A Kerekes Band világzenei elismerése

2006. 08. 30.
A Kerekes Band világzenei elismerése
 
Az egyik legtekintélyesebb nemzetközi zenei szaklap, a brit Songlines magazin beválogatta „a világ tíz legjobb lemeze” közé az egri Kerekes Band az idén megjelent Pimasz című albumát.  
A Top of The World Album kategóriában a Songlines földrészekre osztva értékeli és pontozza az újonnan megjelent albumokat. A lap mellékletét képező válogatás-CD-re földrészenként csupán két-három előadó kerül, s ezek között hallható a Kerekes Band is. Világzenét játszó magyar zenekar most először részesült ebben az elismerésben. A magazin többek között azt írja az együttesről, hogy „fantasztikus zenei utazásra visznek el minket tradicionális hangszereikkel: a kobozzal, a háromhúros brácsával és a – a virtuóz zenész, a zenekarvezető Fehér Zsombor kezében – a pásztorfurulyával.” A cikk azzal zárul,: „ez a banda az, amelyre feltétlenül le kell csapni”.
Az 1995-ben alakult Kerekes Band magyar népzenén alapuló világzenát játszik. Az együttes foglalkozott autentikus gyimesi és moldvai népzenével, de mára több zenei stilust ötvöző, egyedi hangzást alakított ki, amelyet „ethno funknak” neveztek el. Ebben a stilusban van valami a dzsessz szabadságából, a rock dinamikájából, a funk és a drum’n’bass ritmusából, valamint a magyar népzene egyszerű szépségéből.
 
Népszabadság, Kácsor Zsolt
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
2024. 03. 31.
Számtalan újítással rendezik meg az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatot, és minden eddiginél nagyobb nyereményeső hullik a döntős zenekarokra.
2024. 03. 18.
"Sosem élveztem még annyira a számírást. Volt, hogy egész furcsa ötletek is jöttek, de voltam elég bátor, hogy kibontsam". Új magyar-osztrák jazz album a BMC kiadásában.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink