A Cimbaliband új albuma - Szabadon

2021. 11. 28.

"Népzene, a klasszikus zene és a jazz találkozásának csodálatos műve! Igazi ethnojazz csemege!"

A Cimbaliband közel 15 éves múltja alatt minden esetben a népzene, az élő zene, és hungarikum hangszerünk, a cimbalom népszerűsítése, közönséggel való megismertetése állt a középpontban. A banda minden tagjának erős személyes kötődése van az autentikus magyar népzenéhez, többen a mai napig is művelik, oktatják ezt a műfajt is, a világzene mellett. Unger Balázst saját gyűjtései, a népzenével való napi szintű kapcsolat vezette rá, hogy mennyire fontos ebben a műfajban az improvizáció. Hagyományőrző mestereink sajátos stílusaiban nagyon fontos szerepet játszik a zenei rögtönzési készség. 1998-ban egy csángó táncházban ismerkedett meg Dresch Mihállyal, a magyar ethno-jazz élet legnagyobb szaxofonosával. Mihály  zenekarába invitálta, és két éven keresztül együtt muzsikáltak a Dresch Quartetben, ahol nagyon megszerette az általa játszott ethno-jazz műfajt. Tavaly a Cimbaliband hegedűse, Solymosi Máté, megnyerte a I. Nemzetközi Roby Lakatos Hegedű Improvizációs verseny különdíját, a legjobb népzenei improvizációért, ami szintén nagy lökést adott Szabadon című koncert-műsorunk megalkotásához.

A koncert tizenegy dalának felépítése alapjául a magyar népzene dielaektusai, a Dunántúl, Felföld, Alföld, Erdély, Moldva ötösfogat adta a kiindulópontot. Minden nagy tájegységből legalább két, lehetőleg régi stílusú népdal adja az alapját a műsorban elhangzó szerzeményeknek, melyek izgalmas köntösbe öltöztetik az eredeti dallamokat. Különös figyelmet szentelve a cimbalomnak és az improvizatív hegedűjátéknak. A Cimbaliband esetében ez a műsor talán annyiban hitelesebb más világzenét játszó zenekaroknál, akik a modernebb műfajok felől közelítenek a népzene felé, hogy esetükben minden tag mélyrehatóan ismeri az autentikus népzenei alapokat, és ezek felől közelítenek a modernebb stílusok felé.

A Cimbaliband zenekar tagjai:

Unger Balázs - cimbalom, ének (zeneszerző)
Solymosi Máté - hegedű
Babos Lőrinc - ütőhangszerek 
Tóth Gergely -  nagybőgő
Varga Kornél - gitár

Forrás: a zenekar.

Az albumot ITT tudod letölteni, CD minőségben is.
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink