Bajban a Beatles kiadója !

2007. 01. 15.
Az internet fölöslegessé teszi a kompaktlemezt (cd) - elsősorban ez okozza a zenekiadók nehézségeit. Az EMI - amely a négy nagy egyike a Sony BMG, a Warner Music és a Universal Music mellett - a napokban erősítette meg, hogy a költségeket csökkentő átszervezést hajt végre, s szeretne évente megspórolni vagy kétszázmillió dollárt. Távozik a cég éléről Alain Levy, a zenei üzletág vezére, és David Munns alelnök. A cég elnöke, Eric Nicoli bejelentését azonban megelőzte, hogy a vállalat profitfigyelmeztetést adott ki. Ebben jelezte, hogy az éves árbevétele mintegy tíz százalékkal kisebb lesz a tervezettnél, mire a részvényárfolyam Londonban ugyancsak tíz százalékot esett péntek reggel. Az EMI piaci értéke így négymilliárd dollár alá került.  
Ezt a piaci eltolódást mutatja egyébként az a szintén friss fejlemény, hogy a Music Zone zeneműbolt-hálózat tönkrement Nagy-Britanniában.
Tény, hogy a karácsonyi vásár nem sikerült jól. A Robbie Williams-, s az újrakevert Beatles-album nem jött be. Holott az év utolsó hónapja hozza a bevételek negyven százalékát. Az EMI piaci részesedése viszont tíz százalék alá süllyedt az ünnepi készülődés időszakában Nagy-Britanniában. Az Egyesült Államokban az EMI egyetlen lemeze sem került be a tíz legjobb közé 2006-ban.
A cég alapító elődjének a London Gramophone Company számít, amely 1897-ben jött létre, majd 1931-ben egyesült a Columbia Gramophone Companyval - Electric and Musical Industries (EMI) néven. Az ötvenes években az EMI adta ki Elvis Presleyt az Egyesült Államokon kívül, továbbá Frank Sinatrát, Nat King Cole-t és Peggy Leet. Majd következett a Beatles 1962-ben. A hetvenes években a gyengélkedő vállalatot felvásárolta a Thorn, amely 1992-ben bekebelezte a Virgin Musicot is. Ám négy évvel később az EMI és Thorn útjai elváltak. Most megint kérdés, túléli-e az EMI a technológiai és piaci változásokat, s hogy ki segít neki ebben.
Multikézbe került a fájlletöltők úttörője
A zenei világot alapjaiban felforgató fájlletöltők úttörője, a Napster oda jutott, ahová az induláskor szánták a létrehozói. A nagy zenei és médiacégek egykor rettegett ellenfele a Time Warner kiadóhoz tartozó AOL exkluzív előfizetéses zenei szolgáltatása lesz a jövőben. A Napster az AOL Music Now szolgáltatásának helyébe lép, és 350 ezer fizető ügyfelet vesz át. Az előfizetési díjakról, azok esetleges változásairól nincs információ. Az ingyenes dalcserét lehetővé tévő Napstert sorra perelték a szerzői jogaik sérelme miatt a hanglemezkiadók, és emiatt 2001-ben bezárták. Ezután egy szoftvercég vette meg, amely újraindította - immár támadhatatlan formában: a Napsteren vagy 99 centért volt letölthető egy szám, vagy havi 9,95 dollárért akármennyi.
Szegény kis kutyus
A gramofont hallgató kutyussal fémjelzett His Master's Voice, vagyis a brit HMV Group Plc zene-, videó-, dvd- és könyvkereskedő vállalatra is rájár a rúd: a harmadik üzleti negyedévben 0,8 százalékkal kisebb volt a forgalma, mint egy évvel ezelőtt. A 85 éves múltú cég számítása szerint a brit zenepiac a digitális letöltéssel együtt 14 százalékkal szűkült az utolsó negyedévben, és a dvd-piac is visszaesett. Az HMV Group forgalma a tavaly áprilisban zárult üzleti évben 5,7 százalékkal csökkent.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink