolnoki Péter és Török Tamás a Bon-Bon együttesből; Molnár Gábor és Németh Miklós, a Fool-Moon együttes tagjai és zeneszerzői, akik révén az együttes a „Vidróczky híres nyája” című népdal modern átiratával első helyezést nyert európai és világ a cappella versenyeken.
Az „Euro-Néptánc Grand-Prix” versenyre meghívást kapnak az Európai Unió tagállamai által delegált néptáncegyüttesek, melyeknek feladatuk lesz saját hagyományos népzenéjük és táncuk a XXI. század elvárásainak megfelelő formában való átdolgozása és előadása. A versengés tárgyát tehát a hagyományos népi zene és táncelemeket megőrizni képes, de egyben a mai kor igényeihez való alkalmazkodás formája és módja képezi.
A versenyzők teljesítményét egy nemzetközileg is elismert, neves tagokból álló szakmai zsűri értékeli. Emellett kiosztásra kerül a nevezett országokból beérkezett szavazatok alapján megítélt közönségdíj is.
A díjkiosztó gálaműsort követően a hazai és külföldi művészek ("Össztánc az értékek reneszánszáért" szlogennel) közös, egész éjszakába nyúló táncba hívják az ún. amatőr zene- és tánckedvelő közönséget. Az esemény célja, hogy elősegítse e régi-új szórakozási lehetőség, az európai hagyományokban gyökerező, de újszerű zene és tánc nyelvén történő kulturális párbeszéd megkedveltetését. 
 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink