Zenei útlevél az EU-ba

2008. 10. 26.
Amellett, hogy igen jó szakmai ajánlólevél, világot látni sem utolsó lehetőség, ha valaki az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában játszhat. A tavaszi felvételire azonban alaposan fel kell készülni, mert több mint hússzoros a túljelentkezés.
 
 
 
- Mivel már túl idős vagyok, nem jelentkezhettem újra a zenekarba, de az idei két turnéidény így is hatalmas élmény volt. A szervezés nagyon profi, rengeteget tanultam az oktatóktól, és eljuthattam egy sor európai nagyváros mellett Kazahsztánba, Japánba, Kínába és Dél-Koreába is. Jelenleg zenekart keresek, és valószínűleg azt, hogy minden meghallgatásra behívtak, annak is köszönhetem, hogy játszottam az ifjúsági együttesben - sorolja röviden a tagság előnyeit Zámbó Kristóf nagybőgős.
Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarát még 1978-ban alapította Joy és Lionel Bryer - ők a nagy-britanniai székhelyű Nemzetközi Ifjúsági Alapítvány vezetői voltak akkoriban. A kezdeményezés célja, hogy a különböző országok ifjú zenészei megismerjék egymás kultúráját, emellett a magas művészi színvonal a kezdetektől fogva alapfeltétel volt. Ezért sem könnyű bejutni a zenekarba.
- Meg azért sem, mert sajnos megfigyelhető egy tendencia, miszerint a nagyobb, gazdaságilag erősebb országok több tagot delegálhatnak, mint a később csatlakozott államok. Ezt minden évben szóvá tesszük, de a válasz ugyanaz: a felvétel egyetlen feltétele a minőség. Mégis úgy érezzük, Magyarországnak kevés az a három-négy hely, amelyet kap - magyarázza Zongor Attila, a KultúrPont Iroda vezetője, mely iroda a felvételi eljárás hazai lebonyolítója.
Attól függően, hogy hányan jelentkeznek, egy- vagy kétfordulós a felvételi. Ha nyolcvannál több a jelölt, először hazai zsűri szűri meg a mezőnyt, hogy aztán egyetlen nap alatt - ameddig a zenekar képviselője itt tartózkodik - mindenkire sor kerülhessen. Az élő meghallgatás egyébként ritka, a legtöbb zenekar beéri CD-n beküldött anyaggal is. Pedig érdemes személyesen is eljönni, mert a tapasztalat jól jöhet a későbbi felvételikhez. A zenészeknek angolul kell magukat bemutatniuk, és hozzászokhatnak az ilyen események légköréhez, ráadásul mindezt ingyen tehetik: a legtöbb zenekari meghallgatás ugyanis nem éppen olcsó - biztatja az amúgy sem passzív ifjú zenészeket a szervező.
Általában száz fő körül mozog a hazai jelentkezők száma, akiknek 14 és 24 év között kell lenniük, és rendelkezniük kell zenekari tapasztalattal. Az idén december 15-ig küldhetik be a megfelelő papírokat, a meghallgatás 2009 februárjában lesz. Akik bekerültek, egy évig maradhatnak a zenekar tagjai. Ennek leteltekor - ha megtetszett nekik a dolog - újra felvételizniük kell.
Fizetés nem jár a tagoknak, ellenben minden költségüket állják, az ellátás pedig a nyugati alapító országok ízlése szerint alakul - magyarán luxusszintű. A próbák évente kétszer egy-másfél hétig tartanak, ezeket nemzetközi turnék követik, amelyek a hazai zenekarok zsúfolt programjaihoz képest jóval több lehetőséget adnak a fiatal zenészeknek arra, hogy behatóbban is megismerkedjenek a vendéglátó országgal.
A következő idényben is Vladimir Ashkenazy vezeti majd az együttes munkáját, a vendégkarmester Andrew Litton lesz. A zenekar a Távol-Keletről épp most tér vissza Európába, hogy Sosztakovics és Csajkovszkij műveit adja elő.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink