Dalok.hu - 15 éve a zenészek mellett

2021. 06. 21.

 

2005-ben több zenész töprengett azon, hogyan lehet a tarthatatlanná vált helyzetükön javítani. Amíg más művészi ágak kiépített állami támogatási rendszer segítségével tudtak többé-kevésbé rentábilisan működni, az ún. könnyűzenében ez hiányzott. Miközben a könnyűzene mindenki számára értéket teremt, a zenei projekteknek csak egy kis része tudott / tud önfenttartó lenni. Ezért is nagyon félrevezető a „könnyűzene” fogalom, amely inkább a szórakoztató, kommersz, rádióban szóló zenére illik – ezek a műfajok valóban kevésbé szorulnak támogatásra.

A másik probléma az internet ellenőrizhetetlen térhódítása volt, amelynek eredményeképpen a sok anyagi és energiaráfordítással létrehozott művek nem tudtak nemhogy a művészek megéléséhez hozzájárulni, de a rájuk fordított pénzt sem hozták vissza.

A több ismert zenész részvételével zajló beszélgetések nyilvánosságot kaptak, ennek hatására megszületett a PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért). Azóta is létezik egy folyamatosan alakuló támogatásrendszer, amelynek keretein belül pályázhatnak zenészek és zeneipari vállalkozások. Ezek a pályázatok fontos segítséget jelentenek a zenészeknek, ugyanakkor függővé teszik őket a mindenkori hatalom támogatási kedvétől, irányától. Fontos megjegyezni azt is, hogy a támogatási források jelentős részét eleve a zenészektől – az Artisjustól és az EJI-től – vonják el.

2005 forró nyara alatt más gondolatmenet is utat talált magának. A tartós megoldást néhányan egy olyan működő, önszabályzó zenei piac megteremtésében látták, amelynek szereplői nem szorulnak napi szinten külső támogatásokra. Egyértelmű volt, hogy ez a piac az interneten fog működni.

Hol is tartott az internet 2005-ben? A 2.0 web még gyerekcipőben járt. A Myspace, az első globális közösségi médiát még csak néhányan ismerték Magyarországon. Abban az évben indult a YouTube. A digitális zeneterjesztés már létezett, de nem terjedt el. Egyszerű oknál fogva – mindenki a torrentekről töltötte le a zenéket (borzalmas minőségben) és boldogan telepakolt egész winchestereket velük.

Néhány zenész felvázolta a fő területeket, amelyeken a zenei társadalom a megváltozott komoly veszteségeket szenvedett el. Ebben az időszakban sokak számára a zeneterjesztés és a zenei nyilvánosság / promóció tűnt a legproblémásabbnak. A CD/MC eladások visszaszorulását és a print zenei média hanyatlását kellett leginkább pótolni.

Így megszületett a Dalok.hu, amelyhez szervezeti bázist és anyagi segítséget az MZTSZ, vagyis a Zenészszakszervezet. Két alaptevékenységgel indult – letöltős zeneáruházként és zenei médiaként, amely a nála elérhető albumok promótálása mellett más zenei tartalmakat is publikált.

Sok hónapot vett igénybe az előkészítés – nem volt egyszerű 2005-ben ilyenfajta webáruházat csinálni, és még nehezebb volt rábeszélni a kiadókat, hogy egy „láthatatlan” kereskedelmet folyatót boltra bízzák rá a zenéjüket.

2006 június 21-én, a Zene Ünnepén kinyitotta kapuit a Dalok.hu.

Az elmúlt 15 év alatt sok minden változott, az alapkitűzések nem. Több tehetségkutató partnerei voltunk, a Szimpla Lemmingtől a Megasztárig.

A Zenei Export Irodával, a Zene Ünnepével, a Magyar Dal Napjával és más, zenét támogató intézményekkel dolgoztunk együtt. Fesztivál rádiót biztosítottunk több meghatározó magyar fesztiválnak.

Több mint tíz éve csináljuk a Dalok-Galopp rádióműsort, amely a Civil Rádió mellett a kezdetektől fogva podcastként is fut.

A hírlevelünkkel közel 10.000 embert érünk el rendszeresen exkluzív zenei tartalmakkal (ér feliratkozni!)

2013 óta terjesztőként is működünk – a nagy zenei platformokra juttatjuk el a ránk bízott zenéket: Spotify, Deezer, iTunes, Amazon, Napster, Beatport, YouTube. Terjesztési feltételeinket ITT találod. Szakmai hírleveleinkben ismertetjük a partnereinkkel a dinamikusan változó digitális zenei piac újdonságait, fogásait.

Tanácsokkal segítjük a hozzánk forduló zenészeket, kiadókat.

A zenekedvelőknek pedig minőséget kínálunk – veszteségmentes formátumban is elérhető nálunk a zene – és rendszeres zenei hírekkel, szerkesztői kiemelésekkel segítünk nekik megtalálni az új zenéket.

Ez a tervünk a következő 15 évre is!

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink