Balaton - A meghívott halál – az ötödik lemezük idén!

2021. 07. 15.

Az immár 41 éves színpadi múlttal büszkélkedő Balaton zenekar igencsak aktívan töltötte a pandémia által rákényszerített kényszerpihenőt. A legfrissebb anyaga Ady versfeldolgozás albumuk. Ez a zenekar ötödik, idén megjelent lemeze. 

Előbb 2020 novemberében jelent meg a "Live at Hunnia" koncertanyag két részben, majd decemberben felkerült a netre egy 25 perces, koncertvideójuk az NKA jóvoltából. A minikoncert hanganyaga a Dalok.hu-n jelent meg januárban, ITT letöltheted.


Majd ez év elején egy négyrészes, összesen 44 dalt tartalmazó kiadvány sorozat következett, az elmúlt 40 év legsikeresebb Balaton (és Európa Kiadó, Neurotic) dalait játszotta fel újra a zenekar „4X10+1” címmel. 
A produceri koncepciónak megfelelően a zenekar a teljes hanganyagot koncert körülmények között, egyszeri nekifutásra játszotta fel a Hunnia Bisztróban. A négy albumnyi anyag kizárólagosan a Dalok.hu-n jelent meg.
És ha feltennénk a kérdést Víg Mihály zenekarvezetőnek: mi szükség volt mind erre, hiszen szinte az összes dal elérhető különböző, főleg amatőr felvételeken a közösségi médiában? 
Tömör választ kapnánk: A minőség. Sajnos nagyon sok régi felvétel kering a Youtube-on, de ideje volt kihasználni, az elmúlt 40 év technikai fejlődését és egy igazán jó hanganyaggal előállni….

És nincs megállás a Balaton zenekar háza táján. 2021 június 25-én különleges helyszínen, az Óbudai Evangélikus Templomban, különleges hangszereléssel, csellóval és hegedűvel kiegészülve mutatták be legújabb, CD-n megjelenő albumukat "Ady" címmel.

Ez egy igazi koncept album: a lemez Víg Mihály által megzenésített Ady verseket és instrumentális betéteket tartalmaz. Az egész valahogy filmszerű. Többszöri meghallgatásra, nem csak Víg Mihály zeneszerzői és előadói kvalitását konstatálhatjuk, hanem rádöbbenhetünk, egy képzeletbeli filmbe csöppentünk.
Szinte látjuk magunk előtt, ahogy a költő gondolatai - talán Csinszka zongoraórája, talán valamilyen régi mozihíradó hatására - a papírra vetődnek.
Az "Ady" album és a lemezbemutatón készült hangfelvételek, valamint a közel egy órás instrumentális Balaton anyag, több kislemez formájában elérhető lesz a dalok.hu-n. "A meghívott halál" című 4 trackes album júliusban már meg is jelent.

ITT töltheted le a zenekar idei és korábbi lemezeit is.

ITT hallhathatod meg őket a Spotify-on.


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink