Beatrice: Topis Rok ’79 – az eredeti felvétel digitális premierje!

2023. 02. 04.

A Moiras Records kiadásában és a Dalok.hu terjesztésében most jelenik meg először digitálisan a legendás felvétel eredeti verziója, újramasterelve. Ez a Rice leghosszabb és legprofibb demofelvétele, amelynek érdekes története van.

1978-1981 között a Beatrice sajátos színfolt volt a magyar rockéletben. Először vállaltak fel punkos stílusjegyeket, de az AC/DC kemény boogie-futamai is előkerültek. A zenekart kicsi, de elszánt rajongótábor övezte, amely részben a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekből, intézetisekből, alkalmi munkából élőkből verbuválódott. A feltűnően, csöves divat szerint öltözködő „kemény mag” jelenléte és a jellemzően drámai, felkavaró dalszövegek együtt már sok volt a hatóságoknak és a zenekart 1981 nyarára ellehetetlenítették. 1979 szeptemberében készült ennek a Ricének a leghosszabb és legprofibb demofelvétele, amelynek érdekes története van.
 
B. Révész László filmrendező a csövesekről tervezett dokumentumfilmet forgatni és a film zenéjéhez kereste meg a zenekart. Rádiós összeköttetéseivel elérte, hogy a zenekar rövid stúdióidőt kapjon a Magyar Rádióban. A felvételre a 6-os stúdiót adták ki, amely akkoriban prózai felvételekre volt berendezve, ezért rockzenekari munkára nagyjából alkalmatlan volt. Nagy Feró és Miklóska Lajos visszaemlékezései alapján szabályos rádiós belépőkkel, de félig-meddig titokban vonultak be a stúdióba, mert tudtak olyan rádiós személyiségről, aki megakadályozta volna a felvételt, ha tud az ötletről. Tíz számot vettek fel, először a ritmusszekciót élőben, majd erre kerültek rá a gitár- és éneksávok. Lugosi László kétszer játszotta rá a szólókat, mégpedig hangról hangra megegyezően – ennyire begyakorolt volt a produkciója! A felvételt Vedres József, a zenekar technikusa (később gitárosa) vezette, ő volt a zenei rendező és a hangmérnök is.  A stúdióidő végére Vedres meg is keverte a felvételeket, így a zenekar kész hangszalaggal távozott. A Rádió számára ez egy külső, filmgyári munka volt, ezért a felvételt nem tartották meg, nem került be az archívumukba. Érdekesség, hogy „Az őszinte szó kevés” címen elkészült dokumentumfilmben a Beatrice játszik, de ettől eltérő hangfelvételen. Most először jelenik meg a felvétel sztereo keverése, az eredeti hangképpel – egy legendás zenekar legendás programja.

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

„A Szent Grál, a több mint 50 éves zenekar történetének legfontosabb dokumentuma, a Topis Rok című anyag csak most jelent meg hivatalosan. Azaz: végre kiváló hangminőségben, remaszterizált hanggal a boltokban van az 1979 tavaszán rögzített, legendás rádiós demófelvétel tíz száma. 
Ahol a Beatrice fellépett, ott a járás összes rendőrkutyája, önkéntes rendőre, ifjú gárdistája is tiszteletét tette, a vasútállomástól a művházig többen biztosították az útvonalat, mint a május 1-ét. És ez az, amit ma már nem lehet elképzelni. Hogy milyen az, amikor egy korosztályban sokan azért ismételtek osztályt, azért morzsolódtak le, mert véresen komolyan vették, amit egy 1980-as Beatrice-koncerten láttak és hallottak a battonyai művelődési házban.
EZ A BEATRICE-ÉLMÉNY GYAKORLATILAG ÁTADHATATLAN.
Ha valami mégis meg tudja idézni, nos, az talán a fénykorban a zenekarra jellemző körülmények között rögzített eredeti hanganyag. Ami akkor készült, amikor Nagy Feró nem attól tartott, hogy kijönnek-e egy-egy gitárszólóból, hanem attól, hogy ne vigyék be hajnali ötkor kihallgatni az Aradi utcába.
Ahhoz, hogy megcsapjon minket annak a szele, ami a Beatrice-élmény lehetett 1979-ben, ahhoz 1979-es Beatricét kell hallgatnunk. Ez ilyen egyszerű. És most itt van.” 

Index.hu

Az album pár hónapja megjelent vinylen, megrendelheted a Moiras Records-nál. Nálunk pedig letöltheted, akár CD minőségben is.
Az album elérhetősége a streaming platformokon ITT található.
 
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink