A magány tapasztalata és funk-transz a BMC új lemezein

2023. 09. 17.

A BMC Records két triólemezzel indítja az őszt: harmadik albumával jelentkezik a Daniel Erdmann alapította, közel tízéves Velvet Revolution, a BMC Records utóbbi évtizedének legsikeresebb jazz-zenekara, Palotai Csaba új együttese, a Sunako pedig funk-transz beütésű albummal debütál, amely mintha a Khruangbin világát ültetné át a jazz nyelvére, egyúttal összegzi a jazzgitáros által eddig bejárt zenei utat.

Message in a Bubble - Daniel Erdmann's Velvet Revolution 
 

Daniel Erdmann csaknem egy évtizede szoros és intenzív kapcsolatot ápol a lemezkiadóval. Aki Takase oldalán három albumon – Japanic (2019), Isn’t It Romantic? (2021) és Carmen Rhapsody (2023) – szerepel, és szintén a kiadónál jelent meg idén a Vincent Courtois, Daniel Erdmann és Robin Fincker alkotta trió impro-albuma. A szaxofonos legeredményesebb és legnagyobb múltra visszatekintő saját formációja azonban a Velvet Revolution, a hegedűs Théo Ceccaldival és a vibrafonos Jim Harttal. Két lemezük halomra nyerte a francia és német kitüntetéseket, köztük a francia Citizen Jazz és a Jazz Magazine legjobb minősítésével, az év legjobb albumának járó Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik díjjal, és a jazzvilág egyik legjelentősebb elismerésével, az Echo Jazzel. A Message in a Bubble című album a magány tapasztalatát dolgozza fel, amelyet a világjárvány alatt különböző intenzitással mindenki átélt, és amellyel a modern ember azelőtt és azóta is szembesül.

ITT töltheted le az albumot.

Sunako - Palotaï Csaba, Simon Drappier, Steve Argüelles

Palotai Csaba, Steve Argüelles és Simon Drappier triója a Japán lányok a kikötőnél című némafilm élőzenével kísért vetítésére alakult meg, azóta a három zenész Sunako, vagyis „a homok gyermeke” név alatt dolgozik együtt. Palotai Csaba zenei kalandozásainak ez a hetedik epizódja, amely a BMC Records gondozásában kerül a nyilvánosság elé, egyúttal a harmadik album, amely Palotai és Argüelles intenzív együttműködését örökíti meg. A Franciaországban élő magyar jazzgitáros első együttese, a több mint 20 éves Grupa Palotaï vérbeli jazz-zenekar volt, amelyben az akkor még pályakezdő Thomas de Pourquery (a Supersonic és a Drôles de Dames zenekarok vezetője) is játszott. Palotai ezután hosszú ideig kvintettben dolgozott, majd más zenei világokba ásta bele magát, ami alapjaiban meghatározta a jazzhez való visszakanyarodását, így a sivatagi blues színeit, a funk-rockot, a táncos karaktereket és a meg-megcsillanó virtuozitást egyesítő Sunakót is.

Az albumot ITT tudod letölteni CD minőségben.


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink