A görög és a magyar kultúra találkozása Meybahar új lemezén

2024. 10. 13.

Lehet jobb, mint amikor két ember szerelméből születik új zene? És ha ez a két ember két különböző kultúra gyermeke, még izgalmasabb az eredmény.

A zenekar a görög és a magyar kultúra találkozásából született, azokban a pillanatokban, mikor Marilia és Márton, - a zenekar két alapítója - először találkozott Kréta szigetén. Különleges hangszereikkel, a görög santourival (“szantúri”, a magyar cimbalom rokona), és a hegedűvel pillanatok alatt egymásra találva kezdték meg megálmodni azt a zenei világot, ami ma a Meybahar.

Zenéjükben az égei-tengeri és a kis-ázsiai kultúrák zenei gyökerei inspirálják őket, és a régmúltba visszanyúló keleti modális zenei örökséget ötvözik napjaink muzsikájával. Mindehez csatlakozott Radisz Afrodité énekhangjával, és Bordás Zoltán ütőhangszereivel, hogy dalaik görög, örmény, török, és magyar nyelven is megszólalhassanak. A zenekar olyan világszínvonalú előadókkal dolgozhatott már együtt, mint Ross Daly, Haig Yazdjian, Martha Mavroidi, Sokratis Sinopoulos, Lukács Miklós és Dresch Mihály.

Első bemutatkozó lemezüket az “Abyss”-t (Fonó-2019) a legjobb világzenei lemezek között tartotta számon a nemzetközi Balkan World Music Charts is.

Frissen megjelenő nagylemezükön ( “Meybahar”, Fonó kiadványa) tíz szám hallható, hagyományos görög népzenei átdolgozásokkal, és többségében saját szerzeményekkel. A lemez központi témája: az élet nehézségein történő átlendülés gondolata és érzelemvilága. Külön érdekesség a lemezen hallható “Adama me to teri sou” (magyarul “a Szeretted mellett”) című szám, amit Marilia és Márton, a Meybahar dalszerző páros, Görögország egyik legtehetségesebb és sokoldalúbb énekesnőjével Martha Mavroidival és Giorgos Ventouris-szal írták közösen egy nemzetközi együttműködés keretein belül. 

“A zenélés olyan mint a főzés. Mikor inspirálva érezzük magunkat más kultúrák zenéivel, az nekünk pont olyan, mint a különböző fűszerek a konyhánkban, egészen izgalmas-új ízek, dimenziók nyílhatnak meg. De a lényeg, hogy végül rátalálj a saját receptedre!” – nyilatkozott Marilia Pilti.

Az elbumot ITT lehet letölteni, CD minőségben is.
 

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 10. 08.
2019-ben hódították meg a magyar közönséget, tavaly a Budapest Arénában adtak telt házas koncertet, idén már - közkívánatra - az MVM Dome színpadára tér vissza a Gianluca Ginoble, Piero Barone és Ignazio Boschetto alkotta Il VOLO együttes.
2024. 09. 30.
A southern rock műfajban tevékenykedő Asphalt Horsemen új albummal jelentkezett.
2024. 09. 30.
Pár napja jelent meg a Sonic Bear Punch zenekar legújabb viedó klipje "Minden visszaszáll" címmel, de év végéig még várható újabb megjelenés.
2024. 09. 30.
Virtuóz cimbalomjátékát sok kontinensen ismerik már Miklóst, de most sikerült meglepni mindenkit - egy Beatles, Sting, Seress Rezső és mások népszerű kompozícióit tartalmazó feldolgozáslemezt adott ki.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink