Matthieu Donarier: Bestiaire #01 – teret ad a képzeletnek

2022. 09. 25.

Az élőlények megfigyelése köré szőtt történetekből született a francia szaxofonos, Matthieu Donarier sorozata, a Bestiaire, s annak első albuma, az Explorations. A hazai közönség számára a Gadó Gábor Quartetből is ismerhető zenész számos BMC-s kiadványon játszott korábban, ez a mostani az első lemeze a labelnél saját neve alatt. Kvartettjében az európai jazz jeles képviselői egyesítik erőiket: Eve Risser zongorán, Karsten Hochapfel csellón, Toma Gouband pedig dobon játszik. A Bestiárium egyik legnagyobb erénye, hogy teret ad az ösztönös zenélésnek és a szárnyaló képzeletnek: a Bestiaire horizontokat rajzol, hegyeket hord és fényeket gyújt, ködöt fúj és szorgoskodó állatvilágot teremt.

„Az Explorations témája nem más, mint a külső, hatalmas világgal való szembenézés és a magány érzése, amely néha elfogja az embert ezen a roppant méretű, csodálatos lényekkel és képződményekkel teli bolygón, amely mit sem törődik vele, hogy megfigyelik-e egyáltalán.

A zenei anyag szándékoltan változatos és sokféle hangszer-összeállítást tesz lehetővé. Donarier célja, hogy a legkülönfélébb duók, triók és kvartettek játszhassák a repertoárt, a maguk módján. Az előre megkomponált és improvizatív elemek vegyítése pedig lehetővé teszi az előadók számára, hogy módosítsák a zenei anyagot, és interakcióba lépjenek egymással. Nem Donarier az első, aki erre az útra lép, de a Bestiaire zenészei nem is akarják mindenáron az újdonságokat keresni: olyan zenei eszközöket választanak, amelyek a leghatékonyabban képesek fenntartani az elbeszélés folyamát, és megérinteni a hallgatót.

A legegyszerűbb, ismerősnek ható jelenségeket sokszor éppen közös és mindenki által hozzáférhető mivoltuk teszi nagyszerűvé.” – ezt írta az Alföldi Régió Magazin a lemezről, amelyet CD minőségben letölthetsz a Dalok.hu-n. 
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2022. 10. 10.
A Moiras Records elfelejtett vagy éppen soha közre nem adott értékes, régi felvételek gondozását vállalt fel. Most egy újabb kincs kerül ki, a Dalok.hu pedig eljuttatja a fő zenei platformokra.
2022. 11. 21.
Hallgatom a lemezt és mondom a feleségemnek: „Mókuci! Ő az a fickó, akinek a 70. szülinapját ünnepeltük tegnap.” Nem akarja elhinni. Szentül meg van győződve, hogy ebben a korban az embernek már nincs ilyen hangja. Pedig van! 
2022. 11. 16.
A Lemming több-mint-tehetségkutató közösségépítő Program a Dalok.hu közreműködésével jön létre minden évben. Most invitálunk titeket egy fotókiállításra, ahol az utóbbi alkalom zenekarait láthatjátok akcióban.
2022. 11. 14.
A NOX zenekar - hosszú szünet után - újra aktív. Nemrég jelent meg Főnix c. legújabb lemezük első klipje. November 27-én egy hatalmas produkcióval a színpadra is visszatér a csapat a Papp László Arénában.
2022. 11. 14.
Major Eszter dalszövegírói múltjából kifolyólag a verseinek nagyon erős a ritmikája, jól szavalhatók – így merült fel a gondolat, hogy esetleg érdemes lenne megzenésíteni közülük néhányat.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink