A rocksztárok korán halnak!

2007. 09. 05.
Egy rocksztárnak két és félszer nagyobb az esélye a korai halálra, mint egy átlag európainak vagy amerikainak. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve sikerük első öt évében - ezt állapította meg a liverpooli John Moores Egyetem tanulmánya, amely a Journal of Epidemiology and Community Health című brit orvosi szaklapban jelent meg.

A tanulmány az 1956 és 2005 közötti időszakot vizsgálta. Kiderült, hogy a korszak több mint ezer, túlnyomó többségében angolszász - legsikeresebb előadója közül 100-an haltak meg fiatalon. A listára került a 42 évet élt Elvis Presley is. A halálesetek egynegyedéhez alkoholnak vagy kábítószernek volt köze. Példának említik Jimi Hendrixet, Brian Jonest, Janis Joplint, a punkbálvány Sid Vicioust, Bon Scottot vagy Kurt Cobaint, a Nirvana frontemberét. Többen megérték 50. életévüket, de korai haláluk nagy- mértékben a szesz vagy a drog "utóhatásainak" köszönhető. Ebbe a kategóriába sorolták Jerry Garcíát, a Grateful Dead vezetőjét (53), Carl Wilsont, a Beach Boys tagját (52) és Johnny Ramone-t (56). Megállapították, hogy a korai halál veszélye a siker első pillanatától 25 éven belül 70 százalékkal nagyobb, mint az átlagpolgároké, az első öt évben pedig 240 százalékos.
A kutatók e tényekből kiindulva elsősorban arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy a közegészségügyi szervek és alapítványok kétszer is gondolják meg, felfogadnak-e rocksztárt egy figyelemfelkeltő egészségvédő kampányra. Kicsi a valószínűsége ugyanis, hogy a fiatalok hitelesnek tartják e személyiségeken keresztül a célzott üzenetet. (MTI)
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink