Zene Ünnepe Párizsban

2008. 01. 21.
2008-ban már 5 európai nagyvárosban léphetnek fel magyar zenekarok a Zene Ünnepén a magyar intézetek segítségével â013 Brüsszelben, Berlinben, Londonban, Párizsban és Pozsonyban. 
Az idei lesz a 3. év, amikor a francia fővárosban a Zene Ünnepén magyar zenekarok külső helyszínen, százak-ezrek előtt léphetnek fel. A Párizsi Magyar Intézet (PMI) tavaly már pályázatot írt ki az eseményen való részvételre. Derdák András igazgató eredeti célja az volt, hogy minél több magyar tehetség kapjon esélyt a francia nyilvánosság előtt való bemutatkozásra. 127 együttes, vagyis mintegy 800 zenész jelentkezett. A sikeres programhoz idén csatlakoznak a berlini, a brüsszeli, a londoni és a pozsonyi magyar intézetek is. Közös pályázatuk célja a Zene Ünnepén való egyszeri fellépésen túl az, hogy a kiutazó zenekarok a kint töltött maximum 6 nap alatt saját csatornáikon elindulva, önállóan megszervezhessék következő turnéikat. 
Az intézetek biztosítják a kiutazást és elszállásolást a zenészek és menedzsereik számára is, vállalják a helyszínen terjesztendő idegen nyelvű szórólapok (zenekaronként 500db) elkészítését, az anyagok eljuttatását az adott ország szaksajtójához, továbbá a zenekar bemutatkozó anyagának megjelentetését a saját honlapjaikon â013 mindezzel segítve a művészek külföldi piacokhoz való hozzájutását. 
Olyan zenekarok jelentkezését várják, akik szívesen képviselik hazánkat a magyar népzene gyökereiből táplálkozó, de a XXI. század zenei stíluselemeit is felhasználó muzsikájukkal, és ambíciójuk együttműködni angol, belga, francia, német, illetve szlovák szervezőkkel, művészekkel, és öntevékenyen keresik a kapcsolatokat jövőbeni külföldi megjelenésük számára. 
A kiválasztott kb. 10 magyar zenekarnak május végén (25-26-án) kétnapos fesztivált szervez a Gödör Klub, hogy a hazai nagyközönség is láthassa-hallhassa, kik képviselik idén Magyarországot Európa nagyvárosaiban. Így a pályázók a külföldi fellépésen kívül egy budapesti koncertre is lehetőséget kapnak. 
A Zene Ünnepét először 1982-ben rendezték meg Franciaországban. Azóta is minden évben, az összes francia településen legalább egy koncerttel vagy utcabállal megemlékeznek a zenéről ezen a napon. Európai méretűvé 1985-től vált az ünnep, azóta a kontinens számos országában rendeznek koncertsorozatokat és teremtenek igazi fesztiválhangulatot minden év június 21-én. A mára nemzetközivé vált rendezvény gondolata akkor is, most is ugyanaz: kicsiknek és nagyoknak, szegényeknek és gazdagoknak egyaránt ingyenessé és ezáltal elérhetővé tenni a zenét.  
A francia fővárost egy teljes napra muzsikaáradatba borító rendezvénysorozaton tavaly a már valódi profizmusra és hazai ismertségre szert tett Napra és Zuboly zenekarok, valamint az ifjú tehetségeket számláló, külön e pályázatra készült repertoárral jelentkező Live Act formáció képviselte hazánkat. Tavaly előtt Lakatos Róbert és a Rév, valamint Mitsoura lépett fel a francia-magyar közönség  előtt.   
                                                                                                                                                        Párizsi Magyar Intézet
 
Párizs, 2008. január 21.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink